null Suvivirsi raikasi kesäisillä toreilla

Yhteislaulun voimaa. Stadin suvivirsi -tapahtuma houkutti Narinkkatorille noin tuhat ihmistä viime viikon tiistaina. Runsaan kiinnostuksen ansiosta tapahtuma aiotaan järjestää ensi vuonnakin. Kuva: Sirpa Päivinen

Yhteislaulun voimaa. Stadin suvivirsi -tapahtuma houkutti Narinkkatorille noin tuhat ihmistä viime viikon tiistaina. Runsaan kiinnostuksen ansiosta tapahtuma aiotaan järjestää ensi vuonnakin. Kuva: Sirpa Päivinen

Suvivirsi raikasi kesäisillä toreilla

Kampissa ja Töölössä laulettiin ja kerättiin rahaa Haitin koululaisille.

Arkinen hyörinä katkesi yhteislaulutapahtumaan viime viikon tiistai-iltana Kampin Narinkkatorilla. Ensimmäistä kertaa pidetty Stadin suvivirsi kokosi tuhatkunta ihmistä aloittamaan kesäkauden virsien ja kevyiden sävelien parissa. Samalla kerättiin rahaa maanjäristyksen tuhoaman koulun rakentamiseksi Haitiin. Tilaisuuden toteuttivat Helsingin seurakuntayhtymä ja Kirkon Ulkomaanapu.

Musisointi pysäytti myös uteliaita ohikulkijoita, vaikka valtaosa ihmisistä vaikutti saapuneen paikalle varta vasten. Ystävykset Kaija Andberg ja Raila Lehtinen istuivat lähellä lavaa hyvissä ajoin. Naisille Suvivirren veisaaminen on tärkeä perinne.

– Kansakoulusta asti se on aloittanut kesän. Suvivirren aikana tulee aina pala kurkkuun. Ihanaa, että tällainen tapahtuma järjestetään ja vielä kaupungin keskustassa! Andberg sanoi.

– Tulin paikalle, koska rakastan laulamista. Lisäksi esiintyjät kiinnostivat, Lehtinen kertoi.

Esilaulajina yleisöä rohkaisivat Maria Ylipää ja Veeti Kallio. Jukka Perko vei saksofonillaan Satumaahan. UMO Jazz Orchestran säestämänä kelpasi virittäytyä kesätunnelmiin auringon paistaessa kirkkaasti. Juontaja Kirsi Alm-Siira muistutti lahjoittamaan edelleen Haitille, jossa lasten koulutie on monin paikoin tukossa.

Maria Ylipäälle keikka oli varsin mieluinen.

– En koe olevani tänään niinkään esiintyjä, vaan saan laulaa yhdessä muiden kanssa. Se on voimauttavaa.

 

Illan ohjelmistossa oli perinteisiä virsiä kuten Soi kunniaksi Luojan. Kevyet kappaleet Keväthuuma ja Paratiisi saivat yleisön lämpenemään. Suvivirsi kajautettiin viimeisenä suomeksi, ruotsiksi ja stadin slangiksi.

Yksin liikkeellä ollut Seppo Ågren oli illan päättyessä vaikuttunut.

– Tilaisuus oli enemmän kuin osasin odottaa. Jotenkin herkkä. Kesä lähtee nyt hyvin käyntiin, Ågren totesi.

Kampin tapahtuma kuului Suvivirren viikkoon, joka alkoi edellisenä sunnuntaina. Silloin kaikissa Helsingin seurakuntien jumalanpalveluksissa laulettiin Suvivirsi.

 

Aurinko siunasi lämmöllään samoin Töölöntorilla helatorstain torimessussa. Viidettä kertaa pidetty messu keräsi aiempien vuosien malliin noin tuhat ihmistä.

Miehensä ja koiransa kanssa katukiveyksellä istunutta Päivi Suomalaista epätavalliset puitteet miellyttivät.

– Tässähän ollaan suoraan taivaan alla. Itselleni kirkkotila ei ole niin tärkeä. Hengellisyyttä voi kokea muuallakin.

Torimessu järjestettiin paikallisten vapaaehtoisten ja seurakunnan työntekijöiden voimin, mutta kirkkoväkeä oli ympäri Helsinkiä. Pienimmät vieraat leikkivät lastenteltassa. Muutama rippikouluikäinen nautti auringosta reporankana selällään torin reunalla. Kolehti kerättiin Töölössäkin Haitin koululaisille.

 

Johannes Lipasti, 20, vietti vapaapäivää äitinsä Ulla Lipastin kanssa.

– Asumme Madridissa ja tulin kesäksi Helsinkiin töihin. Ihan mukava messu tämä on, yllättävän paljon nuoria, Johannes Lipasti tuumasi.

Ulla Lipasti summasi syynsä saapua Töölöntorille:

– Minut vihittiin aikoinaan Töölön kirkossa, joten halusin nähdä tutut kulmat. Tahdoin myös laulaa Suvivirren uudestaan. Kävin jo tiistaina Narinkkatorin tapahtumassa.

Pappi Eeva Tikka kehotti saarnassaan rentoutumaan, hengittämään sisään armon raikasta ilmaa.

– Helatorstain sanoma on, että Jeesuksella on kaikki valta. Emme ole olosuhteidemme orjia. Elämänhistoriamme on tarkkaan suunniteltu kaunokirjallinen teos. Meillä ihmisillä tosin on välillä huono lukutaito.

Milla-Maria Isopoussu
 

Narinkkatorille ”itkumuuri”

Kampin Narinkkatorille on kohonnut itkumuuri. Se on osa työmaa-aitaa, jonka takana rakennetaan Kampin hiljentymiskappelia.

Ohikulkijat voivat kirjoittaa lapulle murheitaan, toiveitaan, tunnustuksiaan ja kiitoksiaan. Laput pudotetaan aidassa olevista luukuista. Luukkuihin voi jättää myös esirukouspyyntöjä, joiden puolesta rukoillaan Tuomiokirkkoseurakunnan rukouspiirissä. Toisten kaupunkilaisten tuntoihin pääsee aikanaan tutustumaan hiljaisuuden kappelissa, jonne osa ajatuksista päätyy.

Idea on saatu Jerusalemissa sijaitsevasta itkumuurista eli länsimuurista, joka on juutalaisten pyhin rukouspaikka.

Lisäksi työmaan aitoihin on tulossa katutaidetta. Nyt voi lähettää luonnoksensa aiheesta Rauha ja rauhan rakentaminen sähköpostilla keskiviikkoon 15.6. mennessä osoitteeseen: multicoloured.dreams@gmail.com.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.