null Symbolit selviksi 2/5: Seireeni symboloi valintaa

Houkutus. Lumoava seireeni ilmestyi eurooppalaisen kulttuurin mytologiaan jo ennen kristinuskoa. Kuva: Hans Eiskonen

Houkutus. Lumoava seireeni ilmestyi eurooppalaisen kulttuurin mytologiaan jo ennen kristinuskoa. Kuva: Hans Eiskonen

Hyvä elämä

Symbolit selviksi 2/5: Seireeni symboloi valintaa

Starbucksin logossa pönöttää seireeni. Hahmo oli Euroopassa tuttu jo ennen kristinuskoa, mutta sillä on myös kristillinen merkitys.

Starbucks coffee on Herman Melvillen Moby Dick -romaanin ensimmäisen perämiehen mukaan nimetty kahvilaketju. Starbucksin ensimmäinen liike perustettiin Seattleen, Pugetin satamakaupunkiin. Kahvilan tuotemerkiksi valittiin seireeni, sillä omistajat näkivät niitä usein laivojen keulakuvina. Laivathan toivat kahvinpavut Seattleenkin.

Suositun Starbucksin ensimmäisen kahvilan logossa näkyi hieman selvemmin, että se esittää kaksipyrstöistä merenneitoa eli seireeniä. 1970-luvun Amerikassa herätti paheksuntaa, kun kuvassa näkyivät seireenin napa, rinnat ja vielä häpy, jonka kohdalla pyrstö jakautuu kahtia. Logo sensuroitiin nykyisen kaltaiseksi.

Seireeni ilmestyi eurooppalaiseen kulttuurin mytologiaan jo ennen kristinuskoa. Antiikin merellä kulkevat sankarit, kuten Odysseus, saattoivat joutua seireenien lumoavan laulun houkuttamaksi ja päätyä tuhoon. Antiikin mytologiassa seireenit ovat ylävartaloltaan ihmisiä, mutta alavartaloltaan lintuja. Kristillisenä aikana yleistyivät kuvat seireeneistä lumoavan kauniina naisina, joilla on kaksi pyrstöä. Keskiajan luostarirakennusten sisäpihoilla seireeni on yksi kaikkien yleisimpiä kuva-aiheita. Seireeni symboloi kristityille valintaa.

Laivojen rakentajat kopioivat merihenkiset taruolennot laivojen keulakuviin. Siellä ne muistuttavat elämän ja kuoleman jatkuvasta läsnäolosta maailman merien myrskyissä. Merimiesten piti valita: tarttuvatko ne houkutukseen vai valitsevatko turvallisen tien. Samoin kristityn pitää valita joka päivä hyvän ja pahan välillä.

1700-luvulla kuvastoomme ilmestyivät yksipyrstöiset seireenit eli merenneidot. Niiden symbolinen käyttö on suoremmin yhteydessä vain kiusaukseen. Toinen pyrstö eli pelastus on niissä jätetty tarjoamatta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.