Sinut minä tahdon
Kesähäiden kynnyksellä. Erika Kosunen ja Vesa Vuori viettävät häitään elokuun viimeisenä lauantaina. Parin esikoinen Veeti juhlii vanhempien mukana.

Kesähäiden kynnyksellä. Erika Kosunen ja Vesa Vuori viettävät häitään elokuun viimeisenä lauantaina. Parin esikoinen Veeti juhlii vanhempien mukana.

Sinut minä tahdon

Seurakuntien Tahdon-illoissa tarjoillaan häätietoa tiiviissä paketissa.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen

Sturenkadulla sijaitsevassa Erika Kosusen ja Vesa Vuoren pienessä kodissa eletään ruuhkaista aikaa. Lattialla ryömii kahdeksan kuukauden ikäinen Veeti-vauva, Kosusen opinnäytetyö odottaa viimeistelyä ja pariskunnan mielessä risteilevät hääsuunnitelmat.

Onneksi häitä koskeviin kysymyksiin on tarjolla vastauksia aivan naapurissa. Paavalinkirkossa järjestetään toukokuussa yksi Helsingin seurakuntien kuudesta Tahdon-illasta, joissa kerrotaan vihkitoimituksen käytännön seikoista.

– Päivät ovat niin täysiä, ettemme ole juurikaan ehtineet ajatella vihkimiseen liittyviä asioita, elokuussa Vanhassakirkossa avioituva pari kertoo.

Tahdon-illoissa papit, kanttorit, suntiot ja seurakuntasihteerit kertovat muun muassa kuulutuksista, vihkikaavasta ja häämusiikista. Vihkimisen kannalta välttämättömät kuulutukset eli avioliiton esteiden tutkinta on mahdollista hoitaa tulemalla paikalle tuntia ennen tilaisuuden alkua.

– On kätevää, että paperihommat saa hoidettua samalla. Sitten on yksi huoli vähempänä, Kosunen sanoo.

Kolmekymppisten Kosusen ja Vuoren mielestä naimisiin meneminen tuntuu luontevalta ratkaisulta, kun rinnalle on löytynyt sopiva kumppani.

– Viimeistään haave omasta lapsesta sai meidät varmistumaan siitä, että tahdomme viettää loppuelämän yhdessä. Halusimme ehdottomasti kirkkohäät ja juhlallisen tilaisuuden, Vuori kertoo.

– Avioliitto tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja osoittaa, että olemme virallisesti perhe. Myös yhteinen sukunimi tuntuu tärkeältä, Kosunen pohtii.

Kosunen ja Vuori tutustuivat kymmenen vuotta sitten yhteisen kaverin kautta, mutta alkoivat seurustella vasta kuuden vuoden kuluttua. Yhteisen kodin he perustivat pari vuotta sitten, ja kihlat ostettiin joulukuussa 2012.

– Vesa kosi romanttisesti Thaimaan-lomalla rannalla kynttilöiden loisteessa. Olin odotellut kosintaa pitkään, mutta siitä huolimatta se oli yllätys, Kosunen hymyilee.

Hääsuunnitelmat viivästyivät vuodella, kun Veeti ilmoitti tulostaan. Nyt järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa. Suunnitelmissa on perinteiset kesähäät, joihin on kutsuttu 80 sukulaista ja ystävää.

– Varasimme kirkon ja juhlapaikan jo ennen Veetin syntymää. Yritämme olla stressaamatta ja ajatella, että musiikkivalinnat, kukat ja koristeet ehtii kyllä hoitaa aika nopeasti, vihkipari kertoo.

Arkitohinassa ei Erika Kosusen ja Vesa Vuoren mukaan oikein ehdi miettiä parisuhdetta tai huomioida toista. Häiden alla heistä on hyvä pysähtyä miettimään, mikä toisessa ihastuttaa ja mikä on yhteistä.

– Vesa on minulle juuri sopiva mies. Hän on rehellinen, luotettava ja hellä sekä hyvä isä Veetille, Kosunen sanoo.

Toisinaan kahden voimakastahtoisen ihmisen kodissa räiskyy, mutta temperamentti on hyväkin asia.

– Erika on mielenkiintoinen persoona. Hänen kanssaan jokainen päivä on erilainen, Vuori kertoo.

Suosittuja Tahdon-iltoja on järjestetty Helsingin kirkoissa jo useana vuonna. Seurakuntayhtymän nuorten aikuisten työn pastorin Juha Pettersonin mukaan rennolla otteella tarjoiltu tietopaketti voi helpottaa häästressiä merkittävästi.

– Häät ovat ainutlaatuinen tilaisuus, mutta niistä ei kannata ottaa liikaa paineita. Vihkiminen ei oikeastaan voi mennä pieleen. Olennaista on, että vihkipari saapuu paikalle. Häiden tunnelma muodostuu sisäisistä asioista, hääparin rakkaudesta ja onnesta, jotka välittyvät muillekin, Petterson sanoo.

Useimmat hääparit osaavat Pettersonin mukaan hyödyntää hyvin internetissä olevaa tietoa vihkimisestä ja hääjärjestelyistä. Jos jokin asia on jäänyt epäselväksi, sitä voi kysyä Tahdon-illassa.

– Usein kysytään, mitä musiikkia kirkossa voi soittaa ja voiko ystävä tulla soittamaan häihin. Myös paperiasioista kysellään sekä siitä, saako kirkon pihalla heittää riisiä.

Vinkkejä häissä esitettävään musiikkiin voi hakea Tahdon! -konsertista, joka järjestetään Viikin kirkossa ensi keskiviikkona. Konsertissa esiintyy FaktaBeat solisteinaan Jussu Pöyhönen ja Mikko Leppilampi.

Tahdon-illat tiistaina 6.5. klo 18 Östersundomin kirkossa, keskiviikkona 7.5. klo 18 Kallion kirkossa ja klo 19 Puotilan kappelissa, torstaina 8.5. klo 18 Viikin kirkossa, ja lauantaina 10.5. klo 18 Oulunkylän vanhassa kirkossa sekä keskiviikkona 14.5. klo 18 Paavalinkirkossa. Tahdon!-konsertti Viikin kirkossa keskiviikkona 7.5 klo 19.

Jaa tämä artikkeli: