null Svetlana Morozova tähtää lääkäriksi

Svetlana Morozovan ja muiden oppilaiden lukuvuosi alkaa Helsingissä ensi tiistaina. Kuva: Sirpa Päivinen

Svetlana Morozovan ja muiden oppilaiden lukuvuosi alkaa Helsingissä ensi tiistaina. Kuva: Sirpa Päivinen

Svetlana Morozova tähtää lääkäriksi

Helsingin luonnontiedelukio on ensimmäinen etappi. Venäläisten duunarien tytär muuttaa sen vuoksi Lahdesta. – Haluan elämältä paljon enemmän kuin vanhempani.

Venäläisen rekkamiehen ja työttömän tarjoilijan esikoinen tuijottaa tulevaa kouluaan, Helsingin luonnontiedelukiota eli tuttavallisemmin Hellua Käpylässä.

Lukion edustalla lojuu muutama roskiksesta tippunut koirankakkapussi. Orvokit ovat kuivahtaneet laatikkoonsa. Svetlana Morozova, 16, katsoo sujuvasti niiden ohi.
– Tykkään koulun modernista ulkonäöstä.

Ei Morozova tosin valinnut Hellua sen arkkitehtuurin vuoksi. Hän keskittyy luonnontiedelinjalla fysiikkaan, kemiaan, biologiaan ja matematiikkaan, koska ne auttavat pääsemään lääketieteelliseen. Ja sinne 16-vuotias Morozova tahtoo. Siksi hän jättää äitinsä, 11-vuotiaan pikkusiskonsa ja kaverinsa Lahteen.

– Äiti on aina sanonut, että jos et lue läksyjä, niin päädyt siivoojaksi. En halua käydä joka kuukausi työvoimatoimistossa kuten hän.

Morozova puhuu selkeää, jäsenneltyä kirjakieltä ja katsoo jämäkästi silmiin.
– En tahdo, että lapseni elävät tulevaisuudessa niin kuin minä. Pienenä nolotti, kun muut menivät koulussa maksulliselle välipalalle, eikä minulla ollut varaa. Väitin, ettei ole nälkä.

Morozovan keskiarvo on yli yhdeksän, joten hänellä oli valinnanvaraa lukioiden suhteen. Kovatasoinen Hellu teki tutustumiskäynnillä vaikutuksen, vaikka kukaan koulukaveri ei hakenut Helsinkiin.

Peti sijataan olohuoneen sohvalle

Svetlana Morozova muuttaa isänsä luokse Vantaalle, josta on puolen tunnin bussimatka Helluun. Isä, hänen uusi puolisonsa ja heidän vauvansa nukkuvat rivitalokaksion makuuhuoneessa, Morozova olohuoneen sohvalla.

Hän on kokeillut tulevaa sohvamajoitusta kesälomalla.
– Pikkusiskopuoli herää kuuden aikoihin ja tulee viereen jokeltamaan. Hän on positiivisin lapsi, jonka tiedän, Morozova hymyilee vihreät silmät viiruina.

Omaa tilaa ei ole ollut ennenkään. Lahden kerrostalokolmiossa Morozova jakaa huoneen siskonsa kanssa.
– Meillä on myös käynyt jatkuvasti vieraita Pietarista juuri kun minulla on ollut koeviikko.

Morozova on ratkaissut lukurauhan puuttumisen keskittymällä opetukseen tunneilla. Läksyihin on mennyt siten puolisen tuntia päivässä.

Mieluiten hän asuisi itsenäisesti. Soluasunnot kuitenkin maksavat.
– Eikä äiti halua päästää minua asumaan yksin ennen kuin täytän 18.

Tuskin lukiossa ryssitellään

Morozova muutti Suomeen viisivuotiaana Pietarista. Hänellä on tuore kaksoiskansalaisuus ja venäläinen identiteetti.

Tyttö kävi viime vuodet koulua venäjän kieltä ja kulttuuria painottavalla luokalla, jonka oppilaista valtaosa oli syntynyt Venäjällä. Vapaa-aikana hän tanssi venäläisen opettajan johdolla ja puhui kotona vain venäjää. Lomilla hän sukuloi Pietarissa.
– Olen viettänyt vähän vapaa-aikaani suomalaisten kanssa.

Ala-asteen alussa Morozova oli koulunsa ainoa venäläinen. Luonnontiedelukiossa hän opiskelee pääasiassa suomalaisten keskellä. Hän on jo tarkistanut, että luonnontiedelinjalaisten joukossa on muitakin venäläisiä nimiä.
– Yllättyisin, jos lukion käytävillä ryssiteltäisiin kuten ensimmäisessä koulussani.

Pihla Tiihonen

Lue myös juttu koululaisten siunaamisesta koulutielle tästä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.