null Sonja uskoo enkeliin

Kuva: Thinkstock

Kuva: Thinkstock

Hyvä elämä

Sonja uskoo enkeliin

Oma suojelusenkeli kulkee Sonjan mukana arjessa. Se tuo turvaa ja jaksamista. Tutkijan mukaan enkeliuskomuksissa vanhaan, tuttuun hahmoon usein liitetään uusia, omaan maailmankuvaan sopivia ominaisuuksia.

Kun Sonja tunsi enkelin ensimmäisen kerran, oli vuosi 2012, aurinkoinen huhtikuun päivä. Sonja oli saanut ajokortin puoli vuotta aikaisemmin ja oli hakemassa 15-vuotiasta pikkusiskoaan Tuulia koulusta. Etupenkki oli täynnä tavaraa ja pikkusisko Tuuli sanoi menevänsä takapenkille. Sonja vaati kuitenkin siskonsa eteen istumaan ja raivasi tavarat penkiltä.

He ajoivat pitkällä suoralla tiellä ja Sonja alkoi valmistautua kääntymään kotiin päin vievälle tielle ja ryhmittyi vasemmalle kaistalle.

“Äh, siitä olisi ehtinyt” Sonja oli sanonut.

“No, eihän meillä ole mikään kiire”, oli Tuuli vastannut.

Sonja oli vilkaissut oikealle ja nähnyt sivupeilistä puoliksi pakettiauton, kun tapahtui valtava pamaus. 

 

Jos sisko Tuuli olisi mennyt takapenkille istumaan, hän olisi kuollut törmäyksessä."

 

Yhtäkkiä kaikki pimeni muutamaksi sekunniksi, eikä hän muista mitään törmäyksestä. Takaa tullut pakettiauto törmäsi heihin ja tyttöjen auto poukaisi vastaantulevien kaistalle, jota pitkin oli tullut toinen pakettiauto. Auto iskeytyi vastaantulevaan pakettiautoon. Seuraavan asian mitä Sonja muistaa on, että hän katsoo suuntaan, josta he olivat tulleet. Auto heittelehti ympäri ja ryttääntyi pahasti. Jos sisko Tuuli olisi mennyt takapenkille istumaan, hän olisi kuollut törmäyksessä.

Kuva: Pixabay

Universaali liikkuminen

Auto-onnettomuuden jälkeen, kun Sonja oli selvinnyt pahimmasta shokista, hänelle tuli tunne kolarissa mukana olleesta enkelistä.

“Joku piti huolta siitä, että pyysin Tuulin etupenkille, ja ettei meille käy mitään onnettomuudessa”, Sonja kertoo.

Joitain vuosia ennen onnettomuutta Sonja oli herännyt yöllä säpsähtäen tunteeseen, että huoneessa oli joku. Hän eli siihen aikaan tilanteessa, johon kaipasi kipeästi ratkaisua ja hyväksyntää henkilöltä, joka kuitenkin oli jo kuollut. Tuo edesmennyt henkilö ilmaisi Sonjalle, että olet tervetullut yhteisöömme. 

“Sain niin kuin rauhan ja siunauksen valinnalleni”, kuvailee Sonja tapahtunutta.

Tämä konkreettinen kokemus ja auto-onnettomuudessa “nähty” enkeli sai hänet uskomaan universaaliin liikkumiseen. Että voi lähettää viestejä toisille kuoleman jälkeenkin ja kertoa kaiken olevan hyvin. Että on enkeli, joka turvaa ja auttaa.

 

Usko enkeleihin vaikuttaisi olevan sekoitus perinteisiä uskontoja, uusia aatteita ja jokaisen omaa maailmankuvaa."

 

Usko enkeleihin on henkisyyttä

Uskontotieteen tutkija Terhi Utriainen on haastattelut enkelikokemuksen omaavia henkilöitä ja osallistunut heidän kanssaan esimerkiksi enkelihoitoihin. Häntä on kutsuttu kirkonkin seminaareihin kertomaan mistä enkeliuskossa on kyse.
 

Kuva: Pixabay

“Enkelikiinnostuksessa yhdistyy selvästi kristillinen ja uushenkinen puoli”, kertoo Utriainen.

Monet hänen haastattelemistaan henkilöistä kokivat, että enkeli on tuttu ja turvallinen, kristillinen taustahahmo, joka sai heidät innostumaan uudesta asiasta, vaikka muuten eivät vaihtoehtoiset uskonnot kiinnostaisikaan. Usko enkeleihin vaikuttaisi olevan sekoitus perinteisiä uskontoja, uusia aatteita ja jokaisen omaa maailmankuvaa.

“Se näyttäisi tuovan yhteen niin sanotusti jotain vanhaa, jotain uutta, sinistä ja lainattua”, tiivistää Utriainen lainaten vanhaa lorua. 

Uskontotieteellisestä näkökulmasta, Utriaisen oman tulkinnan mukaan enkeli on opillisesti väljästi määritelty hahmo ja symboli kristinuskossa. Näin jää tilaa kehitellä uskoa enkeliin juuri itseään varten. Enkeliä pidetään turvana, apuna ja tukena. Enkelistä tulee helposti eräänlainen kaveri.

Kuva: Pixabay

Miksi enkeli Jumalan sijasta?

Sonja ei usko Jumalaan, pyhään kolminaisuuteen, mutta kuuluu kirkkoon. Hän ei ole nähnyt syytä erotakaan. Aikoinaan hän kovin kyseenalaisti uskon jumalaan. Rippikoulussa Sonja luki Raamatun kannesta kanteen ja teki kysymyslistan, johon halusi saada vastauksia. Hän yritti uskoa Jumalaan ja rukoilla. Varsinkin auto-onnettomuuden jälkeen Sonja olisi toivonut vastauksia, miksi hänelle kävi niin. Usko enkeliin vahvistui.

“Jumala tuntuu liian kaukaiselta”, kertoo Utriainen monien haastateltaviensa vastanneen. 

Suomessa enkelit ovat saaneet enemmän jalansijaa kuin esimerkiksi Ruotsissa ja tämä voi osaltaan selittyä jo lapsuuden tutusta suojelusenkelilaulusta ja vanhasta saksalaisesta printtikuvasta, jossa enkeli saattaa kahta lasta yli sillan. Kristinuskossa enkeli on turvaa antava positiivinen hahmo.


Leimautumisen pelko

Sonja on luonteeltaan todella epäileväinen ja enkeliin uskominen ei ole hänelle itsestäänselvyys. Hän pelkää leimautuvansa, eikä asiasta uskalla puhua ihan missä vaan ja ihan kenelle tahansa.

Muutenkin hänestä tuntuu, että ääneen puhuminen hieman ohentaa enkelin olemassaoloa. Sonja kokee, että jos hän kertoo suojelusenkelistä, joka suojelee, niin enkeli lakkaa turvaamasta.

Utriainen vahvistaa, että monet hänen haastateltavistaan kertovat, ettei enkeleistä ole uskaltanut puhua paljoa aikaisemmin. Viime vuosina aika tuntuu kuitenkin olevan otollisempi enkelikokemusten kertomiseen ja ilmapiiri suotuisampaa puhumiselle. Monien julkisuuden henkilöiden tarinoiden myötä on saanut itsekin luvan kertoa ääneen kokemuksistaan ja uskomisestaan.

 

Enkeli on kuin pienenä isoisän käsi olkapäällä - turvallinen tunne."

 

Enkeli on tunne

Pienenä Sonja sairasti harvinaista Henoch-Schönleinin purppuratautia, jonka seurauksena hänellä oli esimerkiksi paljon mustelmia. Sonja sai sairaalaan lahjaksi pienen kultaisen enkelipinssin, josta tuli hänen aarteensa. Pinssi on hänelle suojelusenkelin eräänlainen konkreettinen ilmentymä, vaikka muuten enkeli on sukupuoleton hahmo, jonka näkemiseen Sonja ei usko.

Kultaista pinssiä Sonja säilyttää korulippaassaan. Kuva: Sonja.

Enkelin olemassaolo on tunne. Tunne on kuin pienenä isoisän käsi olkapäällä, joka tuntui suurelta, lapion kokoiselta – ja turvalliselta.

“Haastateltavien enkelikokemuksissa toistuu eri aistien välityksellä tapahtuva enkelin läsnäolo: nähdään, kuullaan, kosketaan, jopa haistetaan, mutta näkeminen on harvinaista”, vahvistaa Utriainen. Osa voi kuitenkin nähdä enkelin yhtä konkreettisesti kuin toisen ihmisen, toiset näkevät sielunsa silmin ja osa kuulee ja keskustelee enkelin kanssa mielessään.

Sonjalle enkeli on oma henkilökohtainen juttu. Se on tuki ja turva, joka kantaa arjessa.

“Kun maailma on vähän liikaa, on oltava suojamekanismeja, jotta selviää päivästä toiseen”, kiteyttää Sonja.

Jokainen tarvitsee jonkun voimavaran. Hänelle se on enkeli.

Kuva: Pixabay

Sonjan nimi on muutettu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.