null Sukupolvi etsii toistaan

Nyt vanhakin jo nuortuu kuin lapsi leikkimään. Vanhustyön keskusliitto haastaa eri toimijoita järjestämään ikäpolvia yhdistäviä tapahtumia. Kuva: Sara Huhtinen

Nyt vanhakin jo nuortuu kuin lapsi leikkimään. Vanhustyön keskusliitto haastaa eri toimijoita järjestämään ikäpolvia yhdistäviä tapahtumia. Kuva: Sara Huhtinen

Sukupolvi etsii toistaan

Eri-ikäiset ihmiset elävät suomalaisessa yhteiskunnassa toisistaan eriytynyttä elämää. Kun kohtaamisia ei luonnostaan ole, toista elämänvaihetta elävien arjen haasteet ja ilot jäävät arvailujen varaan.

Asenteet kiristyvät, eikä ole helppoa löytää yhteistä tahtoa asioiden hoitamiseen. Ilmaan nousevat kärjistyneet kysymykset: Kuka maksaa nuorten toistuvat välivuodet? Entä lapsiperheiden runsaat tuet? Miten rahat saadaan riittämään suurten ikäluokkien vuosikymmenien pituisiin eläkkeisiin?

”Jos eri-ikäisten arki jää tuntemattomaksi, jakaannutaan turhaan ”meihin” ja ”toisiin” ja pönkitetään harhakuvaa, että kun jotkut menestyvät, se tarkoittaa toisille kärsimystä. Silloin on unohdettu, että olemme kaikki samassa veneessä”, sanoo Marja Saarenheimo, tutkija ja kampanjanpäällikkö Vanhustyön keskusliitosta.

Lisää sukupolvien solidaarisuutta

Euroopassa vietetään tänä vuonna aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuotta.

Suomessa Vanhustyön keskusliitto haastaa eri toimijoita järjestämään ikäpolvia yhdistäviä tapahtumia, jotka mahdollistaisivat yhteistä ajatustenvaihtoa ja toisen arkeen tutustumista.

”Kun kohtaa eri-ikäisiä ihmisiä, saa tietää mitä heille kuuluu ja mitä he ajattelevat. Näin pääsee syntymään keskinäistä ymmärrystä”, sanoo Marja Saarenheimo.

Myös seurakuntien diakoniatyö on pyydetty kampanjaan mukaan. Yhtenä toimintaideana on esitelty Neljän polven illallista, jossa kutsutaan samaan ruokapöytään neljä eri sukupolviin kuuluvaa ihmistä jakamaan yhteistä ateriaa. Kampanjakutsu ei ole kuitenkaan herättänyt suurta kiinnostusta, ja osallistuminen kampanjaan on ollut laimeaa.

Jaa arkeasi, kokemuksiasi, laula ja kerro

Moni seurakunnan toimintamuoto on avoin kaiken ikäisille. Perhemessuun tai lapsikuoron konserttiin voi osallistua kuka vaan. Mutta millaista toisen arki oikeasti on? Jotta tätä voisi ymmärtää, tarvitaan vuorovaikutusta, ei vain kohtaamisia, vaan myös jakamista ja ajatusten vaihtoa.

Yhteiskunnassamme ei ole luontevia paikkoja ikäpolvien vuorovaikutukselle.

”Toivon, että seurakunnissa voitaisiin houkutella eri-ikäisiä ihmisiä jakamaan omasta arjestaan ja kokemuksistaan. Samalla voitaisiin tuoda esille, mitä hyötyä ja iloa kohtaamisista on,” kehottaa Marja Saarenheimo.

Olarin seurakunnassa ajatus eri sukupolvien välisestä yhteisistä tapaamisista on jo puhututtanut vuosia. Keskustelua ovat käyneet myös seurakuntaneuvoston jäsenet.

”Tämän päivän isovanhemmat kaipaavat paikkoja, minne mennä lastenlastensa kanssa. Perhekerhoissamme, retkillä ja tapahtumissamme käy lapsia isovanhempiensa kanssa. Osa heistä on myös maahanmuuttajataustaisia,” kertoo seurakunnan lapsityönohjaaja Marja Jauhiainen.

Tänä syksynä Olarin seurakunta onkin aloittanut uudenlaisen pienryhmätoiminnan. Ison Omenan kauppakeskuksessa sijaitsevan Hiljaisuuden kappelin kerhotiloissa kokoontuu kahden viikon välein isovanhempien ja lastenlasten yhteinen olohuone.

”Olohuoneeseen voivat tulla kaikki isovanhempi-ikäiset heille läheisten lasten kanssa, vaikkapa kummilasten tai naapurin lasten kanssa. He voivat jakaa osaamistaan musiikin, kädentaitojen tai kertomusten muodossa. Tapaamiseen jää aikaa myös leikille. Tarkoituksena on, että ryhmä itse muotoilee ohjelmaa haluamansa kaltaiseksi”, kertoo Jauhiainen.

Uusille ideoille on rahaa jaossa

Useat toiminnot yhteiskunnassamme ja kirkossamme on segmentoitu eri ikäryhmille. Kukin ryhmä saattaa kulkea kirkolle omasta ovestaan ja sulkeutua omaan kerhohuoneeseensa.

Usein näin on vain tottumuksesta, sillä kaikessa tekemisessä iällä ei ole väliä. Entäpä jos yksi ryhmistä koostuisi ikäihmisistä ja päiväkerhoikäisistä lapsista tai vaikkapa iltapäiväkerhossa pitkiä tunteja viettävistä koululaisista?

Aikaisemmin tänä vuonna Espoon seurakuntayhtymässä on käynnistynyt hanke, josta rahoitetaan nuorten ja vanhusten syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa.

Eri ikäryhmien kohtaaminen on mahdollista muun muassa ruotsinkielisessä ystäväpalvelussa, kuoro kaikille -toiminnassa sekä nuorten bänditoiminnassa. Kuoro ja nuorten bändi vierailevat palvelutaloissa.

Myös uudet ideat ovat tervetulleita.

”Hankkeen puitteissa on mahdollista kokeilla uusia toimintamuotoja ja kehittää vapaaehtoistoiminnan malleja”, kertoo hankkeesta vastaava projektisihteeri Tomi Oravasaari.

Ikä on vuosia ja ikäkokemus

Kronologinen ikä on menettänyt merkitystään valintoja määrittävänä tekijänä. ”Ikä ei määritä enää kiinnostuksen kohteita siinä määrin kuin aikaisemmin”, kertoo ihmisten ikäkokemuksia tutkinut psykologi Marja Saarenheimo.

Nykyään hyvin eri-ikäiset ihmiset voivat olla kiinnostuneita samoista asioista. Keski-ikäiset saattavat elää pikkulapsiperhevaihetta, ja viisikymppinen saattaa aloittaa aivan uudessa ammatissa. Rock-konsertin yleisö voi koostua murrosikäisistä eläkeläisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.