null Suuri synti

Suuri synti

Vielä 1600-luvulla kirkon johto pakotti Raamattuun ja kristilliseen oppiin vedoten Galileo Galilein kieltämään tutkimuksiinsa perustuneen tiedon, että maa kiertää aurinkoa eikä päinvastoin.

Helsingin seurakuntien vaalikoneessa ei nyt kysytä, kumpi kiertää kumpaa. Sen sijaan siellä on muita kysymyksiä, jotka saattavat tuntua naurettavilta jo parinkymmenen vuoden kuluttua.

Maailma muuttuu, tietomme kasvaa. Kristittyjen ajattelutapa ja kirkkokin muuttuu uuden tiedon valossa. Usein se kyllä tapahtuu valitettavan hitaasti jälkijunassa. Tärkeää olisikin, että kirkon asioista olisi päättämässä mahdollisimman paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät jumittaisi kirkkoa tähän päivään käymättömiin käsityksiin.

 

Moni kokee äänestämisen seurakuntavaaleissa vaikeaksi. Listojen nimet eivät juuri anna tolkkua siitä, mitä sillä olevat ehdokkaat ajattelevat tai ajavat. Samalla listalla saattaa olla hyvinkin eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Vaalikone on äänestäjälle oiva apuväline. Se kertoo muun muassa, kuka ehdokkaista jaksaa vielä vastustaa naispappeutta tai mikä on kenenkin suhde ajankohtaiseen homokysymykseen.

Seurakuntavaaleissa äänestysprosentti on perinteisesti jäänyt kovin alhaiseksi. Osittain siksi, etteivät ihmiset tiedä ketä äänestäisivät, osittain siksi, ettei vaaleilla katsota olevan merkitystä. Alhainen äänestysprosentti pelaa vanhoillisten pussiin. He kyllä saavat joukkonsa liikkeelle. Heidän osuutensa kirkollisessa päätöksenteossa on suurempi kuin kirkon jäsenistön keskuudessa. Nyt saa tietoa ehdokkaiden ajatuksista ja taustoista muun muassa vaalikoneesta, vaikkakin se vaatii äänestäjältä vähän vaivaa.

 

Kirkossa liikkuu suhteellisen suuria rahoja, Helsingissä pyöreästi sata miljoonaa euroa vuodessa. Todennäköisesti tulevina vuosina joudutaan tekemään myös hankalia päätöksiä siitä, mistä joudutaan tinkimään ja luopumaan. Vaaleissa valittavat luottamushenkilöt ovat juuri niitä, jotka näitä asioita ratkaisevat.

Luottamushenkilöt ovat myös valitsemassa kirkon korkeimpia päättäjiä. Jos kirkon halutaan palvelevan nykyajan ihmistä ja tulevia sukupolvia, ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisia ihmisiä valitaan piispoiksi tai kirkolliskokouksen ja kirkkohallituksen jäseniksi. Sinne ei tarvittaisi enää ketään, joka uskoo auringon kiertävän maata. Siksi on suuri synti jättää äänestämättä.

Seppo Simola

Päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.