null Sinä saat olla

Sinä saat olla

Meihin moneen on jo varhain syntynyt käsitys siitä, että Jumala ja vaatimus ovat melkein yksi ja sama asia. Uskominen merkitsee silloin suorittamista. Joka suorittaa eniten ja hartaammin, on kunnon kristitty. Suorittamisen painetta kasaavat edelleen työ ja media. Onpa jopa syömisestä tullut taistelutanner ja tietoisuuden mittari, ihmissuhteista puhumattakaan.

Vähitellen viesti on mennyt perille ja uponnut syvälle. Kun ihminen katsoo itseään, hän näkee liian usein olennon, joka ei elä niin kuin pitäisi, usko niin kuin pitäisi eikä jaksa niin paljon kuin pitäisi. Moni on hyvin armoton itselleen.

Jumalan viesti on päinvastainen: sinä saat olla. Kaikki mikä sinussa on, saa olla olemassa. Sinun kaipauksesi ja toivosi saavat elää. Sinun väsymyksesi ja pettymyksesi saavat tulla esiin. Sinun yksinäisyytesi ja ikäväsi saavat tulla ilmi. Sinun uskosi – mikä sen määrä onkin – saa elää ja olla juuri sellainen kuin se tänään on. Sekin, mitä häpeät ja väistelet tai kerrassaan tukahdutat, saa olla ja tulla esiin.

Tällaisen vapauden uhatessa olemme vikkeliä rakentamaan itse esteitä – ja ymmärtäähän sen, sillä ei ole ihan helppoa hyväksyä tosiasioita itsessään ja ympärillään. Harhakuvien pirstoutuminen satuttaa. Luulotellun onnen haihtuminen on katkeraa. Uuden puolen kääntyminen esiin itsestä on ikävä yllätys.

Silti sinä saat olla. Jos jokin asia elämässäsi on muuttuakseen, muutos lähtee tosiasioiden armollisesta tunnustamisesta, ei niiden tukahduttamisesta.

Tilaa hyväksyvälle läsnäololle voi syntyä näin yksinkertaisesti: ota itsellesi rauhallinen hetki ja istu alas. Älä tee mitään. Kuuntele hengitystäsi, miten se kulkee edestakaisin: pinnallisesti tai syvin henkäyksin, epäröiden tai laajoin vedoin.

Sillä hengityksellä sinä liityt maailmaan ja luomakuntaan, olet osa yhteyttä. Älä pidä kiirettä. Hengitä ulos epäluottamusta ja pelkoa, luovuta pois se, jonka on aika mennä. Hengitä sisään luottamusta ja rauhaa, ota vastaan tämä päivä, se, jota juuri nyt elät.

Jumala on lähempänä sinua kuin ajatuksesi. Hän katsoo rakkaudella sitä, mitä olet ja tahtoisit olla. Hän ei kavahda mitään, mitä sinussa on. Älä siis sinäkään.

Marja Kuparinen, toimituspäällikkö

marja.kuparinen@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.