null Suonpää: Valavuoren aiheuttama somekohu oli tarpeen

Puheenvuorot

Suonpää: Valavuoren aiheuttama somekohu oli tarpeen

Paljon parjatut somekohut ja mielensäpahoittaminen eivät ole huono asia, vaan niitä päinvastoin tarvitaan lisää.

Meille ei homoja palkata”, vitsaili puolustuskannalle joutunut Aleksi Valavuori. Vitsillä piti paikata sitä valitettavaa kömmähdystä, että Valavuori sattui epähuomiossa nimittelemään sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä twitterissä ”glitteririmppakinttuhinteiksi”. Pääsi nimittäin syntymään sellainen virheellinen käsitys, että urheiluseura Espoo United, jonka toiminnanjohtaja tai mikälie general manager Valavuori on, ei olisi aivan kartalla näissä nykyisin niin muodikkaissa tasa-arvo- ja suvaitsevaisuuskysymyksissä.

Syntyi somekohu, kuten nykyisin usein syntyy, kun erilaiset mielensäpahoittajat ja ammattiloukkaantujat kilvan ymmärtävät väärin tolkun ihmisten hyväntahtoista vitsailua. Lopulta tuli anteeksipyyntökin – sekä seuralta että Valavuorelta. Espoo United selittää, etteivät nimeltä mainitsemattoman ”yksityishenkilön” twiitit edusta seuran arvomaailmaa, ja ”pahoittelee mahdollista väärinkäsitystä”. Älkää viitsikö. Ei seurajohtoon kuuluva henkilö ole ”yksityishenkilö” eikä tuossa ollut minkäänlaista väärinkäsityksen mahdollisuutta. Ihan oikeinhan Valavuoren twiitti ymmärrettiin.
 

Somekohu on meidän tapamme sanoa, että tuo on väärin, lopettakaa."
 

Seksismi ja homofobia ovat niin kiinteä osa urheilumaailmaa, että urheilupomo saattaa aivan pidäkkeettä lausua julkisesti typeryyksiä, jollaisia muut terveet ihmiset eivät julkisesti suustaan päästäisi. Kyse on tilannetajun puutteesta. Niiltä, joille koko maailma näyttäytyy urheilukenttänä, saattaa helposti unohtua, ettei yhteiskunta ole pukukoppi. Samalla paljastuu, mitä pukukopeissa puhutaan. Kun Donald Trump selitti omia ahdistelukommenttejaan pukukoppipuheiksi, hän puhui kerrankin totta – ehkä ainoan kerran koko vaalikampanjansa aikana.

Näiden pukukoppipuheiden ongelma on se, että ne ovat järjestäytynyttä syrjintää. Juuri ne lisäävät seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten mielenterveysongelmia ja itsemurha-alttiutta urheilun parissa. Jos urheiluseurat ottaisi vakavasti nuorten turvallisuuden ja vähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän, tällaisille vitseille ei olisi tilaa. Nyt syrjintä kuuluu kilpaurheilun eetokseen ja samalla lisää nuorten itsetuhoisuutta. Urheiluseurojen asennevamma ei ole vitsi vaan paljon vakavampaa, se tappaa nuoria.

Paljon parjatut somekohut ja mielensäpahoittaminen eivät ole huono asia, vaan niitä päinvastoin tarvitaan lisää. On merkki inhimillisyydestä ja empatiasta, että tunnistaa vähemmistöihin kohdistuvia loukkauksia.

Somekohu oli tarpeen, jotta tuli ilmi, mitä Espoo Unitedin pukukopeissa puhutaan. Somekohu on meidän tapamme sanoa, että tuo on väärin, lopettakaa.

Kirjoittaja Twitterissä: @suonpaa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.