Jousiprojekti. Johanna Almark-Mannila toivoo, että Tuomasyhteisön orkesteriin saadaan erilaisia ja eri-ikäisiä soittjia.
Soittamaan Tuomasyhteisöön
Johanna Almark-Mannila käynnistää syksyllä Tuomasyhteisössä uudenlaisen orkesterin.
Teksti Laura Mäkelä
Kuva Jani Laukkanen
– Kyseessä on erilaisille soittajille, ehkä myös kokonaisille perheille, avoin jousiorkesteri. Ajatuksena on, että se harjoittelisi muutamia kertoja, konsertoisi ja musisoisi myös Tuomasmessussa jonain sunnuntaina.
Orkesteri ja sen nimi perustuvat Almark-Mannilan visioon. Nimi sisältää sanaleikin: se tarkoittaa suomeksi paitsi toivon jousia myös toivon lankoja tai säikeitä. Almark-Mannila mietti nimeen toivon tilalle iloa, mutta päätti toivon kattavan paremmin omat tunnelmansa.
– Pelkän ilon aika on toisella kertaa, antaa nyt toivon tuoda lohtua syksyn pimeään.
Almark-Mannilalla on alustavia ideoita siitä, millaista materiaalia orkesteri tulee soittamaan. Musiikki on klassista, esimerkiksi Bachia höystettynä eri kulttuureiden musiikilla.
– Jotain hullua ja kaunista. Jotain hyvin kaukana rockista ja popista. En tykkää nimittäin siitä, että muutenkin svengaavaa barokkimusiikkia versioidaan turhaan popmusiikiksi, orkesterin kapellimestari pohtii.
Tuomasmessussa Johanna Almark-Mannila on laulanut miehensä Kaarle Mannilan kanssa useita kertoja. Almark-Mannila oli myös Aamupiirin vakiolaulajia pari vuosikymmentä sitten. Häntä viehättää, miten messun konsepti ottaa huomioon eri aistit ja mahdollisuuden liikkua. Luterilaisessa perinteessä häntä häiritsee eniten ihmisten pakottaminen suoriin riveihin hiljaa istumaan. Vapaakirkollinen jenkkimeininki ei kuitenkaan sekään innosta häntä.
Johanna Almark-Mannila toivoo tulevasta orkesterista sellaista, joka saisi myös perheitä musiikin pariin. Ei siten, että lapset juoksevat harjoituksissa vailla virkaa, vaan että orkesterissa soittaisi lapsia ja aikuisia.
Hän toteaa olevansa ehkä idealistinen siinä, kuinka musiikki voisi yhdistää koko perhettä, mutta hänenkin perheessään ”kolmevuotias kuopus osaa ihan käsittämättömiä rytmejä”.
Almark-Mannila uskoo, että Strings of hope tulee puhuttelemaan kirkkoon tulleita ihmisiä puhtaasti musiikin avulla. Erityisiä sanoja musiikin kylkeen ei tarvita.
– Minua viehättää se, että nimenomaan musiikki tuo ihmisiä kirkkoon. Mielestäni musiikki avaa lukkoja ja murtaa ihmisten sisintä sellaisenaan. Se avaa Jumalan puhuttelulle silloinkin, kun siihen ei liity papin sanoja.
Jos olet soittanut joskus viulua tai selloa ja sinua kiinnostaa monenlainen musiikki, ota yhteyttä Johanna Almark-Mannilaan, p. 040 834 8516, tai Inna Vintturiin, p. 050 337 4896 ja inna.vintturi@tuomasmessu.fi . Harjoitukset alkavat maanantaina 8.10. kello 18 Agricolan kirkon kryptassa.
Jaa tämä artikkeli: