null Stunt-pappi yllyttää heittäytymään

Reka Kontio on pappi joka ei pysy paikoillaan. Vaarallisten elokuvaroolien sijaisnäyttelijä käy Linnanmäen aikuissirkuskoulua ja valmistelee uusia elokuvia. Vauhdin vastapainona koti on Espoon maalaismaisimmalla kulmalla, syvällä metsän rauhassa. Kuva: Jukka Granström

Reka Kontio on pappi joka ei pysy paikoillaan. Vaarallisten elokuvaroolien sijaisnäyttelijä käy Linnanmäen aikuissirkuskoulua ja valmistelee uusia elokuvia. Vauhdin vastapainona koti on Espoon maalaismaisimmalla kulmalla, syvällä metsän rauhassa. Kuva: Jukka Granström

Stunt-pappi yllyttää heittäytymään

Raamatun teemojen esittäminen näyttämöllä ei ole uusi ajatus. Kuvaelmia, näytelmiä ja elokuvia on tehty tuhansittain.

Amerikkalaisperäisen vitsinkerrontalajin, stand up-komiikan ja Raamatun yhdistäminen on Suomessa kuitenkin uutta.

Pappi ja stunt-näyttelijä ja -kouluttaja Reka Kontio kertoo, että ajatus ja suunnitelmat tarinateatterityyppisestä Raamatun aiheiden käsittelystä elivät Kirkon Tiedotuskeskuksessa monta vuotta.

”Sitten radiotoimittaja Lasse Kastarinen tuli sinne tuottajan sijaiseksi. Hän oivalsi, että esityslajina voisi olla Suomessa viime vuosina kovasti päätään nostanut stand up, ja minä tartuin ideaan”, Kontio kuvailee.

Nuoren papin erilaiset estradit

Reka Kontio on nuoresta asti viihtynyt esiintyjien keskellä ja noussut lavoille ja sitä korkeampiin paikkoihin itsekin.

Hän on tehnyt useissa elokuvissa stuntteja eli vaarallisten temppujen sijaisnäyttelijän työtä. Teatterissa hän on myös opettanut miekkailu- ja tappelukohtauksia. Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksella hän järjesti Suomen ensimmäisen stunt- kurssin.

”Stuntit ovat aika luonteva juttu, sillä olen aina ollut liikunnallinen. Elin voimistelunuoruuden, tykkään ylipitkien matkojen kävelemisestä ja juoksemisesta ja teatterissa turkkalainen fyysinen rääkki sopii minulle”, Kontio selittää.

Teatterin takahuoneet ja näyttämö tulivat hänelle tutuiksi Lahdessa, jossa hän toimi 1980-luvun alussa nuorisopappina. Aikana, jolloin monet pitivät teatterina syntinä, pappi ja kolmen lapsen isä pyöritti seurakunnan näytelmäkerhoa ja kulki ahkerasti kodin, kirkon ja teatterin väliä. Hän veti näyttelijöitä mukaansa kirkkoon ja teki kirkkonäytelmiä teatteriin.

”Virkamiesmäinen papin rooli ei istu luonteeseeni, olen enemmän sellaista shamaanityyppiä”, hän toteaa tyynesti.

Viime vuosina Kontio on keskittynyt yhä enemmän video- ja elokuvatuotantoon.

”Pari vuotta sitten perustin Harri Pulliaisen ja Teppo Räisäsen kanssa Media Village Oy:n. Halusimme tuotantoyhtiön, joka tekee sosiaalisesti merkittävää ja eettisesti kestävää katsottavaa.”

Huumorin kieli on haastava

Kontion laaja esiintyjien tuttavaverkosto oli tarpeen, kun stand-up pipliaa ryhdyttiin tekemään.

”Olin vihkipappina ystävälleni, koomikko Ilari Johanssonille. Häissä oli iso joukko hänen kollegoitaan, ja juhlaillan aikana juttelimme paljon aluillaan olevasta ajatuksesta. Iso osa lopullisen tallenteen esiintyjistä tuli mukaan sitä kautta.”

Vain kahdelle seitsemästä koomikosta kirkon maailma oli ennestään tuttu. Reka Kontio etsi yhdessä Pipliaseuran kanssa Raamatusta joukon teemoja työstettäviksi.

”Erityisesti kuoleman teemoja monet esiintyjät pitivät vaikeasti lähestyttävinä huumorin keinoin. Monista muistakin asioista keskustelimme etukäteen. Esiintyjät saattoivat tarkistaa minulta, voiko jotain tiettyä asiaa sanoa vai meneekö se jo rienaamisen puolelle.”

Jokainen koomikko teki teemoista 20 minuutin esityksen, joista Kontio poimi mukaan parhaat palat.

”Pipliaseuraa onnittelen ennakkoluulottomuudesta, jolla se lähti projektiin mukaan. Toisaalta asian voi ajatella niin, että tämä on Raamatun kääntämiseen keskittyneen seuran perustyötä: nyt osa Raamatusta on käännetty myös huumorikielelle”.

Vapaa assosiaatio tuottaa oivalluksia

Reka Kontio suhtautuu rauhallisesti mahdollisuuteen, että kaikki eivät pidä valittua tyylilajia sopivana tapana käsitellä Jumalan sanaa.

”Tapa katsoa Ristiaskelia riippuu kunkin katsojan esiymmärryksestä. Se ei ole ikäryhmäsidonnaista, vaan liittyy siihen, millainen on oma suhde Raamattuun ja tiedot sen sisällöstä.”

Stand up -komiikalla on USA:ssa ja Englannissa vankka asema, ja yleisö on siellä tottunut rankkaankin pilantekoon. Reka Kontio haluaa olla lempeämpi, sillä tarkoitus ei ole rienata tai loukata.

”Raamatun kanssa nauraminen on eheyttävää naurua. Ihminen, joka luottaa itseensä ja asiaansa, voi myös nauraa itselleen. Sama koskee yhteisöjä, kuten kirkkoa,” Kontio sanoo.

Hän toivoo, että Ristiaskelia yllyttäisi sen katsojia tekemään myös omia esityksiä. Hän uskoo tyylilajin kannustavan erityisesti nuoria kouluissa ja seurakuntien isosryhmissä tarttumaan Raamatun aiheisiin.

”Esittävä taide on loistava rajapinta. Kun esiintyjä heittäytyy vapaiden mielleyhtymien vietäväksi, hän saa uusia riemastuttavia oivalluksia sekä itsensä että katsojien nautittavaksi.”

Ristiaskelia – Stand up piplia

Ristiaskelia – stand up piplia on DVD-tallenne, jolla seitsemän suomalaista eturivin stand up-koomikkoa pohtii Raamatun tekstejä ja merkitystä omasta näkökulmastaan. He lähestyvät elämän koko kirjoa kahdeksassa kokonaisuudessa, joista jokaiseen liittyy oheisvihkosesta löytyviä yksilö- ja ryhmätehtäviä. Pipliaseuran laatimat tehtävät eivät liity suoraan nähtyyn esitykseen, vaan laajentavat aihetta.

Ristiaskelia sopii kouluille ja seurakuntiin erilaisille ryhmille.

DVD on 200-vuotista taivaltaan juhlivan Suomen Pipliaseuran ja Kirkkohallituksen tuotantoa. Sen käytännön toteutuksesta vastaa Media Village Oy:n tuottaja Reka Kontio.

DVD tehtävävihkoineen on ostettavissa muun muassa Sacrumin verkkokaupasta tai myymälästä Helsingistä, Hietalahdenranta 13 tai Kirkkohallituksen verkkosivuilta osoitteesta www.sakasti.evl.fi -> Julkaisumyynti.

Jaa tämä artikkeli: