null Suomalais-intialainen Haini-maailma auttaa köyhiä lapsia

Haini-worldin koululaiset ja lastenkotien lapset ovat kokoontuneet sunnuntain pyhäkouluun koulukeskuksen vieressä sijaitsevaan kirkkoon. Kirkkokin on Aune Hynyn perustama.

Haini-worldin koululaiset ja lastenkotien lapset ovat kokoontuneet sunnuntain pyhäkouluun koulukeskuksen vieressä sijaitsevaan kirkkoon. Kirkkokin on Aune Hynyn perustama.

Suomalais-intialainen Haini-maailma auttaa köyhiä lapsia

Intian itärannikolla Machilipatnamin kaupungissa sadoilla lapsilla on suomalainen nimi. Näin vanhemmat ovat halunneet kunnioittaa Aune Emilia Hynyn elämäntyötä Machilipatnamin köyhien lasten hyväksi.

Pyhäjärvellä vuonna 1914 syntynyt Aune Hyny sai jo nuorena kutsumuksen kipinän lähetystyöhön. Intian Machilipatnamiin, Andhra Pradeshin osavaltioon, hän saapui helmikuussa 1951 tuuraamaan Suomen helluntaiystävien ylläpitämän lastenkodin suomalaista johtajaa.

Aune Hyny päätti perustaa oman lastenkodin, jossa hän aluksi toimi äitinä kahdeksalle lapselle. Pienestä alusta kehittyi mittava elämäntyö.

Vuonna 2004 pian 90-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen kuollut Aune Hyny tunnetaan Machilipatnamissa nimellä Ammagaru, Kunnioitettu Äiti. Häntä on kutsuttu myös Andhra Prasdeshin suomalaiseksi Äiti Teresaksi.

– Ammagaru oli kuin iso puu, josta tuli lukemattomia oksia. Hän oli hyvin rakastettu ja arvostettu. Hän jaksoi aina hymyillä ja kuunnella kärsivällisesti kaikkia, kertoo projektityöntekijä Johnson.

Johnsonin työtoveri Eliah sanoo olevansa ikuisesti kiitollinen Ammagarulle.

– Isäni sairastui vakavasti, kun olin kuusivuotias, eikä äitini kyennyt yksin huolehtimaan minusta ja kolmesta sisaruksestani. Ammagaru otti meidät lapset kouluunsa ja lähetti minut myöhemmin yliopistoon. Hän oli minulle kuin äiti ja erinomainen roolimalli meille kaikille, Eliah kertoo.

Vahvat naiset jatkavat työtä

Aune Hynyn sukunimi ääntyy intialaisten suussa ”Haini”, ja Machilipatnamin keskustan koulu- ja lastenkotikompleksi onkin saanut lempinimen Haini-world eli Haini-maailma.

Ammagarun perustamissa lastenkodeissa asuu tällä hetkellä noin 400 lasta. Osa lapsista on orpoja, osa puoliorpoja tai lähtöisin perheistä, joilla ei ole varaa kasvattaa ja kouluttaa lapsiaan.

Peruskoulussa ja lukiossa opiskelee noin 1 300 lasta 50 opettajan ohjauksessa. Koulun opetussuunnitelma on Intian valtion hyväksymä, ja valtio maksaa osan opettajien palkoista. Koulun ja lastenkotien toiminnan rahoittavat suomalaiset lahjoittajat helluntaiseurakuntien lähetysjärjestön Fida Internationalin kautta.

Aune Hyny perusti Machilipatnamiin kaikkiaan kuusi lastenkotia ja kolmen helsinkiläisen peruskoulun kokoisen koulun. Lisäksi hän oli merkittävässä asemassa perustamassa Full Gospel Churches of India -kirkkokuntaa, jonka palveluksessa on nyt 90 pastoria 80 seurakunnassa. Pitkän elämäntyönsä aikana Hyny kasvatti 3 000 lasta, ja hänen perustamansa koulu antoi opetusta 30 000 lapselle.

Aune Hyny sai työtoverikseen jo vuonna 1974 Rauman helluntaiseurakunnan lähetin Mirja Kaukiaisen, jonka vastuulle Hyny siirsi johtajuuden vuonna 2002.

– Tulin Intiaan Aune Hynyn tavoin jäädäkseni tänne loppuelämäkseni. Olin tunnetasolla hyvin syvästi sidoksissa tähän maahan. Nähdessäni Aunen elämän kuihtuvan päätin, että minun on lähdettävä täältä, kun vielä olen täysissä sielun ja ruumiin voimissa, Mirja Kaukiainen kertoo..
– Nyt on meneillään irrottautumisprosessi. Lähden Suomeen eläkkeelle viimeistään täyttäessäni 65 vuotta vuonna 2013.

Kaukiaisen lisäksi Hynyn työtä jatkavat Machilipatnamissa eli tuttavallisemmin Masulassa tai Hynylässä Marja Viitanen ja Ritva Suhonen. Viitasen vastuulla on koulun yhteydessä sijaitsevan isojen poikien asuntolan valvonta, ja hän opettaa myös raamattukoulussa. Ritva Suhonen saapui Marja Viitasen kesälomantuuraajaksi vuonna 1997 ja jäi vastaamaan pienten poikien asuntolasta.

Suomalaiset väistyvät johtotehtävistä

Hynylän lastenkodit ja koulu sekä niin ikään Aune Hynyn aloitteesta alkunsa saaneet Fida Internationalin ja Suomen ulkoministeriön rahoittamat kehitysyhteistyöhankkeet Machilipatnamin rannikkokylissä siirretään asteittain intialaisten hallintaan.

– Intiassa on paljon kirkkoja ja päteviä kristittyjä työntekijöitä, eikä Intian valtio enää halua maahan ulkomaalaisia kirkon työntekijöitä. Siirrämme vastuuta paikallisille asteittain, kertoo Fida Internationalin kansallistamiskoordinaattori Pauli Runolinna.

Machilipatnamin koulutus- ja kehityshankkeita on jatkossakin tarkoitus rahoittaa suomalaisvoimin.

– Intian Full Gospel -kirkkokunta ottaa vastuun toiminnasta ja toivoo jatkossakin suomalaisten työpanosta. Tulevaisuudessa suomalaiset työntekijät työskentelevät kuitenkin kansallisen johdon alaisuudessa, Pauli Runolinna sanoo.

Lisätietoja Asta Tillanderin kirjoittamassa elämäkerrassa Ammagaru Aune Hynyn elämä (Otava 2006). www.masula.net

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.