null Suonpää: Jouluksi kotiin?

Puheenvuorot

Suonpää: Jouluksi kotiin?

Tämän joulun odotetuimmassa joulukalenterissa on vain yksi luukku ja sen luukun takana teksti: teidät palautetaan takaisin Irakiin.

Joulu tulee – ja useimmille meistä se on mukava asia. Samaan aikaan kun minun lapseni kirjoittavat kirjeitä joulupukille ja luetteloivat lahjatoiveitaan, turvapaikanhakijan kotona odotetaan joulua pelossa. Jos suomalaisessa kodissa jännitetäänkin joulupostia ja sitä, ehtivätkö paketit ajoissa perille, moni turvapaikanhakija odottaa juuri nyt kirjettä maahanmuuttoviranomaisilta. Turvapaikkahakemusten jono on päätetty purkaa vuoden loppuun mennessä, joten päätöksiä on nyt loppuvuoden annettu valtavalla nopeudella.

Tämän joulun odotetuimmassa joulukalenterissa on vain yksi luukku ja sen luukun takana teksti: teidät palautetaan takaisin Irakiin. Me haluamme teidät jouluksi kotiin – tai ainakin pois meidän kodistamme.
 

Taivaallista sotajoukkoa turvapaikanhakijoilla ei ole tukenaan, ja jos sisäministeri saisi päättää, ei heitä pitäisi kirkonkaan auttaa."
 

Syys-marraskuun aikana toista sataa turvapaikanhakijaa heitettiin ulos vastaanottokeskuksista – ja tämä on vasta alkua. Kun turvapaikanhakija saa kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta häntä ei kyetä poistamaan maasta, hänen oikeutensa vastaanottokeskuksen palveluihin eli kattoon pään päällä katkaistaan. Käännyttäminen ei onnistu, jos lähtömaa ei suostu vastaanottamaan pakkopalautettuja, mutta vastaanottokeskuksesta poistaminen onnistuu aina.

Kymmenesosa vastaanottokeskuksista ulos heitetyistä oli lapsia. Niin Irakissa kuin Syyriassakin ovat juuri nyt käynnissä tuhansien herodesten lastenmurhat, mutta toisin kuin evankeliumin Egypti, Suomi ei tarjoa turvaa.

Jouluevankeliumissa perhe päätyy talliin nukkumaan, sillä majatalossa ei ole heille tilaa. Kun Suomessa ei ole tilaa turvapaikanhakijalle, päätyy turvapaikanhakija kadulle, emmekä oikein kukaan tiedä, mitä hänelle sen jälkeen tapahtuu. Taivaallista sotajoukkoa turvapaikanhakijoilla ei ole tukenaan, ja jos sisäministeri saisi päättää, ei heitä pitäisi kirkonkaan auttaa.

Entä jos tänä jouluna antaisimmekin joululahjaksi ihmisoikeuksia?

Kirjoittaja Twitterissä: @suonpaa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.