null Suonpää: Sananvapaus ja postimerkkisensuuri

Puheenvuorot

Suonpää: Sananvapaus ja postimerkkisensuuri

Näiden merkkien aihe ei ollut asiallinen tiedonvälitys tai arvokas ajatustenvaihto.

”Posti ei julkaisekaan Sananvapaus-postimerkkisarjaa”, uutisoitiin tänään 5. huhtikuuta. On kieltämättä surkuhupaisaa, että sananvapautta juhlistava postimerkkisarja joutui sensuurin kohteeksi. Vai joutuiko? Kukaan ulkopuolinen ei kieltänyt Postia julkaisemasta merkkejä. Posti päätti asiasta itse.

Posti oli alun perin suunnitellut julkaisevansa toukokuussa viiden postimerkin sarjan sananvapaudesta. Sananvapaus kun on tiedotteen mukaan ”tärkeä demokratian peruspilari ja tärkeä arvo Suomessa”. Postimerkkien aiheissa kuvattiin viittä sananvapautta kuvaavaa teemaa: eläinten oikeudet, tuloerot, kulttuuriarvot, maahanmuutto ja energiamuodot. Aiheet olivat Postin mukaan ”suomalaisia puhuttavia ja ajankohtaisia”.
 

Suomalaista koskematonta luontoa kuvaava kaunis koivunrunko vihreällä taustalla on saanut vastinparikseen huntuun, niqabiin, puetun musliminaisen. Tämän merkin sanoma on… Mitä helvettiä?
 

Jokaisessa postimerkissä oli kaksi kuvaa. Eläinten oikeuksia kuvaavassa merkissä vastakkain asetetaan vapaana juokseva, onnellinen luontokappale ja häkkiin suljettu, tappamistaan odottava kettu. Viesti tulee selväksi. Turkistarhaus on perkeleestä.

Toisessa merkissä hyvää edustaa ympäristöystävällisesti sinisen taivaan alla norppasähköä hipstereille tuottava tuulivoimala ja pahaa taas säteilyvaaran merkki. Taas menee sanoma perille. Perkeleestä onkin ydinvoima.

Kolmas merkki käsittelee maahanmuuttoa. Suomalaista koskematonta luontoa kuvaava kaunis koivunrunko vihreällä taustalla on saanut vastinparikseen huntuun, niqabiin, puetun musliminaisen. Tämän merkin sanoma on… Mitä helvettiä? Mikä tässä on sananvapautta? Tai edes julkaisemisen arvoista.

Postimerkkisarjan kantava teema ei ollut sananvapaus. Näiden merkkien aihe ei ollut asiallinen tiedonvälitys tai arvokas ajatustenvaihto. Merkkisarjan teema oli vastakkainasettelu. Taiteilija oli valinnut ne viisi aihetta, joista meillä tässä maassa ei ole asiallista keskustelua. Keskustelua ei kuitenkaan estä sananvapauden puute vaan se, että me emme kuuntele toisiamme. Tämä olisi ollut päällehuutamisen ja vihapuheen postimerkkisarja, ei sananvapauden.

Lopulta asia ymmärrettiin Postissakin. Ei toimi. Vihapuheen juhlamerkkisarja jää Suomessa julkaisematta – ja se on hyvä. Näin sananvapauden kuuluukin toimia.

Kirjoittaja Twitterissä: @suonpaa 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.