null Slummilapsen kova koulu

Jamal-poika heitetään jo nuorena slummin selviytymistaisteluun.

Jamal-poika heitetään jo nuorena slummin selviytymistaisteluun.

Slummilapsen kova koulu

En yhtään ihmettele, miksi Slummien miljonääri sai kahdeksan Oscariaan sekä kymmeniä muita voittoja. Elokuva on vaikuttava ja taitava kollaasi suurten rahojen unelmasta ja intialaisen slummilapsen uhanalaisesta elämästä.

Danny Boylen ja Loveleen Tandanin ohjaamassa elokuvassa miljonäärikisan kysymykset vievät aikuisen Jamal K. Malikin (Dev Patel) kasvuvuosien muistoihin. Kuva slummilapsen mahdollisuuksista ei ole hääppöinen: äiti tapetaan, koska hän on muslimi, minkä jälkeen lapset yrittävät pärjätä jätekasojen keskellä. Rikollisuus kukoistaa, ja lasten vammauttaminen on kannattavaa kerjäläisbisnekselle. Hyväksikäyttäjiä riittää.

Intian köyhimpien olot ovat kasvavasta vauraudesta huolimatta hiuksia nostattavat, ja köyhien ja rikkaiden välinen kuilu on ylittämätön puhumattakaan länsimaisista mahdollisuuksista. Poliisikin on kovakorvainen ja väkivaltainen.

Slummien miljonääri pehmentää taitavasti katsojan järkytystä vekaroiden vauhdikkaalla selviytymisellä pulmatilanteesta toisensa jälkeen. Rikkaiden amerikkalaisten huijaaminen Taj Mahalin ”oppaana” näyttää tehokkaasti, miten lakeja ja sääntöjä voi luovasti soveltaa, jos mielii selvitä.

Samalla elokuva on täysromanttinen kertomus jo lapsuudessa virinneestä ystävyydestä ja rakkaudesta. Freida Pinto näyttelee Jamalin lapsuuden rakkautta Latikaa aikuisena. Tytön pelastaminen ensin bordellista ja myöhemmin väkivaltaisesta avioliitosta edustaa pojan elämässä toivoa ja tehtävää. Latikan vuoksi Jamal hakeutuu miljonäärikisaankin – jotta avioliittoonsa suljettu tyttö näkisi hänet televisiossa ja katkennut yhteys syntyisi uudelleen.

Slummien miljonääri. Ohjaus Danny Boyle ja Loveleen Tandan. Ensi-ilta 13.3.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.