null Suomessa etsitään yksinäisiä vanhuksia

Suomessa jo kolmasosa vanhuksista kärsii yksinäisyydestä. Yhteisvastuukeräyksen tuotolla käynnistetään toimet yksinäisten ja syrjäytyneiden vanhusten löytämiseksi ja heidän auttamisekseen. Kuva: Sara Huhtinen

Suomessa jo kolmasosa vanhuksista kärsii yksinäisyydestä. Yhteisvastuukeräyksen tuotolla käynnistetään toimet yksinäisten ja syrjäytyneiden vanhusten löytämiseksi ja heidän auttamisekseen. Kuva: Sara Huhtinen

Suomessa etsitään yksinäisiä vanhuksia

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla Suomessa käynnistetään etsivän vanhustyön projekti, joka auttaa yksinäisiä, eristäytyneitä ja syrjäytyneitä ikäihmisiä.

Yli 65-vuotiaita suomalaisia on jo yli miljoona. Vanhustyön keskusliiton tutkimuksen mukaan yksinäisyys koettelee heistä joka kolmatta. Moni jää vangiksi omaan kotiinsa, kun liikuntakyky heikkenee ja ulos ei enää pääse ilman apua. Täysin yhteiskunnasta syrjäytyneiden vanhusten todellista määrää ei tiedä kukaan. Tilastokeskuksen synkkä tilasto puhuu karua kieltä: joka toinen päivä yksi yli 65-vuotias suomalainen päättää elämänsä oman käden kautta.

Vanhuus ikäjaksona ei ole kaikilla samanlainen. Toinen voi äärimmäisen hyvin, harrastaa, matkustaa ja tapaa ystäviään. Toisen kohdalla sairastuminen tai taloudellinen tilanne rajoittaa liikkumista kodin ulkopuolella. Lapset saattavat asua eri puolilla maailmaa ja työkavereiden seura jää, kun töihin ei enää tarvitsekaan mennä. Myös saatavilla olevat palvelut riippuvat pitkälti asuinpaikasta.

Niin ikään suomalaisen perhekäsityksen ja yhteiskunnan muutokset näkyvät vanhusten yksinäisyyden taustalla. Isovanhemmat eivät pääsääntöisesti asu lastensa perheiden kanssa, maaseutu autioituu, kyläilemään ei mennä ennalta ilmoittamatta, eikä naapuria välttämättä edes tunneta.

Ihminen on arvokas iästä riippumatta

Yhteisvastuukeräys muistuttaa, että jokaisella vanhuksella on oikeus hyvää hoitoon, palveluihin ja osallisuuteen eli ihmisarvoiseen vanhuuteen. Hyväkään kliininen hoito ei voi koskaan korvata toisen ihmisen seuraa. Vastuuta lähellämme olevien vanhusten hyvinvoinnista ei myöskään voida sälyttää kokonaan yhteiskunnan harteille, vaan se kuuluu meille kaikille. Mitä sinun iäkkäälle naapurillesi kuuluu?

Suomessa Yhteisvastuu käynnistää etsivän vanhustyön projektin, jonka kohderyhmänä ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat yksinäiset, eristäytyneet tai syrjäytyneet vanhukset. Keräysvaroin etsitään koteihinsa yksin jääneitä heikko-osaisia vanhuksia, selvitetään heidän tilanteensa ja ohjataan heitä palvelujen piiriin. Vanhusten vertaistukihenkilöiksi koulutetaan muun muassa aktiivisia vanhuksia, jotka haluavat jakaa arkeaan ikäistensä kanssa.

Apuna vanhusten löytämisessä toimii hankkeessa rakennettava lähiverkosto, jossa esimerkiksi lähikauppojen ja -liikenteen, apteekkien ja ruokajakelupisteiden työntekijät sekä naapurit, sukulaiset ja tuttavat voivat esittää huolensa hankkeen työntekijälle havaitsemastaan heikko-osaisesta vanhuksesta. Projekti toteutetaan yhteistyössä Kirkkopalvelujen Kehittämiskeskus Tyynelän ja seurakuntien diakoniatyön kanssa. Hanke käynnistyy aluksi 5−7 paikkakunnalla, joissa tehtävän työn perustana on seurakunnan, kunnallisen terveydenhoidon ja mahdollisten järjestöjen yhteistyöverkosto.

Vanhuus voi viedä pohjattomaan yksinäisyyteen

▶ Kolmenkymmenen vuoden kuluttua kolmasosa suomalaisista on yli 65-vuotiaita ja vanhusten määrä lähes kaksinkertaistunut.
▶ Jo nyt kolmasosa vanhuksista kärsii yksinäisyydestä. Iän myötä yksinäisyyden kokemus vain lisääntyy.
▶ Joka toinen päivä yksi yli 65-vuotias suomalainen päättää elämänsä oman käden kautta.

--------------------------------------------------------------------------------

Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 3.2.

Voit lahjoittaa rahaa pankkitilille:


Nordea FI16 2089 1800 0067 75
Pohjola-Pankki FI14 5000 0120 2362 28
Sampo FI81 8000 1600 0516 51
Handelsbanken FI81 3131 1000 4651 24
Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Ålandsbanken FI53 6601 0002 2825 80


Viitenumeroksi oman seurakuntasi viitenumero:

Espoonlahti 308058
Leppävaara 308294

Olari 308414

Tapiola 308579

Tuomiokirkkoseurakunta 308184

Kauniainen 308210

.
Voit soittaa lahjoituspuhelimeen


p. 0600 1 7010 (hinta 10,18 e/puhelu+pvm)
p. 0600 1 7020 (hinta 20,12 e/puhelu+pvm)


Voit ilmoittautua yhteisvastuukerääjäksi tai arkienkeliksi, lahjoittaa rahaa keräyslippaaseen tai osallistua erilaisiin keräyksen hyväksi järjestettäviin tilaisuuksiin.

Jaa tämä artikkeli: