null Sotilaspappina Afganistanissa

Sotilaspappina Afganistanissa

Savonlinnan kristillisen opiston rehtori Teuvo V. Riikonen toimi viime vuonna Afganistanissa palvelevien suomalaisten kriisinhallintajoukkojen pappina ja piti palveluksessa päiväkirjaa.

Paikoitellen Riikonen kirjaa liikaakin arkisia pikkuasioita. ”Kokoonnuimme aamupalan jälkeen, siis noin 10 minuuttia ennen lähtöä. Meidän autossamme oli sen kuljettajana toiminut poliisi, luutnantti ja minä.” Mutta ainakin lukija saa tarkan kuvan sotilaspapin arjesta Mazar-e-Sharifissa, Pohjois-Afganistanissa.

Riikonen työskentelee suomalaisten ja ruotsalaisten ISAF-sotilaiden yhteisessä leirissä. Pappi osallistuu leirin elämään, pitää hartauksia  ja islam-tietoiskuja, toimii tarvittaessa sielunhoitajana, kirjoittaa blogeja ja lehtijuttuja sekä sijaistaa tiedotusupseeria. Hän seuraa netistä Afganistan-uutisointia ja lukee maasta kertovaa kaunokirjallisuutta. Yllättävän tärkeäksi työssä nousee sotilaiden muistaminen syntymäpäivinä.

Paikallista elämää Riikonen näkee eniten auton ikkunasta. Rauhanturvaajat vierailevat myös kylissä, kouluissa ja moskeijoissa, ja uskonnollisia johtajia tavattaessa suomalainen pappi eli ”mullah”on tärkeässä roolissa, varsinkin kun on ”kristillisen koraanikoulun johtaja”. Tapaamisessa paikallisen Sinisen moskeijan johtajien kanssa ISAF-sotilaat lahjoittivat moskeijalle kaiuttimet.

Koko Riikosen puolivuotiskautta leimaa Afganistanin tilanteen kiristyminen ja talebanien pommihyökkäykset. Kohdalle ei onneksi osu sotilaspapin raskainta tehtävää,  sinkkiarkun saattamista Suomeen.

Teuvo V. Riikonen: Kabulin taivaan alla. Kirjapaja 2008. 200 s., 32,90 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.