null Sukupuolten erot muslimien koulutustasossa ovat kaventuneet

Vuosina 1936–1955 syntyneet musliminaiset kävivät koulua keskimäärin 2,1 vuotta vähemmän kuin miehet. 1976–1985 syntyneillä ero on kaventunut 1,2 vuoteen. Kuva: Thinkstock

Vuosina 1936–1955 syntyneet musliminaiset kävivät koulua keskimäärin 2,1 vuotta vähemmän kuin miehet. 1976–1985 syntyneillä ero on kaventunut 1,2 vuoteen. Kuva: Thinkstock

Ajankohtaista

Sukupuolten erot muslimien koulutustasossa ovat kaventuneet

Rikkaiden maiden etumatka köyhiin kasvaa.

Musliminaiset ovat koulutetumpia kuin aiemmin. Vuosien 1936–1955 välisenä aikana syntyneistä musliminaisista 64 prosenttia ei koskaan saanut muodollista peruskoulutusta.

Nuoremmasta 30–40-vuotiaiden musliminaisten ikäpolvesta vain 33 prosenttia ei ole koskaan käynyt koulua. Tiedot käyvät ilmi Pew Research Centerin tutkimuksesta.
 

Musliminaiset kirivät erityisesti öljymaissa

Musliminaiset ovat kirineet myös muslimimiesten etumatkaa koulutuksessa. Vuosina 1936–1955 syntyneet musliminaiset saivat koulutusta keskimäärin vain kaksi ja puoli vuotta verrattuna samanikäisten muslimimiesten saamaan keskimäärin 4,6 vuoden koulutukseen.

30–40-vuotiaiden musliminaisten ero muslimimiehiin on kaventunut keskimäärin 1,2 vuoteen. Niinpä vuosien 1976–1985 välisenä aikana syntyneet musliminaiset ovat saaneet koulutusta keskimäärin 6,1 vuotta, kun taas samassa ikäluokassa muslimimiesten koulutus on keskimäärin 7,3 vuotta.
 

Ei-muslimimaissa muslimien sukupuolten väliset erot ovat pienimpiä."
 

Erityisesti Persianlahden vauraissa öljymaissa, kuten Bahrainissa, Kuwaitissa, Qatarissa ja Saudi-Arabiassa, naiset ovat korkeakoulututkintojen osalta kivunneet jopa miesten edelle. 60–80-vuotiaista saudiarabialaisista naisista vain kolmella prosentilla oli korkeakoulututkinto. 30–40-vuotiaiden ikäryhmästä toisen asteen koulutuksen oli saanut jo 35 prosenttia naisista, kun taas samanikäisistä miehistä vastaava ylempi koulutus oli vain 28 prosentilla.

Muslimien koulutustaso on noussut vuosien mittaan ympäri maailmaa. Lähde: Pew Research Center / Kuvaaja: Mari Aarnio

Uudessa-Seelannissa on maailman koulutetuimmat muslimit

Ei-muslimimaissa muslimien sukupuolten väliset erot ovat pienimpiä. Euroopan ja Pohjois-Amerikan muslimivähemmistöjen keskuudessa sukupuolten erot koulutuksessa ovat pienimmät maailmassa.

Pisimpään koulutusta saaneita ovat Uuden-Seelannin muslimit. He käyvät koulua keskimäärin 14,2 vuotta, kun taas Saharan eteläpuolisen Afrikan muslimit käyvät koulua vain 2,6 vuotta. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 65 prosentilla muslimeista ei ole mitään koulutusta, ja Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän muslimeista 42 prosenttia ei ole saanut koulutusta.

Euroopassa puolestaan Irlannin, Portugalin, Tsekin, Slovakian ja Unkarin muslimit ovat jopa hieman koulutetumpia kuin muu väestö. Toisaalta Ranskassa, jossa on Euroopan suurin muslimivähemmistö (7,5 prosenttia), muslimit ovat keskimäärin 2,9 vuotta muuta väestöä vähemmän koulutettuja. Suomen muslimit ovat noin kolme vuotta vähemmän koulutettuja kuin muu väestö.
 

Maailmanlaajasti muslimit ovat toiseksi vähiten koulutettuja

Muslimien ja hindujen koulutustaso on keskimäärin 5,6 vuotta. Kristityt käyvät koulua keskimäärin 9,3 ja juutalaiset 13,4 vuotta. Juutalaisilla sukupuolten väliset koulutuserot ovat kaikkein vähäisimpiä.

Suurimmat sukupuolten väliset erot koulutuksen pituudessa ovat hindujen keskuudessa. Hindumiehet käyvät koulua keskimäärin 6,9 vuotta, mikä on hieman enemmän kuin muslimimiesten saama koulutus. Hindunaiset tulevat hindumiehiä 2,7 vuotta jäljessä: keskimäärin hindunainen käy koulua 4,2 vuotta. Musliminaiset käyvät koulua keskimäärin 4,9 vuotta.

Lähde: Pew Research Center

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.