null Soturienkelin seurakunta stadiin

Guido Renin 1600-luvulta peräisin olevassa maalauksessa arkkienkeli Mikael tuhoaa saatanan. Mikael tunnetaan kristinuskon lisäksi myös islamilaisuudessa ja juutalaisuudessa. Kuva: The Bridgeman Art Library

Guido Renin 1600-luvulta peräisin olevassa maalauksessa arkkienkeli Mikael tuhoaa saatanan. Mikael tunnetaan kristinuskon lisäksi myös islamilaisuudessa ja juutalaisuudessa. Kuva: The Bridgeman Art Library

Soturienkelin seurakunta stadiin

Kun Sipoosta Helsinkiin liitetty alue ja Mellunkylän seurakunta löivät hynttyyt yhteen, oli tuloksena Mikaelin seurakunta. Siis enkeliseurakunta. Arkkienkeliseurakunta vieläpä.

Mikael on yksi kolmesta Raamatussa nimeltä mainitusta enkelistä. Muut ovat Jeesuksen syntymästä Marialle ilmoittanut Gabriel ja apokryfikirjoissa mainittu suojelijahahmo Rafael. Näitä kolmea on kristillisessä perinteessä pidetty arkkienkeleinä eli ylienkeleinä. Arkkienkeleiden lukumäärä on seitsemän. Neljän muun nimistä ei kristikunnassa vallitse yksimielisyyttä.

Mikaelin nimestä ja asemasta on eri kirkkokunnissa kuitenkin varsin yhtenäinen käsitys. Lisäksi enkeli Mikael tunnetaan islamilaisuudessa ja juutalaisuudessa. Mikael on hepreaa ja tarkoittaa ”joka on niin kuin Jumala”.

Mikael mainitaan Raamatussa nimeltä viisi kertaa. Mikaelia tituleerataan ”suureksi enkeliruhtinaaksi” ja ”ylienkeliksi”. Ilmestyskirjassa kerrotaan, että ”Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan”. Mikael on taivaan sotajoukkojen eli enkeleiden johtaja.

Mikael esiintyy kristillisessä perinteessä ja taiteessa soturienkelinä, joka kuvataan yleensä sotisopa yllään ja miekka kädessään. Usein Mikael kuvataan myös surmaamassa lohikäärmettä tai saatanaa. Niin ikään yksi Mikaelin rooli kristillisessä perinteessä on tuomita ihmisiä vaaka kädessään kadotukseen tai taivaaseen.

Mellunkylän seurakunnan Mikaelinkirkko Kontulassa valmistui vuonna 1988. Sen katolla on pronssiveistos, jota monet pitävät virheellisesti enkeli Mikaelina. Tarkkaan katsottuna Kari Juvan Ristintie-veistos esittää ihmistä ristin juurella.

Arkkienkeli Mikael on antanut nimen monille kirkoille eri puolilla Suomea. Mikaelin nimi yhdistyy Turussa Mikaelinkirkkoon ja -seurakuntaan sekä ainakin seuraaviin keskiaikaisiin harmaakivikirkkoihin: Korppoo, Laitila, Tampereen Messukylä, Tammela, Pernaja, Keminmaa sekä luonnollisesti Mikkeli. Arkkienkeli Mikaelille nimetty muinainen Savilahden kirkko kun antoi myöhemmin nimen koko eteläsavolaiselle kaupungille, Mikkelille.

Mikaelin asemaa enkeleiden joukossa korostaa mikkelinpäivä, jota vietetään syyskuun 29. päivänä, tai jos se on arkipäivä, sitä lähinnä seuraavana sunnuntaina. Silloin kirkoissa puhutaan enkeleistä.

Mikaelin seurakuntaan kuuluvat ovat siis hyvässä seurassa, ainakin mitä tulee seurakunnan nimen alkuperään.

Tutustu Mikaelinkirkon esittelyyn tästä linkistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.