null Elämäsi on täynnä ristejä

Ristihän se siinä!

Ristihän se siinä!

Hengellisyys

Elämäsi on täynnä ristejä

Arkun hiekkaristi ja ristiäisten risti ovat sama merkki. Siunaava risti voi tulla vastaan missä vain.

Lapsuudestani muistan äitini punakantisen valokuva-albumin ja sen kuvat nuoresta tytöstä risti hänen päänsä yllä. Äitini oli piirtänyt ristit ystävänsä valokuviin sen jälkeen, kun ystävä oli kuollut onnettomuudessa vain pari viikkoa rippijuhliensa jälkeen.

Niin ennen vanhaan tehtiin. Kuolema merkittiin valokuviin.

Risti merkitsee kuolemaa. Kuolinilmoituksissa ja hautakivissä on ristit. Kun vainaja siunataan hautaan, piirtää pappi hiekalla ristin arkun päälle, vainajan kasvojen kohdalle.

Vaikka risti kertoo kuolemasta, se on kristityille elämän merkki. Antiikin roomalaisesta teloitusvälineestä tulikin kuoleman voittamisen, uhrautuvan rakkauden ja ikuisen elämän symboli.

Risti on elämän merkki. Kastetilaisuutta kutsutaan ristiäisiksi, koska kastettava "ristitään": pappi piirtää sormellaan hänen otsaansa ja rintaansa ristinmerkin.

Arkun hiekkaristi ja ristiäisten risti ovat sama merkki. Me otamme vastaan uuden elämän ja irrotamme siitä otteemme samoissa merkeissä: ristillä siunaten.

Ristiriipus kaulassa kertoo Jeesuksen seuraamisesta: "Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua." (Mark. 8:34)

Ristejä on monen mallisia. Roomalaisten ristiinnaulitsemisristit muistuttivat pikemminkin isoa T-kirjainta kuin kuolinilmoituksista tuttua latinalaista ristiä, jonka pystypuu on poikkipuuta pitempi. Kreikkalaiseksi ristiksi kutsutaan plussan muotoista ristiä, jonka kaikki sakarat ovat yhtä pitkiä.

Slaavilaisessa eli ortodoksisessa ristissä on poikkipuun yläpuolella lyhyempi poikkipuu kuvaamassa laattaa, johon oli kirjoitettu "Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas" sekä jalkopään lyhyt vino poikkipuu. Se taas viittaa kahteen ryöväriin ja heidän loppusijoituspaikkoihinsa: kadotukseen (alaspäin) ja paratiisiin (ylöspäin).

Kelttiläisessä ristissä pysty- ja poikkipuun yhtymäkohtaan kuvataan ympyrä. Se symboloi universumia, jonka risti lävistää: Kristus on kaikkeuden kuningas. Ristin näkeminen polun varressa tai toimiston portaikossa ei merkitse sitä, että kohta joku kuolee. Risti muistuttaa taistelusta hyvän puolesta ja yli kuoleman ulottuvasta rakkaudesta.

Paaston loppuhuipennukseksi julkaisemme Kirkko ja kaupungin Instagram-tilillä kuvia silmään sattuneista risteistä tunnisteella #silmätristissä.

Näetkö ristejä ympärilläsi? Jaa kuvasi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #silmätristissä, niin nostamme niitä esiin!

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ristillinen pääsiäinen on jo täällä, katso kuvat!

Hengellisyys

Kirkko ja kaupungin lanseeraamaan #silmätristissä-kuvahaasteeseen on vastattu ilahduttavan aktiivisesti. Katso tästä poiminnat kuvasadosta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.