Surun sävyttämät järjestelyt
Läheisen saattaminen hautaan vaatii konkreettisia ponnisteluja murheen keskellä.
Jos ihminen kuolee muualla kuin laitoksessa, paikalle täytyy soittaa viranomaiset. Kuoleman toteaa aina lääkäri.
Espoolaisella vainajalla on oikeus tulla haudatuksi Espooseen riippumatta siitä, kuuluuko hän seurakuntaan. Hautapaikasta ja hautojen hoidosta tehdään sopimukset seurakuntayhtymän palvelukeskuksen hautatoimiston kanssa Espoon keskuksessa (Kirkkokatu 1). Palvelukeskuksesta varataan myös siunausaika kappelista tai kirkosta sekä pappi ja kanttori.
Espoon seurakuntien hautatoimiston toimistoesimies Mikael Wilén suosittelee miettimään valmiiksi, halutaanko arkku- vai tuhkahautaus. Espoossa 79 prosenttia vainajista tuhkataan. Uusia arkkuhautoja on vain Kellonummen hautausmaalla.
Siunaustilaisuuden järjestelyihin kannattaa Wilénin mukaan varata ainakin pari viikkoa. Siunauksen jälkeen arkkuhautaus tapahtuu heti. Tuhkahautauksessa vainaja menee tuhkattavaksi siunausta seuraavalla viikolla. Uurnan voi sijoittaa hautaan yleensä aikaisintaan parin viikon päästä siunauksesta ja viimeistään vuoden kuluessa tuhkauksesta.
Varaustilanteeseen ei tarvitse ottaa mukaan dokumentteja, jos kyse on espoolaisesta henkilöstä. Oikeus veteraanihautaan täytyy tosin todistaa sotilaspassilla tai Kela-kortilla, jossa on R-tunnus.
Kuolintieto näkyy seurakuntayhtymälle väestörekisterijärjestelmän kautta. Sairaalan antamaa hautauslupaa saatetaan tarvita, jos ulkopaikkakuntalaisen kuolinaikakirjaus ei vielä näy tai ihminen on kuollut ulkomailla.
”Silloin ollaan pitkällä, jos omainen tietää vainajan henkilötunnuksen ja sen, kuuluuko tämä seurakuntaan”, sanoo Wilén.
Varauksia otetaan vastaan sekä paikan päällä palvelukeskuksessa että puhelimitse. Niiden tekemisen voi antaa hoidettavaksi myös yksityiselle hautaustoimistolle, jolta omainen ostaa muut hautaamiseen liittyvät palvelut.
Hautaustoimistosta tulee tilata arkku, uurna ja kuljetukset.
”Kukkalaitteet, muistotilaisuus ja lehti-ilmoitukset eivät ole pakollisia. Ne kuuluvat lähinnä perinteeseen”, selventää Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius.
Omien toiveiden ja budjetin mukaan hautaustoimistoista voi hankkia laajemmankin palvelukokonaisuuden.
Seurakunnan työntekijöillä tai viranomaisilla ei ole lupaa suositella tiettyä hautaustoimistoa. Sopivaa liikettä voi yrittää etsiä vaikkapa Hautaustoimistojen liiton jäsenyritysten kautta (www.hautaustoimistojenliitto.fi). Hautaustoimiston ei tarvitse sijaita Espoossa.
Hautaustoimistojen liitolla ja hautaustoimistoilla on päivystäviä numeroita, joista saa akuuteissa tilanteissa neuvoja virka-ajan ulkopuolellakin. Liitto on koonnut ohjeita myös Ensiohjeita hautausta järjestävälle -opasvihkoon. Sitä on jaettu liiton hautaustoimistojen, viranomaisten ja laitosten kautta. Sama teksti löytyy liiton nettisivuilta.
Lisäksi neuvoja löytyy Hautaustoimistojen liiton viime vuonna julkaisemasta Tiimalasi-lehden erikoisnumerosta Kuoleman kohdatessa. Lehteä voi kysyä maksutta liitosta ja siihen kuuluvista hautaustoimistoista.
Seurakuntayhtymä on puolestaan julkaissut Hautausjärjestelyt Espoossa -nimisen esitteen.
Alimmillaan hautaustoimiston ja seurakunnan pakolliset yhteiskustannukset voivat Forsiuksen arvion mukaan jäädä alle tuhanteen euroon. Muistotilaisuus ja lehti-ilmoituksen laittaminen saattavat moninkertaistaa summan. Jos vainaja on varaton, sosiaalitoimistolta voi anoa maksusitoumusta.
Seurakunnan perimiin kuluihin vaikuttaa hautaustapa. Arkkuhautaus maksaa yleensä enemmän kuin tuhkaushautaus. Samoin on eri asia, lunastetaanko uusi sukuhauta vai onko käytettävissä vanha sukuhauta. Uusista hautapaikoista vähiten kuluja tulee tuhkan sirottelusta tai anonyymiin muistolehtoon hautaamisesta.
Siunaustilaisuuden järjestäminen on kappeleissa ja kirkoissa seurakunnan jäsenelle maksutonta. Jos kirkkoon kuulumaton henkilö siunataan kristillisesti hautaan, peritään kappelivuokra ja palvelumaksu.
Jäsenen muistotilaisuutta varten seurakunnan tiloja voi varata ilman vuokraa. Liinojen ja astioiden käytöstä menee pieni maksu. Kahvitukset omaiset järjestävät itse.
Omat kulunsa tulevat perunkirjoituksesta, joka vainajasta on teetettävä tai tehtävä kolmen kuukauden sisällä. Espoon seurakunnissa sukuselvityksiä ja virkatodistuksia voi tilata perunkirjoitusta varten palvelukeskuksesta.
Palvelukeskuksessa päivystää aukioloaikoina (arkisin kello 8–15) pappi, joka vastaa kirkollisia toimituksia koskeviin kysymyksiin. Myös siunaustilaisuuteen varattu pappi soittaa omaiselle ja sopii tapaamisen.
Siunauskeskustelussa pastori kertoo, miten tilaisuus etenee. Samalla hän kyselee vainajan elämästä saadakseen selville, ketä ollaan saattamassa.
”Jotkut tuovat valokuvia. Itse pidän siitä. Espoossa pääsee harvoin siunaamaan ihmistä, jonka olisi tuntenut”, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pastori Marja Malvaranta sanoo.
Keskustelun aikana omaisella on mahdollista puhua myös surustaan. Läheisen menestystä voi työstää myös seurakunnan sururyhmässä. Ryhmään kannattaa kuitenkin mennä vasta, kun hautajaisista on jo kulunut hieman aikaa.
Jaa tämä artikkeli: