null Siunausta pullosta

Siunausta pullosta

Ruotsissa myytiin koe-erä pullotettua vettä, jonka Pelastusarmeija oli käynyt tehtaalla siunaamassa. Kauppa kävi hyvin, ja Pelastusarmeija sai osansa tuotosta. Myynti lopetettiin, kun järjestön johto ei ollut yksimielinen Pelastusarmeijan logon käytöstä pulloissa.

Mitähän tuosta pitäisi ajatella? Saako siunausta pullosta? Toimiiko siunattu vesi kehossa jotenkin siunauksellisemmin kuin tavallinen puhdas vesi?

Sanoisin, että jos on jano, vesi auttaa, siunattuna tai ilman.

Luterilaiseen uskoomme tuntuu hiipivän yhä uusia, esineisiin ja muuhun roinaan liittyviä uskomuksia. Monelle on epäselvää, uskommeko taikakaluihin vai emme.

Kun kirjailija taannoin heitti televisiolähetyksessä Raamatun olkansa yli lattialle, moni närkästyi mutta myös kauhistui: tekikö kirjailija nyt pahan teon? Seuraako siitä jotain ikävää?

Ei — ellei närkästystä lasketa. Kirjojen viskominen ei liene fiksua käyttäytymistä, mutta Raamattu esineenä, paperina ja musteena, ei ole sen pyhempi kuin vaikka Bilteman luettelo. Raamatun pyhyys elää sen sisällössä, joka taas ei toteudu paperina, vaan tekstin lukijan tai kuulijan sisällä, hänen aivoissaan.

Luterilaiseen uskoon taikaesineet eivät kuulu. Risti on keskeinen symboli, mutta senkin merkitys avautuu vasta ihmisen tajunnassa. Esine itsessään on luterilaisen uskomme mukaan vain esine, aineesta tehty kappale. Yleensä haluamme kohdella symboleja ja muitakin esineitä viisaasti, mutta se on eri asia kuin olettaa, että niissä itsessään on taikavoimia.

Sisäministeri Päivi Räsänen paheksui taannoin sitä, että Konnunsuon entisestä vankilakirkosta oli poistettu risti. Kirkko oli museoitu, ja risti oli kaiketi siirretty johonkin tilaan, jossa se oli seurakunnallisessa käytössä. Räsäsen mielestä se olisi pitänyt jättää paikoilleen, jotta tilojen käyttäjille olisi voitu levittää evankeliumia.

No, sitä ei pelkkä pöydällä seisova puuesine tee. Jos joku haluaa kertoa toiselle uskostaan, hänen on tehtävä se itse.

Samoin on siunauksen laita. Jokaisella on valtuudet siunauksen eli Jumalan hyvyyden toivottamiseen toiselle. Varmemmin kuin pullosta, siunausta saa toisten ihmisten kautta. Säännöllisesti sitä toivotetaan seurakunnan messuissa ja muissa kokoontumisissa. Maksutta!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.