null Suomi islamisoituu

Puheenvuorot

Suomi islamisoituu

Kirjoituksessa "Radikalismin on mahduttava yhteiskuntaamme" (Kirkko ja kaupunki, 19.5.) referoidaan tutkija Susanne Dahlgrenia, jonka mielestä islam kuuluu Suomeen. Hän perustelee tätä sillä, että täällä on ollut muslimeja 1800-luvun lopulta lähtien.

Nämä muslimit ovat tataareja, joiden uskonnollinen identiteetti ei ole ollut voimakas etnisen ja kielellisen identiteetin lisänä. Heidän lukumääränsä on pysynyt alle tuhannessa.

Vuoden 1990 jälkeen Suomeen on tullut toisenlaisia muslimeja, joiden määrä on kasvanut noin 70 000:een. Televisiossakin eräät heistä ovat esittäneet Muhammedin uskonoppien mukaisesti jopa, että homot tulee tuomita kuolemaan ja varkailta tulee katkaista kädet. Väestömallien avulla on voitu arvioida, että nykykehityksen jatkuessa uusien muslimien määrä ylittää kantasuomalaisten määrän ensi vuosisadalla. Suomen nykykehitystä voi verrata Kosovoon ja Libanoniin, jotka viime vuosisadalla muuttuivat kristityistä maista muslimienemmistöisiksi.

Islamia parhain päin selittelevä professori Hämeen-Anttilakin on todennut, että islamiin sisältyvää epätasa-arvoa naisten ja miesten ja toisaalta muslimien ja ei-muslimien välillä ei pystytä poistamaan millään tulkinnalla.

Siten on selvää, että muslimien tulee elää omissa maissaan ja länsimaalaisten omissa maissaan. Artikkelissa mukana olleen Pekka Haaviston näkemyksiin voi yhtyä siinä, että auttaminen kuuluu länsimaiseen sivistykseen. Nyt se täytyy kuitenkin tehdä muulla tavoin kuin siten, että muslimit muuttavat länsimaihin.

Kyösti Tarvainen
dosentti (emeritus)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.