null Suvi sujumaan lapsiperheessä

Kivaa kesätekemistä voi löytyä myös yllättävän läheltä. Kuva: Thinstock

Kivaa kesätekemistä voi löytyä myös yllättävän läheltä. Kuva: Thinstock

Hyvä elämä

Suvi sujumaan lapsiperheessä

Valomerkki laati vinkkilistan perheille, joissa lapsella alkaa loma mutta vanhemmilla ei.

Aivan ensimmäiseksi: kysy ja kerro. Älä jää yksin pähkäilemään, vaan kerro ystävillesi, lapsen koulukaverien vanhemmille, sukulaisillesi ja naapureillesi kesäkalenterihuolistasi. Tarjouksia lasten silmälläpidosta tai jopa retkille mukaan ottamisista saattaa tulla yllättäviltäkin suunnilta, kunhan tieto kulkee.

Selaa myös kaupunkisi ja seurakuntasi nettisivut. Koostetun tiedon löytäminen on sitä haastavampaa, mitä suuremmasta kaupungista on kyse, mutta sinnikkyydellä pääset kyllä perille.

Sekä Helsingin, Espoon että Vantaan kotisivuilla toimii näppärimmin hakulaatikkoon laitettu hakusanayhdistelmä ”kesätoiminta 2015”.

Espoon sivustolla haku avaa kattavan kesäesitteen, jossa kerrotaan leireistä, kerhoista ja nuorisotalojen toiminnasta.

Helsingin sivuilla tietoa on paljon ja sitä joutuu hieman haeskelemaan lisää sen mukaan, minkä tyyppisistä asioista on eniten kiinnostunut. Perinteisiä leikkikenttien ruokailuhetkiä alle 16-vuotiaille on tänä kesänä jatkettu kestämään koko koulujen kesäloman ajan.

Vantaalla seurakunnat tarjoavat päiväleirejä ja retkiä.

Seurakuntien nettisivut ja kesäesitteet sekä tietenkin seurakuntien lehdet ovat tarkemman tarkastelun arvoisia. Sopivia toimintoja saattaa löytyä yllättävistäkin paikoista.

1. Naapuriapu on paras apu. Jos naapurustossa lomaillaan eri aikoihin, kulloinkin kotosalla oleva vahtii muidenkin muksut. Jos luokka- ja harrastuskavereiden vanhempien kanssa ei ole tullut vaihdettua puhelinnumeroita ja sovittua yhteistoimintaa ennalta, koita pyydystää muutama aikuinen verkostoosi. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

2. Tarkista päiväleirit ja kerhot. Älä usko väitteeseen, että kaupunkien ja seurakuntien järjestämät päiväleirit ovat jo täynnä. Tarkista. Peruutuspaikkoja saattaa hyvinkin löytyä.

3. Palkkaa päiväseuraa – vähennä verotuksessa! Mopo- ja meikki-ikäiset ovat kiitollisia jokaisesta mahdollisuudesta tienata. Valjasta luotettava nuori lasten ja esiteinien seurahenkilöksi. Huomaa, että kotona tai kesäasunnossa tehtävä lastenhoitotyö on kotitalousvähennykseen kelpaavaa. Sadan euron vuosittaisen omavastuuosuuden jälkeen verokarhu helpottaa hieman taakkaasi.

4. Palkkaa porukalla. Opiskelijat, etenkin hoitoalan opiskelijat, ovat erittäin potentiaalista kesätyöllistettävien joukkoa. Perusta naapuruston kanssa kimppa, jotta saatte yhdessä kokoon ihmisarvoisen palkan opiskelijalle.

5. Sopeudu ja optimoi. Jos lapsi on kerta kaikkiaan pakko jättää päiväksi yksin kotiin, valmistele päivät hänen kanssaan etukäteen. Tee ennakko- ja etähuoltoa: voileivät valmiiksi jääkaappiin ja pelisäännöt lapsen kanssa selviksi. Sovi soittoajat, sillä tieto siitä milloin vanhemman kanssa voi jutella, luo turvaa. Kirjoita lapselle tärkeät puhelinnumerot myös paperille muistiin kännykän katoamisen varalta.

6. Ota lapsi töihin. Jos työtilanne sekä työkavereiden asenne sallivat ja lapselle on jotain tekemistä, ota lapsi mukaan töihin. Tämä on viimeinen vaihtoehto ja vain väliaikaiseen käyttöön.

Minkä ikäinen lapsi voi olla yksin kotona? Tarvitseeko lapsi tosiaan paljon tekemistä? Lue Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntijan Tatjana Pajamäen vinkit Valomerkistä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hauska syysloma ilmaiseksi – koululaiset voivat tehdä pääkaupunkiseudulla maksutta vaikka mitä

Ajankohtaista

Aloittaisiko syyslomalainen luistelukauden vai tekisi rap-biisin? Kiinnostaako askartelu tai Minecraft? Tekemistä on tarjolla niin pikkukoululaisille kuin teineille.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.