null Suomalaisten ja venäläisten sydämissä soi yhteinen sävel

1960-luvun loppupuolella venäläisemigranttien jälkipolvi alkoi nousta suomalaisen musiikkielämän vaikuttajaksi. Viktor Klimenkon ei tarvinnut enää hävetä taustaansa. Kuva: Kalle Kultala

1960-luvun loppupuolella venäläisemigranttien jälkipolvi alkoi nousta suomalaisen musiikkielämän vaikuttajaksi. Viktor Klimenkon ei tarvinnut enää hävetä taustaansa. Kuva: Kalle Kultala

Suomalaisten ja venäläisten sydämissä soi yhteinen sävel

Vaikka poliittisissa suhteissa on ollut jännitteitä, yksi asia on aina yhdistänyt naapurikansoja: rakkaus haikeaan, tunteikkaaseen, mollivoittoiseen musiikkiin.

Ylen Yhteinen Sävel -multimediakokonaisuus tarjoaa aineksia syksyn pimenevien iltojen tunnelmointiin. Radiossa, televisiossa ja internetissä toteutettavassa ohjelmapaketissa paneudutaan Suomen ja Venäjän yhteiseen lähihistoriaan iskelmämusiikin kautta.

Venäjä on kautta aikojen herättänyt meissä suomalaisissa vahvoja, sekavia tunteita. Musiikki on helposti lähestyttävä ja turvallinen ikkuna suomalais-venäläisten suhteiden tarkasteluun ihmisen kokemusmaailman tasolla.

Iskelmä eli kulta-aikaansa sosialistisen Neuvostoliiton vuosina. Suhteissa itänaapuriin tavalliset kansalaisetkin elivät tuolloin kahdenlaisessa todellisuudessa. Yhtäältä oli YYA-politiikkaa sekä radio-ohjelmat Naapurineljännes ja Näin naapurissa, jotka kertoivat virallisia totuuksia. Toisaalta kuka tahansa, joka matkusti Leningradiin, Viipuriin tai Moskovaan, saattoi omilla silmillään ja nenällään huomata, ettei sikäläinen yhteiskunta toiminut. Perestroika, sosialismin loppuminen ja rajojen avautuminen ovat sittemmin haastaneet meidät arvioimaan suhteita ja asenteita uusiksi.

Musiikissa ilmenevää sielujen sidettä ei politiikka – ei edes sota – ole kyennyt katkaisemaan. Uralin pihlaja, Miljoona ruusua ja Viktor Klimenkon kasakkalaulut tunnistaa helposti venäläisiksi sävelmiksi, mutta yllättävän moni muukin suomalaisten sydämiä sykähdyttävä kappale osoittautuu lähemmässä tarkastelussa itäiseksi.

Yle Teemalla tämän viikon perjantaina alkavassa dokumenttisarjan aloitusjaksossa Elämää juoksuhaudoissa muistellaan sodanaikaisia musiikillisia siltoja. Jakson nimikappale on venäläinen klassikko, josta tuli Usko Kempin sanoituksen myötä yksi talvi- ja jatkosodan tunnussävelistä. Se soi rintamalinjan molemmin puolin.

Yle on koonnut Elävään arkistoon valtavan paketin tausta-aineistoa, muun muassa kymmeniä ääni- ja videoleikkeitä vuosikymmenten ajalta. TV-ohjelmien ja videopätkien parissa voi verestää muistoja 1950-luvun tanssilavoilta, Kekkosen ajoilta, itämatkailusta tai puna-armeijan kuorosta, jonka Leningrad Cowboys toi Senaatintorille laulamaan vuonna -93.

Muutama viikko sitten julkaistiin äänilevyllinen venäläisiä klassikkoiskelmiä uusina tulkintoina.

Yhteinen sävel pe 6.10. alkaen Yle Teemalla klo 21, uusinta sunnuntaisin klo 14.45. Nettiaineisto: yle.fi/yhteinensavel

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.