null Suvaitsevuutta Kontulan malliin

Suvaitsevuutta Kontulan malliin

Kiitos Mikaelin seurakunnalle yrityksestä osallistua julkisuuden tavoitteluun nykyisessä Idols-maailmassa. TV1:n Miitta-täti -ohjelman harhaanjohtavien ohjelmatietojen vuoksi luulin pääseväni katselemaan vammaisen selviytymistarinaa kirkon tehtävässä 12.12.

Ohjelmassa näyttelijätär yritti monivammaista esittämällä pönkittää egoaan seurakuntani pastorin ja vahtimestarin myötävaikutuksella ja nostaa tähteyttään loukkaamalla esityksellään monivammaisia seurakuntalaisia. Hän halvensi ja vähätteli kirkollisten toimitusten tärkeyttä muun muassa pudottamalla lasta esittävän nuken ja hyväksymällä koiran kirkon penkkiin.

Viesti oli tehokas: monivammaisista ei ole seurakunnan tehtäviin. Esityksen perusteella fyysisesti monivammaiset ovat henkisestikin vähemmän älykkäitä kuin muut ihmiset ja mielenterveyttä puoskaroimaan kelpaavat kaikki halukkaat. Lisäksi näihin vähäosaisiin pitäisi suhtautua huumorilla vähätellen, ei yhdenvertaisina ihmisinä.

Koulu- ja työpaikkakiusattuna, fyysisesti monivammaisena ja äskettäin isoäidiksi tulleena minua hämmästyttää seurakuntani työntekijöiden sallivuus. Kirkkosalina pitämäni paikka annettiin pilkan ja ivan tuottamiseen. Se kohdistui seurakunnan vähempiosaisiin. Suomessa nykyisin vallitsevan kiusaamisen, väkivallan ja toisia mustamaalaavan kulttuurin aikana odottaisin edes kirkolta nollatoleranssia näytelmän kaapuun puetun esityksenkin osalta. 

Mikaelin seurakunnan seurakuntaneuvosto, kirkkoherra ja ohjelmassa esiintyneet tunnistetut seurakunnan työntekijät: odotan julkista anteeksipyyntöä monivammaisten saamasta kohtelusta sekä selvitystä siitä, miksi kirkkosali luovutettiin muuhun kuin sen vihkimisessä tarkoitettuun käyttöön ja kirkollisissa toimituksissa käytettävät vaatteet ja välineet annettiin muulle kuin toimituksia tekemään oikeutetulle. Lisäksi odotan selvitystä, miksi ohjelman sisältö hyväksyttiin tällaisena vammaisia ja uskonnollisia toimituksia pilkkaavana.

Leena Enlund
varatuomari
Mikaelin seurakunnan jäsen
työpsykologian opiskelija


 

Kuvausluvan antaminen oli kömmähdys

Luvan antamisessa Miitta-täti -ohjelman kuvauksiin Helsingin Mikaelinkirkossa tapahtui valitettava kömmähdys. Ollessani kesälomalla ohjelman tekijät ottivat yhteyden sijaisenani olleeseen pastoriin. He pyysivät lupaa parin päivän päästä tehtäviin kuvauksiin TV1:n ohjelmasarjaa varten. Kuvattavassa jaksossa he ilmoittivat käsiteltävän kirkollisia toimituksia ja vammaisuutta.

Seurakunnallamme on aiemmin ollut erittäin hyviä kokemuksia Yleisradion ohjelmista, joita on kuvattu ja äänitetty Mikaelinkirkossa. YLE:n ohjelmien korkeaan laatutasoon luottaen pastori antoi kuvausluvan. 

Kesälomani jälkeen minulle kerrottiin ohjelman kuvauksista ja sisällöstä. YLE:n ohjelmien laatuun luottaen en katsonut silloin asian antavan aihetta toimenpiteisiin. 

Kyseisestä Miitta-täti -jaksosta saamani palautteen perusteella näyttäisivät TV1:n laatukriteerit pettäneen pahemman kerran. Palaute on ollut kerrassaan murskaavaa. Ohjelma on koettu kirkon pyhiä toimituksia rienaavaksi ja CP-vammaisia loukkaavaksi. Tällaisessa Mikaelin seurakunta ei tietenkään halua olla missään muodossa mukana. Luottamus yhteistyöhön TV1:n kanssa on saanut pahan kolhun.

Olen toisaalta sitä mieltä, että annetaan kaikkien kukkien kukkia, mutta tämän sketsin osalta ohjelman tekijät näyttävät menneen sopivaisuuden rajan ylitse. Mikaelin seurakunnassa tunnemme tulleemme huijatuiksi, kun meidät on vedetty tällaiseen mukaan.

Pyydän anteeksi aiheuttamaamme mielipahaa. Emme ole aikaisemmin Mikaelinkirkkoa tällaisiin tarkoituksiin antaneet emmekä anna vastaisuudessakaan. Onnettomien yhteensattumien vuoksi tällä kertaa vain sattui näin käymään. Otamme tästä opiksemme.

Pentti Miettinen

Helsingin Mikaelin seurakunnan kirkkoherra 31.12.2009 asti 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.