null Sosiaalinen yritys tarjoaa töitä

Lasse Lepistö ja Omar Kalokoh ovat työkavereita Diakonisissa Kiinteistöpalveluissa. Kuva: Riitta Supperi

Lasse Lepistö ja Omar Kalokoh ovat työkavereita Diakonisissa Kiinteistöpalveluissa. Kuva: Riitta Supperi

Sosiaalinen yritys tarjoaa töitä

Helsingin Diakonissalaitos aikoo parantaa maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksia sosiaalisen yrityksen ja työluotsin avulla.

Yhteisvastuu 2009 -kampanja innosti Helsingin Diakonissalaitosta keksimään uusia ideoita maahanmuuttajatyöhönsä. Diakonissalaitoksen hiljattain perustamaan sosiaaliseen yritykseen halutaan palkata lisää sellaisia maahanmuuttajia, joiden on muuten vaikea työllistyä. Lisäksi Diakonissalaitos rekrytoi tulevaisuudessa työluotsin, joka auttaa maahanmuuttajia koulutus- ja työuran suunnittelussa.

Diakonissalaitoksen tuoreimmalle maahanmuuttajaprojektille on myönnetty rahoitusta käynnissä olevasta Yhteisvastuu-keräyksestä, joka kantaa huoltaa maahanmuuttajien työllistymisestä.

– Meillä on tehty intensiivisesti työtä maahanmuuttajien eteen 90-luvun alusta lähtien, ja Yhteisvastuu-projekti sopii muun maahanmuuttajatyömme yhteyteen. Opiskelijoistamme neljännes ja lapsi- ja perhetyömme asiakkaista kolmannes on maahanmuuttajataustaisia, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen apulaisrehtori Hanna Laurila.

Sosiaalisen yrityksen status heltisi

Diakonissalaitoksen perustama Diakoniset Kiinteistöpalvelut Oy sai huhtikuussa sosiaalisen yrityksen statuksen. Status myönnetään, kun työntekijöistä kolmekymmentä prosenttia on pitkäaikaistyöttömiä tai jonkin vamman tai sairauden vuoksi vajaakuntoisia. Muutoin sosiaalinen yritys ei eroa normaalista yritystoiminnasta millään lailla.

Toistaiseksi Diakoniset Kiinteistöpalvelut huoltaa Diakonissalaitoksen omia kiinteistöjä. Maahanmuuttajia firma on palkannut tähän mennessä pysyvästi jo neljä.

Yhteisvastuun avulla tuetaan huoltoyhtiön kasvutavoitetta, ja tulevaisuudessa toiveissa on palkata lisää pitkäaikaistyöttömiksi joutuneita maahanmuuttajia.

Sosiaalinen yritys haluaisi myydä palveluita myös ulospäin. Sopivia palveluiden ostajia voisivat olla esimerkiksi seurakunnat, joilla riittää korjattavia kiinteistöjä.

– Ennen Yhteisvastuu-tukipäätöstä Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät antoivat alustavan lupauksen yhteistyöstä. Seurakunnat voivat teettää sellaista työtä, jossa ei tarvita niin paljon kielitaitoa, Laurila sanoo.

Työluotsi tulee tarpeeseen

Laurilan mukaan pääkaupunkiseudun maahanmuuttajilla on huutava tarve saada enemmän tukea työnhakuun ja kouluttautumiseen. Diakonissalaitos palkkaa lähitulevaisuudessa työluotsin, joka auttaa kartoittamaan maahanmuuttajan osaamista ja koulutustarvetta. Työluotsi voi valmentaa myös työpaikalla.

– Työnantajat eivät aina tiedä, millaisia tukia maahanmuuttajan palkkaamiseksi olisi saatavissa. Samoin työhön perehdyttäminen saattaa tuntua hankalalta, sanoo Laurila.

Työluotsiksi halutaan henkilö, joka on itsekin maahanmuuttaja. Siten saadaan yksi maahanmuuttaja työllistettyä ja samalla mahdollistuu myös vertaisavun tarjoaminen.

Yhteisvastuu 2009 -kampanja tukee kotimaassa seitsemää eri hanketta, jotka edistävät maahanmuuttajien työllistymistä. Tuettavat projektit valittiin toukokuussa lähes kolmenkymmenen hakemuksen joukosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.