null Suonpää: Ihminen ei ole eläin

Puheenvuorot

Suonpää: Ihminen ei ole eläin

Niin luomiskertomuksesta kuin evoluutiopsykologiastakin haetaan vastauksia seksuaalisuutta ja sukupuolia koskeviin kysymyksiin, ja juuri niihin ne soveltuvat kaikkein huonoimmin.


Miehet ovat ääliötä – ja se johtuu naisten seksuaalisuudesta, kirjoitti Tuomas Enbuske Iltalehden kolumnissaan ja kuulosti siltä saarnamieheltä, joka seurakuntani nuorisotiloissa yritti kaksikymmentä vuotta sitten iskostaa meihin lapsiin jo silloin vanhentunutta seksuaalimoraaliaan. Koska mies ei voi luonnolleen mitään, piti naisen kantaa vastuu, saarnamies opetti. Koska Jumala oli luonut maailman kuusi tuhatta vuotta sitten ja ihmisen loppuviikosta, olivat miehet ja naiset erilaisia.

Vaikka miesasialiikkeen pojat ja muut tuomasenbusket ovatkin nyttemmin poistaneet yhtälöstä Jumalan, ovat miehet edelleen Marsista ja naiset Venuksesta. Mies on luonnostaan elättäjä ja suojelija, nainen empaattinen ja kauniilla sanoillaan raa’an voiman korvaava hellä hoivaaja. Näissä kertomuksissa naisen elämää ohjaa halu synnyttää lapsia ja miestä ajaa vimma ruiskia siemeniään minne sattuu. Tässä narratiivissa nainen haluaa yleensä paritella pahan pojan kanssa, mutta pariutua taloudellisesti turvallisen elättäjän kanssa. Mies puolestaan haluaa naisen, jolla on isot tissit (HS 28.7.) – kaiketi kuvitellen, että pienemmillä tai keskikokoisilla jäävät jälkeläiset imettämättä. Keskeistä on, että koko ajan painotetaan tämän kaiken olevan luonnollista eli pyhää.
 

Nartuilla on kiima, naiset puolestaan ovat ihmisiä, jotka tuntevat halua ja intohimoa."


Luonnollisuuden ihannointi yhdistää kreationismin harhan ja evoluutiopsykologiahuuhaan valtaamia mieliä. Koska Jumala loi ihmisen mieheksi ja naisen kylkiluusta, on oikein, että yhteiskunta järjestetään miesten ehdoilla. Koska mies on evoluution jäljiltä keskimäärin isompi ja pystyy usein hakkaamaan naisensa, on luonnollista, että miehet määräävät.  Kreationistit lukevat luomiskertomusta kuin se olisi tutkimuspäiväkirja ja evoluutiopsykologit valitsevat lajinkehityksestä juuri ne yksityiskohdat, joita kontekstista irrotettuna voidaan käyttää omia näkemyksiä vahvistamaan. Meillä kirkossa on toki tuostakin tyylistä pitkä kokemus.

Luomiskertomus on kaunis ja syvällinen, evoluutio puolestaan hyvin tunnettu tieteellinen tosiasia. Molemmille on paikkansa, mutta kummankaan paikka ei ole moraalin, yhteiskuntaopin tai lainsäädännön perusteluna. Niin luomiskertomuksesta kuin evoluutiopsykologiastakin haetaan erityisesti vastauksia seksuaalisuutta ja sukupuolia koskeviin kysymyksiin, ja juuri niihin ne soveltuvat kaikkein huonoimmin.
 

On loukkaava yksinkertaistus väittää, että ainoa poliitikkoja, taiteilijoita tai tiedemiehiä eteenpäin ajava voima olisi seksuaalisuus."


Ihminen ei ole eläin. Ihminen on paljon enemmän, Jumalan kuva. Eikä kaikki tosiasiassa pyöri seksin ympärillä, vaikka niin olisikin muodikasta sanoa. Emme ole ainoastaan evoluution tulos vaan myös kulttuurin. Evoluutio teki ihmiseläimen, mutta Jumalan kuvaksi ihminen kehittyi kulttuurin myötä, maanviljelyksen ja taiteen.

On karkea ja jopa loukkaava yksinkertaistus väittää, että ainoa poliitikkoja, taiteilijoita tai tiedemiehiä eteenpäin ajava voima olisi seksuaalisuus. Ei, moni meistä haluaa tehdä maailmasta paremman paikan. Moni meistä uskoo huomiseen, uskoo ihmisyyteen. Ei myöskään vanhemmuutta, äidin tai isän rakkautta lapseensa, voi selittää vain biologialla. Jokainen, joka tuntee adoptiolapsia rakastavia vanhempia, ymmärtää, ettei kyse ole oman perimän vaalimisesta. On korkeampiakin tunteita kuin geenin itsekkyys. Me rakastamme lähellämme olevia, koska lähimmissämme näemme helpoimmin ihmisen.

Enbuske kirjoitti myös naisista, jotka ”kiimansa hetkellä” haluavat sänkyynsä ”pahan pojan”. Ei, Tuomas. Nartuilla on kiima, naiset puolestaan ovat ihmisiä, jotka tuntevat halua ja intohimoa. Ihmisille, samoin kuin osalle apinoistakin, seksi on muutakin kuin lisääntymistoimenpide. Seksi on läheisyyttä ja hellyyttä, kaunista ja hyvää. Nainen ei halua seksiä vain lisääntyäkseen eikä mies yritä astua kaikkea, mitä saa pideltyä paikallaan. Eläimet tekevät niin, ihminen on enemmän.

Kirjoittaja Twitterissä: @suonpaa

Jaa tämä artikkeli: