Sateenkaarisymbolin juuret ovat kristillisessä taiteessa, mutta sitä käytetään myös muun muassa Pride-kulkueessa. Kuva: Hans Eiskonen
Symbolit selviksi 1/5: Sateenkaari kertoo rauhasta
Sateenkaari on symboloinut uusia alkuja ja toivoa paremmasta.
Sateenkaarikansa, sateenkaarimielenosoitus ja sateenkaarilippu ovat viime vuosina monille tutuksi tulleita sanoja. Etelä-Afrikassa vierailleet ovat puolestaan huomanneet, että Nelson Mandelan aikaisen ja jälkeisen valtion epävirallinen tunnuskuva on sateenkaari.
Sateenkaarisymbolin juuret ovat syvällä kristillisessä taiteessa ja symboliikassa. Vanhan testamentin kertomuksen mukaan Jumala loi sateenkaaren vedenpaisumuksen jälkeen. Sen tehtävä on muistuttaa Jumalaa itseään siitä, ettei hän enää suutu ihmisille niin, että yrittää tuhota luomakunnan. Sateenkaaresta tuli uuden, ikuisen liiton symboli.
Lukemattomissa kirkkotaiteen kuvissa Jeesus on tuomarina viimeisellä tuomiolla valtaistuimenaan sateenkaari. Usein sateenkari kuvataan tällöin kolmen värin avulla, ja siten saadaan mukaan viittaus Pyhään Kolminaisuuteen.
Ennen kuin enkelien siivet muuttuivat mielikuvissamme valkeiksi 1800-luvun taiteen kautta, nekin loistivat sateenkaaren väreissä. Enkelit toimivat ihmisen ja Jumalan välissä, ja niinpä niiden siipiin jäi muistuma ihmisen ja Jumalan välisestä rauhasta. Koska kirkko toimii ihmisen ja Jumalan välisenä siltana, sateenkaarta on käytetty myös kirkon symbolina.
Etelä-Afrikan yhteiskuntarauhan prosessi oli loppumattoman pitkä. Oikeuksiaan hakivat mustat ja valkoiset. Sateenkaari on luonnollinen symboli valtiolle, joka eli vihan ja anarkian alla, mutta saavutti vihdoin rauhan.
Seksuaalivähemmistöjen sateenkaarikulkueissa pyydetään samalla tavoin rauhaa, liittoa enemmistöjen ja vähemmistöjen välille. Sateenkaari viittaa siis yhä rauhanliittoon.
Jaa tämä artikkeli: