null Sodista ja apartheitistä

Puheenvuorot

Sodista ja apartheitistä

Malisen ja Räsäsen väite (Kirkko ja kaupunki 4.2.), että arabimaat eivät ole aloittaneet sotia, on täysin historian vastainen väite. Tiedetään mitä tapahtui esimerkiksi 15.5.1948, pelkästään tämän päivämäärän johdosta jokainen ymmärtää miten epätosi Malisen ja Räsäsen väite on ja sen myötä myöhäisemmillekin tapahtumille. 


Palestiina-mandaattia koskevan kansainvälisen päätöksen v.1920 halutaan ohittaa vähin äänin, vaikka juuri se on edelleen juridisesti voimassa. On huomioitava, että myös arabiosapuoli oli hyväksymässä sen. Päätös on kirjattu YK:n peruskirjaan. Ao. päätöksessä eikä missään myöhemmässäkään päätöksessä mainita käsitettä palestiinalainen tai Palestiinan valtio. 
Kirjoittajien olisi syytä tutustua miehitys-sanan sisältöön paremmin sekä 242-päätöslauselmaan. 

Apartheitistä muutama sananen.  Etelä-Afrikassa v.1953 säädettiin laki - apartheitlaki, jonka mukaan kaikki julkiset tilat ja palvelut, esimerkiksi puistonpenkit, hiekkarannat ja odotustilat, tuli eritellä roduittain.  Mustille ja valkoisille oli muun muassa erilliset koulut, sairaalat, paikat linja-autoissa, ravintolat ja käymälät. Myös seka-avioliitot oli kielletty. Valtion parlamenttiin ei saanut yksikään musta osallistua eikä äänestää. Mustilta kiellettiin pääsy valkoisten opistoihin ja yliopistoihin. Lain tarkoituksena oli pitää maan ei-valkoinen väestö täysin poissa valkoisten asuttamilta alueilta. Etelä-Afrikan hallitus oli perustanut reservaatteja jo vuosina 1913 ja 1936 tarkoituksenaan erottaa mustat ja valkoiset eri alueille. 


Mikään näistä ominaisuuksista ei toteudu Israelissa, väite Israelin apartheitistä on täysin outo ja tosiasioiden vastainen. 

Kari Väistö

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.