null Siviilisääty ei kerro, elääkö yksin

Siviilisääty ei kerro, elääkö yksin

Kiitos Sari Kuvajalle yksineläjiä koskevasta artikkelista (K&k 19.8.). Haluaisin tarkentaa eräitä tietoja. Ensinnäkin siviilisäädystä ei voi tehdä päätelmiä yksinelävistä.

Siviilisääty kertoo ainoastaan sen, mikä suhde yksilöllä on avioliittoon: onko henkilö avioliitossa, naimaton (ei ole solminut avioliittoa), eronnut vai leski. Se ei kerro yksin, kaksin tai kolmisin elämisestä.

Jutussa naimattomien määrissä lienevät mukana niin lapset, nuoret kuin naimattomat, avoliitossa elävät suurperheen äiditkin.

Yksinelävät löytyvät parhaiten asuntokuntatilastoista, eivät väestötilastojen kautta kuten muut väestöryhmät.

Tilastokeskuksesta viime vuonna saamieni tietojen mukaan koko maan aikuisväestöstä asui yksin 23 prosenttia. Heistä 18–29-vuotiaita oli 19 prosenttia, keski-ikäisiä 30–44-vuotiaita 16 prosenttia ja 45–64-vuotiaita 32 prosenttia. Eläkeikäisiä 65–74-vuotiaita oli 14 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 19 prosenttia. Keski-ikäiset naiset ja miehet ovat siis lukumääräisesti merkittävä yksinelävien ryhmä.

Artikkelista sai mielikuvan, että yksinelävät olisivat lähinnä nuoria ja vanhuksia.

Yksinelävät ovat muita useammin pienituloisia. Heistä sijoittuu alimpaan tuloluokkaan 42 prosenttia. Keski-ikäisistä yksinelävistä köyhyysrajan alapuolella elää 25 prosenttia, muusta väestöstä 9 prosenttia.

Koska yksineläviä ei tutkita, heistä ei saada tietoa. Silloin myöskään palvelut eivät kohtaa käyttäjäänsä. Esimerkiksi suunniteltu mediamaksu ei kohtele oikeudenmukaisesti yksin asuvia.

Raija Eeva
diakoni
Suomen Yksinelävät -yhdistyksen puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.