null Sotaveteraanikuoro valmiina juhlaan

Varajohtaja Pekka Kontu harjoittamassa Espoon sotaveteraanikuoron ja perinnekuoron laulajia. Kuoro vetäytyi maaliskuun lopulla koko päiväksi kurssikeskus Hvittorpiin valmistautumaan veteraanipäivän esiintymiseen. Kuva: Jukka Granström

Varajohtaja Pekka Kontu harjoittamassa Espoon sotaveteraanikuoron ja perinnekuoron laulajia. Kuoro vetäytyi maaliskuun lopulla koko päiväksi kurssikeskus Hvittorpiin valmistautumaan veteraanipäivän esiintymiseen. Kuva: Jukka Granström

Sotaveteraanikuoro valmiina juhlaan

Sotaveteraanien tunnuslause ”kaveria ei jätetä” ilmenee hyvin Espoon sotaveteraanikuoron toiminnassa. Sotaveteraanien rivien harventuessa kuoroon saadaan lisävoimaa Espoon Mieslaulajien senioreista. Näin syntyy 40 miehen perinnekuoro, joka on sitoutunut pitämään veteraanilaulut elinvoimaisina.

Espoon sotaveteraanikuoron puheenjohtaja Lauri Lehtonen sanoo, että kuoron jatkuvuus on erittäin tärkeä asia. ”Sodan itse kokeneet veteraanit ovat iältään jo 90 vuoden molemmin puolin, ja heitä on kuorossa kymmenkunta. Mieslaulajien seniorien mukaantulo merkitsee sitä, että veteraanit saavat jatkaa kuoroharrastustaan niin pitkään kuin he itse pystyvät ja haluavat”, Lehtonen kiittelee. Kuoroharrastus on tärkeää sekä musiikillisesti että sosiaalisesti. ”Viikoittaisilla tapaamisilla on suuri merkitys veteraaneille.”

Hyvä harjoittelu on aina tarpeen

Kuoro on valmistautunut kevätkaudella veteraanipäivän valtakunnalliseen juhlaan. ”Esitämme perin tutut laulut; Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuuto ja Leevi Madetojan Kaunehin maa. Molemmat ovat kuoron perusohjelmistoa. Esitystä on silti tarpeen hioa, ettei ote herpaannu”, Lehtonen sanoo.

”Pääjuhlassa erityisen hienoa on, että saamme esiintyä sinfoniaorkesterin säestyksellä. Yhteisharjoitukseen orkesterin kanssa on mahdollisuus vain vähän ennen juhlan alkua, mutta eiköhän se hyvin suju.” Kuoroa johtaa Kai Vahtola.

Lauri Lehtonen sanoo, että perinteisin tavoin vietettävä veteraanipäivä on vuosikymmenestä toiseen itsenäisyyspäivän lisäksi edelleen mieltä liikuttava juhla. ”Veteraanipäivä on henkilökohtainen kunnianosoitus veteraaneille, muistutus siitä, millaisin taisteluin ja uhrauksin maamme itsenäisyys on säilytetty”, hän sanoo.

Juhlayleisössä Lehtonen toivoo näkevänsä veteraanien lisäksi nuoria. ”Vanhat ja veteraanit tiedostavat asian merkityksen. Nuoriso on nykyään fiksua ja valistunutta ja osaa arvostaa veteraaneja. He ovat erityisen tervetulleita juhlaan jatkamaan perinteitä.”

Veteraaneja juhlitaan kaksi päivää

Juhlallisuudet alkavat torstaina 26. huhtikuuta kello 16, kun juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä avaa valokuvanäyttelyn Suomenmaan sitkeä kansa.

Valokuvanäyttely kertoo ihmisistä koti- ja sotarintamalla. Se koostuu kolmesta osiosta; Sotaan joutuneet, Surun kohdanneet ja Parempaan huomiseen uskoneet. Suurin osa valokuvista on Espoon kaupunginmuseon kokoelmista.

Avajaistilaisuus on tarkoitettu veteraaneille, jotka jatkavat juhlaa Barona Areenalla musiikkipitoisessa aseveli-illassa.

Veteraanipäivä alkaa perjantaina 27. huhtikuuta klo 10 lipunnostolla Barona Areenalla. Lipunnostajina toimivat partiolaiset ja hartauden pitävät kenttäpiispa Hannu Niskanen, kirkkoherra Antti Rusama ja pastori (ort.) Petri Korhonen.

Tämän jälkeen veteraaneille on järjestetty lounas.

Pääjuhla alkaa kello 13. Ovet saliin avataan klo 12.15, ja yleisöä pyydetään istumaan paikoillaan viimeistään klo 12.45. Juhla televisioidaan suorana lähetyksenä.

Pääjuhlassa pukeutumiskoodina on tumma puku ja kunniamerkit.

Pääjuhlan musiikkiesityksistä vastaavat Espoon sotaveteraanikuoro ja perinnekuoro, Tapiolan kuoro, Tapiola Sinfonietta sekä sopraano Mari Palo. Juhlapuheen pitää Koneen toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta, ja Veteraanin päätössanat esittää kenraali Jaakko Valtanen. Tilaisuuden juontaa Espoon kulttuurijohtaja Georg Dolivo.

Veteraanit seuralaisineen ja veteraanijärjestöjen edustajat voivat tulla tilaisuuteen ilman erillistä pääsylippua. Muut voivat noutaa ilmaislipun kaupungin yhteispalvelupisteistä; Espoon keskuksesta virastotalosta, Lippulaivasta, Kalajärven Ruskatalolta, Sellosta, Isosta Omenasta tai Tapiolasta kulttuurikeskuksesta ja Folkhälsan-talolta.

TV1 esittää pääjuhlan suorana lähetyksenä perjantaina 27.4. klo 13.05 alkaen, uusinta lauantaina 28.4. klo 17.05.

Suomenmaan sitkeä kansa -valokuvanäyttely on esillä 27.4. klo 11–18 sekä 28.–29.4. klo 11–17 näyttelykeskus WeeGeen aulassa.

Puolustusvoimain kalustonäyttelyyn voi tutustua Barona Areenan edustalla torstaista klo 10 perjantaihin klo 15.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.