Syöpälasten asiamies teki uraloikan
Laura Paasio hyppäsi finanssimaailman syövereistä perustamaan syöpälasten Aamu-säätiötä.
Teksti Janne Villa
Kuva Sirpa Päivinen
Diplomi-insinööri Laura Paasio , 43, ahersi viimeiset 15 työvuottaan finanssimaailmassa, vakuutusyhtiön ja pankin palveluksessa. Konserni laajensi toimintaansa Baltian maihin, Puolaan ja Venäjälle. Paasio vastasi näiden alueiden strategiasta ja perusti uusia yrityksiä.
– Kun kansainvälinen pelikenttämme laajeni Pohjoismaihin, elämäni siirtyi yhä useampaan maahan. Vajaa kuukausi ennen tyttäreni syntymää totesin, etten enää halua matkustaa entiseen tapaan.
Paasio jäi kotiäidiksi puoleksitoista vuodeksi. Poikiensa kanssa hän oli hädin tuskin malttanut pitää äitiyslomaa, sillä hän oli tuolloinkin työtoverien tavoitettavissa.
– Olin todella työorientoitunut. Minulla oli aina selvä tavoite, jota kohti edetä. Liike-elämä rakentuu hyvin hierarkkisesti. Vain tietyt statukset ovat jonkin arvoisia. Niitä tavoitellen kuljin kapeasti urapolkua näkemättä vaihtoehtoja.
– Kun pojat olivat pieniä, olin usein kolmekin päivää viikosta työmatkalla. He alkoivat oireilla ja kysyivät lannistuneesti, että ”taasko sä äiti lähdet”. Monena aamuna ja iltana olin vain hävinnyt kotoa.
Suunnanmuutokseen vaikutti lasten lisäksi oman äidin yllättävä ja nopea kuoleminen syöpään.
– Se oli käänteentekevä kokemus. Kohtasin sellaisen elämän kovan tosiasian, että me olemme oikeasti kuolevaisia. Kuolema voi tulla milloin vain. Se ei katso ikää, aikaa eikä paikkaa.
Laura Paasio halusi tehdä perheystävällisempää työtä ja yhdistää kaupallisen osaamisensa johonkin sisällöllisesti merkitykselliseen tavoitteeseen. Aluksi hän toimi vuoden päivät yrityksensä yhteiskuntavastuuhankkeessa.
– Kaipasin vielä isompaa muutosta, vaikka se jännitti. Mutta ellei muutokselle tee tilaa, mitään ei tapahdu.
Tuttavapiirin lääkärien kautta Paasio kuuli, että lasten syöpähoidon huipputaso oli vaarassa rapautua. Rahalliset resurssit eivät enää riittäneet tehokkaimpien hoitokeinojen kehittämiseen.
– Syöpälääkäreillä ei ollut ratkaisua siihen, mistä löytää lisäresursseja. Minulle tuli tunne, että voisin auttaa niiden hankkimisessa. Apu kelpasi heti.
Kotiäidiksi siirtynyt Laura Paasio selvitti, että säätiö olisi paras ratkaisu rahan keräämiseen.
Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön noin 80 perustajajäsentä koostuvat lääkäreistä, tutkijoista, yrityksistä, yhteisöistä ja kahdesta sairaanhoitopiiristä. Yksi hallituksen keulakuvista on jääkiekkoilija Saku Koivu , joka on selvinnyt syövästä.
Toiminta hyödyttää kaikkia syöpään sairastuvia lapsia, joita on vuosittain Suomessa noin 150.
Kokenut yritysten perustaja houkutteli hankkeen taakse asianajotoimiston, pankkikonsernin, mainostoimiston ja digitoimiston. Ne kaikki antoivat panoksensa ilmaiseksi.
– Oli hienoa huomata, että taloudellisesti huonoista ajoista huolimatta löytyi helposti tahoja, jotka haluavat tehdä hyvää. Vastuullisuusteema vahvistuu koko ajan liike-elämässä.
Aamu-nimi herättää assosiaatioita.
– Aamulla ihminen on virkeimmillään, valmiina aloittamaan uuden päivän. Aamu on pimeän yön jälkeen taas uusi mahdollisuus – myös lapsille, jotka taistelevat sairautensa kanssa, ja lääkäreille, jotka kamppailevat saadakseen riittävän rahoituksen hoitoon, Laura Paasio pohtii.
Hän korostaa, ettei nyt ole aikaa jäädä odottelemaan yhteiskunnan rahatilanteen parantumista. Hoitomenetelmien kehittymisen mukana täytyy pysyä koko ajan.
– On iso vääryys, ellei syöpään sairastunut lapsi saa huippuhoitoa. Aamu voi vaikuttaa joidenkin lasten hengen pelastamiseen.
Rankat syöpähoidot jättävät lapsiin usein fyysisiä ja psyykkisiä jälkiä, jotka vaativat jatkohoitoa.
– Kuoleman pysäyttänyt voitto ei vielä turvaa täyttä elämää, vaan kamppailu saattaa jatkua pitkään. Syöpälapset tarvitsisivat valtakunnallista seurantajärjestelmää erityishoidon piirissä. Jos säätiömme saa riittävästi varallisuutta, panostamme myös siihen.
Onko palkatta puolitoista vuotta innokkaasti työskennelleen asiamiehen oma taloustilanne haasteellinen?
– Olen ollut aina tarkka tyttö omasta finanssitilanteestani ja olen pystynyt säästämään. Se mahdollistaa tällaisen irtioton. Voin nauttia projektista, joka ei onnistuisi normaalin työn ohella.
– Myös mieheni työelämä on vakaalla tolalla. Ville-Veikko on tukenut ratkaisuani. Hänelle on tärkeintä se, että minulla on hyvä olla. Kun vaimo ja äiti voi hyvin, hän ja koko perhekin voivat hyvin.
– Lapsille tämä ratkaisu on luksusta. Kun mieheni tekee pitkää päivää, voin antaa paljon aikaa perheelle. Pystyn hoitamaan säätiön asioita joustavasti.
Miten lasten elämään ja kuolemaan perehdyttänyt prosessi on muuttanut entistä uraohjusta?
– Arvostan elämää entistä enemmän ja osaa nauttia siitä. Koen jokaisen päivän tosi tärkeäksi ja arvokkaaksi. Muistutan itselleni, ettei minulla ole oikeasti valittamisen aihetta, Laura Paasio hymyilee.
Jaa tämä artikkeli: