null Soul ja gospel sulavasti peräkkäin

Angie Stonen mielestä soul ei sovi kirkossa laulettavaksi. Kuva: Mikko Huotari

Angie Stonen mielestä soul ei sovi kirkossa laulettavaksi. Kuva: Mikko Huotari

Soul ja gospel sulavasti peräkkäin

Soul-musiikin sanotaan syntyneen reilu viisikymmentä vuotta sitten, kun Ray Charles härskisti vaihtoi gospelkappaleeseen muutaman sanan ja siitä tuli I Got A Woman.

A ina siitä asti nuo musiikillisesti hyvin samankaltaiset afroamerikkalaiset musiikkityylit ovat aiheuttaneet keskustelua siitä, onko siinä välissä veteen piirretty viiva vai Grand Canyon.

Jos haluaa jälkimmäisen vastauksen, voi asiaa tiedustella syvästi uskonnolliselta vanhemmalta kaartilta, jonka isoisät jo aikoinaan paheksuivat jopa Mahalia Jacksonia aivan liian maalliseksi. Soulartisti Angie Stonen mielestä taas musiikillisia eroja ei oikeastaan ole, mutta sanoituspuoli tuo eron:

– Soulissa lauletaan maailmasta ja ihmissuhteista, joten se on tarkoitettu vain ihmisille. Siksi se ei oikein sovi kirkossa esitettäväksi. Gospelmusiikki taas ylistää Jumalaa ja on tehty hänen kunniakseen.

Kirkossa kasvanut Stone tuntee aiheen monesta näkövinkkelistä. Gospelin jälkeen teini-ikäinen tyttö räppäsi ensin hip-hop-yhtyeessä ja rupesi myöhemmin menestyneeksi soul-laulajaksi.

Vuoden vaihteessa aloittaneessa Radio Higher Groundissa soul ja gospel soivat sujuvasti peräkkäin. Geton kurjuudesta kertoneen soul-balladin perään soi toivoa täynnä oleva gospel, joka nostaa ajatukset kohti yläkertaa. Ja nyt puhutaan siis Amerikan mustan väestön alkuun panemasta gospelmusiikista eikä kristillisestä pop-rockista.

Espoon April Jazzeilla esiintynyt Angie Stone muuten kertoo edelleen laulavansa välillä myös kirkossa ja silloin tietysti aina gospelia.

Radio Higher Ground on Toivontuottajien tarjoama nettiradio joka löytyy osoitteesta www.radiohigherground.fi.

Jaa tämä artikkeli: