null Spåralla ympäri Stadia

Palveluasumisyksikkö Alppituvassa asuva Jarmo Ratilainen (vas.) lähti ratikka-ajelulle katselemaan vanhoja kotikulmia. Avustamassa oli Dimitri Rehokainen. Kuva: Sirpa Päivinen

Palveluasumisyksikkö Alppituvassa asuva Jarmo Ratilainen (vas.) lähti ratikka-ajelulle katselemaan vanhoja kotikulmia. Avustamassa oli Dimitri Rehokainen. Kuva: Sirpa Päivinen

Spåralla ympäri Stadia

Diakonissalaitoksen asukkaat ja opiskelijat ottivat varaslähdön vappuun viime tiistaina.

Vanhalla kakkosratikan pysäkillä Ensi linjan päässä tunnelma on malttamaton. Kymmenkunta toisen vuoden lähihoitajaopiskelijaa avustaa Helsingin Diakonissalaitoksen asukkaita tilausraitiovaunun kyytiin. Diakonissalaitoksen avustavan henkilökunnan ja opiskelijoiden toteuttama Spåralla Stadissa -tempaus vie vanhuksia ja päihdekuntoutujia ratikkakierrokselle keväiseen kantakaupunkiin.

Tupaten täysi vaunu nytkähtää liikkeelle kohti Hakaniemeä. Tintti Karppinen lurittelee haitarillaan monen kyydissäolijan toivetta nähdä tutut maisemat: ”Niin gimis on Stadi, olis toivomus snadi, ett tsiigaa sais sen vielä kerran…”

Vaunun keskivaiheilla 88-vuotias Heikki Tuominen ja ”pari vuotta nuorempi” Irene Vauhkonen kuuntelevat käsikynkkää ikivihreitä rallatuksia.

– Hienoa, että tällaisia kevyitä ja hauskoja tapahtumia järjestetään, he kiittävät.

Opiskelijoilla on meneillään neliviikkoinen diakonian ja vapaaehtoistyön kurssi, johon retki sisältyy. Jakson aikana on tehty monenlaista käytännön auttamistyötä.

– En ole osallistunut aiemmin minkäänlaiseen vapaaehtoistyöhön. Tuntuu hyvältä olla mukana, kun näkee, miten tärkeää tämä on osallistujille, Dimitri Rehokainen kertoo.

– Nuorten olisi hyvä huomata, että auttaa voi monella tavalla. Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys, sanoo Nana Yaa Essandor.

Nuorten panosta vapaaehtoistyöhön kaivataan

Diakonissalaitos on järjestänyt pienimuotoisempia ratikkakierroksia useita kertoja aiemminkin. Nyt retkelle kutsuttiin ensimmäistä kertaa kaikkien yksiköiden asukkaita. Halukkaita oli jopa enemmän kuin mukaan mahtui.

– Suuri osa asukkaistamme on liikuntarajoitteisia ja viettää päivänsä neljän seinän sisällä, sillä henkilökunnan resurssit eivät riitä ylimääräiseen ulkoiluttamiseen. Vapaaehtoisten avulla voimme tarjota asukkaille tarpeellista virkistystä, kertoo sairaalapastori Kirsi Hiilamo.

Vapaaehtoistyöhön tullaan Diakonissalaitoksella panostamaan jatkossa entistä enemmän. Suunnitteilla on muun muassa vapaaehtoispankki Työn tori, johon voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi haluamaansa työmuotoon. Tarvetta on esimerkiksi ääneen lukijoille, vanhusten ulkoiluttajille, muusikoille sekä virkistyspäivien ja juhlien järjestäjille.

– Erityisesti toivomme mukaan nuoria. Ratikkakierros on yksi esimerkki siitä, että osallistua voi vaikkapa vain yhteen tempaukseen, Hiilamo sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.