null Sorron alla Turkissa

Liian hidasta. Johtavien poliitikkojen ja pääministerin puheilla useaan kertaan käynyt Soner Tufan on turhautunut muutosten hitauteen. Syrjivät asenteet eivät helpolla katoa.

Liian hidasta. Johtavien poliitikkojen ja pääministerin puheilla useaan kertaan käynyt Soner Tufan on turhautunut muutosten hitauteen. Syrjivät asenteet eivät helpolla katoa.

Sorron alla Turkissa

Radiojuontaja Soner Tufan haluaa parantaa kristittyjen ja muiden vähemmistöjen oikeuksia Turkissa.

Teksti ja kuvat Päivi Arvonen

Turkin kristityillä on perustuslain takaama vapaus harjoitaa uskontoaan, mikä ei kuitenkaan käytännössä aina toteudu etenkään protestanttien kohdalla.

– Kristityksi syntyneellä on helpompaa kuin kristityksi kääntyneellä, Soner Tufan sanoo.

Tufan syntyi muslimiperheeseen. Harjoitellessaan taekwondoa 20 vuotta sitten hän kiinnostui kristityn korealaisen opettajansa elämäntavasta, opiskeli Raamattua ja kääntyi kristityksi.

– Perheelle kääntymykseni oli aluksi shokki. Myöhemmin heistäkin tuli kristittyjä. Valitettavasti välit sukuuni katkesivat, sillä he eivät luota minuun edelleenkään.

Moni kääntyy kristityksi vain sydämessään, koska virallinen uskonnon vaihtaminen tuo arkeen paljon haasteita.

– Uskonto on Turkissa myös henkilöllisyystodistuksessa. Sydämessään kääntyneitä, jotka eivät vaihda henkilökorttia, on tuhansia, Tufan kertoo.

Kristityt kokevat Soner Tufanin mukaan syrjintää erityisesti valtion viroissa. Maan parlamentissa on vain yksi kristitty kansanedustaja.

– Armeijassa kristityt lähetetään vaikeimpiin paikkoihin ikään kuin rangaistuksena. Kristityt kohtaavat paljon sanallista ja fyysistä väkivaltaa, josta tehdään kuitenkin harvoin rikosilmoituksia.

Tufan työskentelee vapaaehtoisena aktivistina vuonna 2009 perustetussa Protestanttisten kirkkojen yhdistyksessä.

– Vastuualueenani ovat paitsi mediasuhteet myös vuoropuhelu viranomaisten kanssa. Pyrkimyksenä on vaikuttaa lainsäädäntöön tai paremminkin siihen, että lakeja kristittyjen ja muiden vähemmistöjen oikeuksista noudatettaisiin.

Johtavien poliitikkojen ja pääministerinkin puheilla useita kertoja käynyt Tufan on turhautunut siitä, ettei muutoksia tapahdu käytännön tasolla.

– He kuuntelevat aina kiinnostuneena ja ovat kohteliaita, mutta se on vain silmänlumetta. Todellisuus on kaksinaamaista peliä. Turkki yrittää olla vakuuttava demokratia EU:n suuntaan, mutta kansalliseksi identiteetiksi hyväksytään vain turkkilainen muslimi.

Protestanttisten kirkkojen yhdistyksessä Soner Tufanin toimenkuvaan kuuluu myös muiden Turkin kristillisten kirkkokuntien auttaminen byrokratiaan liittyvissä kysymyksissä.

– Jokaisella kirkolla pitää olla takanaan rekisteröity yhdistys, jonka perustamiseen tarjoamme neuvontaa.

Tufanin yhdistys yritti perustaa uskonnollisen säätiön, mutta valtio esti hankkeen.

– Veimme asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Lopputulos oli, että Turkin valtio maksoi mieluummin 15 000 euron sakon kuin antoi säätiöllemme perustamisluvan, Tufan kertoo.

Uskonnollisten tilojen perustaminen on protestanteille iso ongelma.

– Vain etniseen taustaan perustuvat uskonnolliset vähemmistöt, kuten juutalaiset tai Syyrian ortodoksit, saavat kutsua uskonnollisia rakennuksiaan kirkoiksi tai synagogiksi. Protestantit eivät saa rakentaa kirkkoja.

Käytännössä protestanttiset seurakunnat toimivat usein vuokratussa huoneistossa, jonka uskonnollista käyttöä viranomaiset katsovat läpi sormien.

– Haaveenamme olisi, että saisimme käyttöoikeuden Turkin vanhoihin kirkkoihin, joista monia, kuten Istanbulin Hagia Sofiaa, käytetään vain museona.

Shema-radioaseman toiminnasta Ankarassa vastaava Soner Tufan on joutunut viranomaisten kanssa vastakkain myös aseman kristillisen ohjelman sisällöstä.

– Kuusi vuotta sitten valtio yritti estää Raamatun lukemisen radio-ohjelmissa. Korkein oikeus päätti, että meillä on oikeus Raamatun lukemiseen, koska Koraaniakin saa lukea radiossa.

Tufanin pyörittämän radioaseman lisäksi Turkissa toimii vain yksi toinen kristillinen radiokanava sekä kaksi Hotbird-satelliittikanavan kautta näkyvää kristillistä tv-asemaa.

– Pohjimmiltani olen Jumalan palvelija. Tämä toteutuu monissa rooleissani. Haluan parantaa myös muiden vähemmistöjen kuin kristittyjen asemaa.

Tufan uskoo Turkin kristittyjen määrän olevan vaikeuksista huolimatta kasvussa.

– Kristillinen kirkko on alusta asti kasvanut vaikeuksien keskellä. Jeesus parantaa ihmisen, antaa toivon ja vapauden. Se vetoaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkkohallituksen vanhat toimitilat myytiin Turkin valtiolle

Ajankohtaista

Turkille myyty kiinteistö on osa laajempaa kokonaisuutta, jonka arvo on yhteensä yli 30 miljoonaa euroa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.