null Suonpää: Valhe on kansainvälistä

Puheenvuorot

Suonpää: Valhe on kansainvälistä

Luulin esitteleväni suomalaista rasismia, mutta kävikin ilmi, että edessäni on suomalaisia käännösversioita rasistimeemeistä, jotka kiertävät koko Eurooppaa.


Esittelin suomalaista vihapuhetta ja rasismia kollegoilleni, jotka ECIC – the European Christian Internet Conference – oli koonnut kauniisiin maisemiin Göteborgin lähellä. Ulkona aurinko lämmitti, sisällä pelko ja huoli kylmäsivät, kun aloitimme katselemalla rasististisivustojen ja valemedian antia.

Esittelin suomalaisia sivustoja, ensisijaisesti MV-julkaisua, ja käänsin ruokottomuuksia englanniksi, jotta ne ymmärrettäisiin paremmin. Nopeasti huomasin kuitenkin, ettei käännöksiä tarvita.

"Hei, minä olen lukenut tämän jutun tanskalaisella rasistisivustolla!"

"Tuota samaa kuvaahan käytettiin, kun kerrottiin väkivaltaisista pakolaisista Stuttgartissa!"

"Olen nähnyt tuon saman pilakuvan ranskaksi."
 

Yhteinen vihanlietsonta ei rajoittunut vain rasistimedioihin vaan se on valtavirtaa – Suomessakin."


Konferenssi oli kansainvälinen, mutta tuolla hetkellä ymmärsin, miten paljon kansainvälisempiä viha ja valheet ovat. Luulin esitteleväni suomalaista rasismia, mutta kävikin ilmi, että edessäni on suomalaisia käännösversioita rasistimeemeistä, jotka kiertävät koko Eurooppaa – ja joita tietoisesti levitetään kaikille eurooppalaisille. Kyse ei ollutkaan impivaaralaisten suomalaisten ennakkoluuloista vaan jostakin paljon suuremmasta. Joku yrittää tosissaan lietsoa Euroopan kansat vihaamaan muukalaisia.

Yhteinen kertomus, yhteinen vihanlietsonta, ei rajoittunut vain rasistimedioihin vaan se on valtavirtaa – Suomessakin. Kun kerroin, miten Suomessa oli uutisoitu joukkoahdistelusta uudenvuoden yönä, sain kuulla täsmälleen samanlaisista liioitelluista uutisista ympäri Eurooppaa.  Näytin Iltasanomien uutista, jonka mukaan Kölnin uudenvuoden yön tapahtumia tutkittaisiin 126 joukkoraiskauksena. Samaa väitettä oli toistettu Tanskassa ja Puolassakin, silti saksalainen ystäväni ei meinannut millään suostua uskomaan, että roskalehden uutisesta väitteensä napannut Iltasanomat on ”Suomen suurin uutismedia”.

Alkuperäisen julkaisun jälkeen Iltasanomien uutista on toki hienoisesti päivitetty: ”Juttua korjattu 23.1. klo 9.28 raiskausten määrän osalta.” Vuorokaudessa Kölnin epäiltyjen raiskausten määrä oli pudonnut 98 %. Nyt niitä olikin 126 sijaan enää kolme. Virheitä sattuu, sen olen toimittajana huomannut minäkin. Mutta ei tuollaisia virheitä, ei vahingossa.


Esittelemästäni Iltalehden lööpistä (alla) viime vuoden lopulta saksalainen pappi totesi lakonisesti: ”Ausländer raus. Noin se alkoi meilläkin. Noin se aina alkaa.”

Viha on yleiseurooppalainen ja kulkee maasta toiseen pakolaisia nopeammin. Valheet kulkevat heidän edellään ja saavat ihmiset pelkäämään tulijoita jopa siellä, mihin kukaan ei vielä ole paennut.

Viime vuonna, samassa ajassa kun Suomeen oli tullut kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita ja Ruotsiin yli 160 000, naapuriimme Viroon pääsi Lähi-idästä 15 irakilaista ja 15 syyrialaista. Silti virolainenkin media on täynnä samoja rasistisia uutisia ja samat MV-julkaisun jutut käännetään myös viroksi. Se toimii. Nuo parikymmentä sotaa paennuttakin ovat monille virolaisilla liikaa ja joku tuikkasi tuleen Vaon pakolaiskeskuksen, Viron ainoan.

Viha ei synny itsestään tai sattumalta. Sitä viljellään ja ruokitaan valheilla, kaikkialla Euroopassa – niin kauan kuin se myy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.