null Suvivirren sunnuntai vei helluntain aseman

Puheenvuorot

Suvivirren sunnuntai vei helluntain aseman

Päätoimittaja Seppo Simola (K&k 20.5.) kiinnitti aiheellisesti huomiota siihen, ettei keskivertosuomalainen enää huomaa koko yksipäiväistä helluntaita. Ainakin täällä Helsingissä helluntain asemaa ovat seurakunnat tahallisesti heikentäneet. Lehden ilmoitusten mukaan useimmissa seurakunnissa vietetään 24.5. Suvivirren sunnuntaita. Helluntaista ei mainita mitään. Helluntai nyt kuitenkin on yksi tärkeimmistä kristillisistä juhlapyhistä.

Käsittääkseni Suvivirren sunnuntaiksi on määritelty toukokuun viimeinen sunnuntai, siis tänä vuonna 31.5. Miksi se pitää väkisin sijoittaa helluntain kanssa samaan päivään? Vietetään vaan vuosittain Suvivirren sunnuntaita, mutta pidetään huoli, ettei se satu samalle päivälle helluntain kanssa. Aiheellisesti voidaan tietysti myös kysyä, onko Suvivirsi saanut jo liiankin korostetun aseman, sillä se on kuitenkin vain virsi 631:n muun virren joukossa.

Simola mainitsee myös, että helluntai on yksi harvoja kirkollisia juhlapyhiä, jolloin kauppojen aukioloa on rajoitettu. Nopeasti laskien näitä pyhiä on kuitenkin ainakin kymmenen. Toinen asia on tietenkin, toteutuvatko rajoitukset. Helatorstainakin saatiin poikkeusluvalla pitää kaupat auki koko Helsingissä, ja syyksi mainittiin risteilymatkustajien suuri määrä kaupungissa.

Jari Arjoranta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.