null Stoppi kaikenlaiselle kiusaamiselle

Puheenvuorot

Stoppi kaikenlaiselle kiusaamiselle

Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, että meidän olisi parempi elää tässä yhteiskunnassa. Ole läsnä, välitä, älä valita.

Koulukiusaaminen on jälleen tullut julkisuuteen erään äidin esille tuomana. Miten raskasta onkaan menettää lapsi vain sen vuoksi, etteivät aikuiset ole ymmärtäneet tai osanneet puuttua tarpeeksi ajoissa kiusaamisen lopettamiseen. Liian usein tarvitaan se ensimmäinen uhri ihmisen ymmärryksen lisääntymiseksi. Kuinka paljon onkaan tapahtunut traagisia tapahtumia, jotka eivät ole tulleet julkisuuteen.

Kiusaaminen ei rajoitu vain kouluihin, sitä on kaikkialla, myös aikuisten parissa, kuten olemme saaneet julkisuudessa huomata. Jotain on pahasti pielessä, kun kiusaaminen yhä vain jatkuu. Kiusaajalla on varmaankin ongelmia, joita hän ei osaa tuoda esille. Myös kiusaajat olisi saatava tuotua julkisuuteen, he tarvitsevat myös apua.

Rakkaus lähimmäiseen on kadonnut. Toisen huomioon ottaminen on unohtunut. Itsekin kiusaamisen kohteeksi joutuneena tiedän, että kiusatuksi joutuminen jättää ihmiseen elinikäiset arvet. Niiden kanssa on vain opittava elämään.

Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, että meidän olisi parempi elää tässä yhteiskunnassa. Ole läsnä, välitä, älä valita.

Birgitta Wulf-Luhtanen
Espoo

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.