Kaupungin maamerkki. Postimerkkiin ikuistettu Helsingin tuomiokirkko lienee maan tunnetuin ja kuvatuin rakennus.
Stadin symboli
Mitä on kuvassa, jos halutaan kertoa, että ollaan Pariisissa? Epäilemättä Eiffel-torni. Big Ben, Vapaudenpatsas tai Colosseum ajavat saman asian Lontoossa, New Yorkissa ja Roomassa. Kotoisessa Stadissamme kaupungin symbolina on vakuuttavana vaaleana hahmona kaupungin siluetissa komeileva Tuomiokirkko, jota jotkut vieläkin kutsuvat tuttavallisesti Suurkirkoksi ja jonka alkuperäinen nimi oli Nikolainkirkko.
Monessa yhteydessä Helsingin tuomiokirkko saa edustaa myös koko Suomea ja se lienee maan tunnetuin ja kuvatuin rakennus. Muun muassa mainosmiehet ja elokuvantekijät hyödyntävät häikäilemättä sitä halutessaan sijoittaa tuotteensa stadilaiseen ympäristöön.
Mitähän niiden, jotka vaativat Suomea suomalaisille, pitäisi ajatella siitä, että suomalaisinta Suomea edustaa saksalaisen arkkitehdin piirtämä, venäläisen tsaarin rakennuttama ja rahoittama kirkko, jonka koristelun keskeisinä elementteinä ovat kahtatoista juutalaista apostolia kuvaavat patsaat.
Tuomiokirkko on Helsingin symbolina myös tämänvuotisessa Postimerkin Päivän merkissä. Monessa muussakin kaupungissa kirkko on päässyt vastaavaan rooliin. Esimerkiksi entinen Helsingin Pitäjän kirkko saa edustaa Vantaata. Korostaakseen itsellisyyttään ja erillisyyttään vantaalaiset ovat nimenneet tämän keskiaikaisen historiallisen rakennuksen nyttemmin Vantaan Pyhän Laurin kirkoksi.
Keskeiset rakennukset ovat kansallista ja paikallista identiteettiä kohottavia symboleita. Samalla, kun ne ovat rakennetun ympäristön tunnuksia, ne ovat myös hengenmaiseman maamerkkejä, joilla on nimiä myöten oma sanomansa.
Mitä olisi suomalainen maisema ilman joka kaupungin ja pitäjän merkkirakennusta, kirkkoa, tai suomalainen mielenmaisema ilman tuhat vuotta täällä vaikuttanutta kristinuskoa ja 500-vuotista luterilaista perintöä?
Seppo Simola
Jaa tämä artikkeli: