null Suonpää: Tänä vuonna kirkon tuomio kelpasi

Puheenvuorot

Suonpää: Tänä vuonna kirkon tuomio kelpasi

Kirkon kannanotot yhteiskunnallisiin asioihin ovat keränneet kehuja. Kirkko tuntuu kelpaavan, kunhan se jättää Jeesuksesta puhumisen vähemmälle.

Vuosi 2016 oli kirkolle ja kirkon julkisuuskuvalle hyvä. Jopa hämmästyttävän hyvä, ottaen huomioon, että avioliittokysymyksen kanssa kompuroitiin käytännössä koko vuosi. Tänä vuonna kirkko on puolustanut turvapaikanhakijoita, soittanut kelloja Aleppon uhreille ja kritisoinut hallitusta, johon suuri osa muustakin kansasta on menettänyt luottamuksensa.

Vuosi 2016 säästi kirkon eropiikeiltä. Kirkosta erosi vain tavanomaiset 45 000 ihmistä ja vaikka jokaisesta menetetystä lampaasta huolta kannetaankin, näillä luvuilla voi kuulla helpotuksen huokauksia jokaisesta Suomen kirkkoherranvirastosta.

Kohujen sijaan kirkko on saanut olla median lemmikki koko vuoden, kehuja on suorastaan satanut joka suunnasta. Nyt uskonnottomatkin haluaisivat kirkon tukijäseniksi. Tänä vuonna perinteisesti kirkkovastaiset vasemmisto ja älymystö ovat suorastaan ylistäneet niin arkkipiispan kannanottoja kuin kirkon työtäkin, ainakin siltä osin kun se ei ole näyttänyt liian uskonnolliselta.

Nöyryys ja hiljaisuus eivät ole yhteiskunnallisen vaikutusvallan salaisuus enää kirkollekaan. Vuonna 2016 kirkko on uskaltanut useita kertoja nousta vastustamaan esivaltaa. ”Kirkko ei tue paperittomien kriminalisoimista ja valvontayhteiskunnan syntyä”, kirjoitti kirkon yhteiskunnallisen työn lehti Kytkin joulukuussa. Valtion ja kuntien yhteiskunnan vähäosaisimpiin kohdistuvaa kurjistamispolitiikkaa on haukuttu läpi koko vuoden, samoin kehitysavun leikkauksia.

 

Kirkon yhteiskunnallista aktiivisuutta ei koskaan paheksuta silloin, kun ollaan asiasta samaa mieltä.

 

Kirkko kelpaa, kunhan se puhuu yhteiskunnallisista asioista ja jättää Jeesuksen syrjemmälle. Jos kirkolta onkin aikaisemmin kaivattu iloista ja ymmärtävää evankeliumin sanomaa tuomitsevien saarnojen sijaan, tänä vuonna otettiin täyskäännös. Evankeliumista viis. Kirkko on pop, silloin kun se julistaa tuomiota rasisteille tai Sipilän hallitukselle. Kirkon yhteiskunnallista aktiivisuutta ei koskaan paheksuta silloin, kun ollaan asiasta samaa mieltä.

Hyvä. Vuonna 2016 kirkolla oli merkitystä. Sen ääni kuului ja sillä oli sanottavaa. Vuonna 2016 kirkko seisoi rohkeasti ihmisen puolella joka kerta, kun kyse oli toisten tekemistä päätöksistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.