Hyvä tilanne. Pohjoismaat ovat omaa luokkaansa uskonnonvapauskysymyksissä, sanoo uskonnonvapausasiantuntija Brian A. Grimm.
Sosiaalinen vihamielisyys on maailmalla kasvussa
Tunisian vallankumouksesta kolme vuotta sitten käynnistyneiden Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kansannousujen toivottiin tuovan parannusta uskonnonvapauteen, mutta tämä toive ei ole toteutunut.
Teksti ja kuva Heidi Rautionmaa
Pew Research Centerin viimeisimmissä arvioissa Egypti nousi uskonnonvapautta sortavien maiden listan kärkeen ohittaen Saudi-Arabian.
– Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä suositaan yhtä uskontoa moninkertaisesti enemmän kuin muualla päin maailmaa. Ei siis ihme, että sosiaalinen vihamielisyys näissä maissa on lisääntynyt, toteaa Brian J. Grimm.
Grimm on tutkimusjohtaja Pew Research Centerin hankkeessa, joka tuottaa vuosittain kattavan raportin maailman uskonnonvapaustilanteesta. Brian J. Grimm vieraili Helsingissä Suomen Lähetysseuran vieraana jatkaen matkaansa Moskovaan.
– Vihamielisyys eri uskonnollisia ryhmiä kohtaan on viime vuosista kasvanut – Euroopassakin, vaikka Euroopan valtiot ovat parantaneet toimiaan uskonnonvapauskysymyksissä. Maailman maista 40 prosenttia rikkoi rankasti uskonnonvapautta vuonna 2011, kun muutama vuosi sitten 29 prosenttia maista lukeutui uskonnonvapautta rajoittaviin maihin, Grimm kertoo.
Maapallon väkiluvusta lähes 75 prosenttia asuu uskonnonvapautta rajoittavissa maissa, koska suurin osa näistä maista ovat väkimääriltään suuria. Viimeisimmän Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan Egyptin lisäksi Indonesiassa, Venäjällä ja Pakistanissa rajoitettiin eniten uskonnonvapautta.
Yksinkertaistaen uskonnonvapaus tarkoittaa ihmisen vapautta uskoa, vaihtaa uskontoa tai olla uskomatta. Brian J. Grimm muistuttaa, että myös siitä voi saada rangaistuksen, että ei usko mihinkään. Jokunen aika sitten Indonesiassa pidätettiin ateistimies jumalanpilkasta, kun hän ei suostunut valikoimaan listalla olleesta viidestä uskonnosta itselleen sitä ominta.
Yhden uskonnon sisällä tapahtuva vihamielisyys on sekin kasvanut viime tilastoista. Brian J. Grimm haluaa muistuttaa shiojen ja sunnien väleistä puhuttaessa, että maailman muslimeista suurimman osan mielestä molemmat tahot kuuluvat islamiin.
Syyrian konfliktissa uskonnollista dynamiikkaa ei tutkijan mielestä ole vielä riittävästi ymmärretty. Yhtenä esimerkkinä uskonnon vaikutuksesta hän mainitsee Venäjän Syyrian hallinnolle antaman tuen. Syyriassa suurin osa vähemmistössä olevista kristityistä on ortodokseja.
Brian J. Grimm kiertää maailmalla puhumassa uskonnonvapauskysymyksistä muun muassa medialle ja poliittisille päättäjille. Tutkija uskoo, että tietoisuus uskonnonvapauskysymyksistä antaa paremmat auttamismahdollisuudet uskonnonvapaustilanteen parantamiseksi.
– Uskonnon vaikutus yhteiskunnassa on viime aikoina kasvanut. Poliittisten päättäjien on hyvä tietää, miten uskonto on mukana kuvioissa halusivat he antaa itse sille vaikutusta tai ei. Pew Research Center pyrkii antamaan helposti ymmärrettävää tietoa uskonnollisista teemoista.
– Koulutus- ja kasvatus, uskontojen edustajien yhteistyö, toiminnat uskonnollisen syrjinnän poistamiseksi ja aloitteet tasa-arvoisten maa- ja omistusoikeuksien saamiseksi ovat keinoja vähentää uskonnonvapausrikkomuksia, Brian J. Grimm luettelee.
Myönteisenä asiana tutkija näkee juuri uskontodialogitoiminnan lisääntymisen maailmalla. Vuonna 2011 uskontodialogia harjoitettiin maailmalla 198 maassa. Dialogilla pyrittiin parantamaan kommunikaatiota ja yhteistyötä uskonnollisten yhteisöjen johtajien kesken. Yhä enemmän uskontodialogiprojektit tapahtuvat ruohonjuuritasolla tavallisten ihmisen parissa.
Jotkut dialogialoitteet ovat syntyneet valtioiden välille. Uusimpia hankkeita on Saudi-Arabian, Itävallan ja Espanjan välinen sopimus, jonka puitteissa perustettiin King Abdullah kansainvälinen uskonto- ja kulttuuridialogikeskus (KAICIID) Wieniin. Keskus vietti avajaisia vuosi sitten. Se sponsoroi tänä vuonna esimerkiksi Religions for Peace -järjestön globaalia kokousta, jossa useassa puheenvuorossa tuotiin esille eri ryhmien välillä kasvava vihamielisyys.
Kokoukseen osallistui muun muassa Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispa Munib A. Younan. Hän muistutti arabikristittyjen tukalasta tilanteesta Lähi-idässä. Hän toivoo lännen kirkoilta vahvempaa tukea Lähi-idän kirkoille, jotta ihmisten ei tarvitse muuttaa pois kristinuskon syntysijoilta.
Brian J. Grimin mukaan muslimien määrä ei Euroopassa juurikaan kasva.
– Näyttää siltä, että maahanmuuttajataustaiset muslimit omaksuvat uuden asuinalueensa lapsiluvut. Haastetta antaa Eurooppaan tulleiden muslimien alhainen koulutustaso, joka vaikeuttaa kotoutumisessa. Yhdysvaltoihin muuttaa kouluttautuneempia muslimeita, jolloin he sopeutuvat yhteiskuntaan paremmin, toteaa Brian J. Grimm.
Jaa tämä artikkeli: