Suvivirsi sopii kaikille
Kevätjuhlat tuovat tullessaan iloa, mutta myös pohdintaa koulujemme ja päiväkotiemme perinteistä. Voiko suvivirttä laulaa päiväkodin tai koulun juhlissa? Tietysti voi!
Eduskunnan perustuslakivaliokunta on tähdentänyt, että tällaiset juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria. Virren johdosta ei juhlaa voida pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena. Tietenkin koulut ja päiväkodit itse päättävät juhlista, mutta ei ole mitään syytä siihen, että perinteitä pitäisi muuttaa.
Oman kulttuurin ja uskonnon tunteminen sekä ymmärtäminen auttaa muiden kulttuurien ja uskontojen ymmärtämisessä. Kun kunnioitamme ja vaalimme omaa kulttuuriamme, voimme odottaa sille myös muiden kunnioitusta.
Suomalaiset ja helsinkiläiset koulut ovat yhä useammin monikulttuurisia ja siksi asia on korostetun tärkeä meillä pääkaupunkiseudulla. Silloin on erityisen tärkeää ylläpitää omaa kulttuuria ja huomioida lasten ja nuorten erilaisuus. Tämän onnistuminen vaatii koulujen rehtoreilta, opettajilta ja vanhemmilta hyvää yhteistyötä.
Erilaisuuden kohtaaminen sekä oman uskonnon ja kulttuurin käsitteleminen on haastava tehtävä. Siksi Opetushallitus on vuonna 2006 ohjeistanut kaikkia kouluja toimimaan tässä tehtävässä niin, että kaikilla on oikeus oppia omaa uskontoaan ja kulttuuriaan.
Mielestäni on tärkeää, että kevätjuhlissa voi laulaa ja lauletaan perinteisiä lauluja, myös suvivirsi. Se kuuluu suomalaisuuteen.
Sari Sarkomaa
Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja (kok)
Äiti -70 järjestäisi maahanmuuttajille erillisen tilan, kun suvivirttä lauletaan (K&k 14.6). Hän ei ehkä tiennyt, että maahanmuuttajista suurin osa on kristittyjä.
Ne, jotka ovat muslimeja, voisivat hyväksyä suvivirrestä vähintään kolme ensimmäistä säkeistöä, jossa puhutaan Jumalasta luojana. Ateistisella vakaumuksella sen sijaan ei voisi laulaa yhtäkään näistä säkeistöistä.
Mielestäni ketään ei pitäisi pakottaa laulamaan tai olemaan laulamatta. Tarvitaan kaikille yhteinen kevätjuhla, jossa on mahdollisuus laulaa suvivirsi, mahdollisuus olla hiljaa ja kuunnella tai poistua virren ajaksi.
Kun kaikki voivat osallistua yhteiseen juhlaan, vahvistetaan koululaisten ymmärrystä Jeesuksen viestistä lähimmäisenrakkaudesta, vaikka he eivät juuri silloin Jeesukseen uskoisikaan. Ketään ei jätetä Jeesuksen rakkauden eikä kouluyhteisön ulkopuolelle.
Anna Pickering
Oli hirvitttävää lukea nimimerkin Äiti-70 mielipidettä Kirkko ja kaupunki -lehdestä. Kuinka lehti voi julkaista näin rasistisen jutun?
Pahinta rasismia on kuitenkin ollut kieltää suvivirsi koulussa ja syyttää sitten tästä idiotiasta somaleja ja muita maahanmuuttajia. Onko kukaan lehden lukijoista koskaan kuullut somalien vaativan suvivirren kieltämistä? On äärettömän loukkaavaa edes epäillä tällaista.
Mitä syytä on uskoa, että somalit ja muut uussuomalaiset eivät ymmärtäisi perinteiden tärkeyttä suomalaisille?
Laura Widén
Jaa tämä artikkeli: