null Tähdenlentoja näkyvissä

Putoava tähti on oikeasti  palava meteoriitti.

Putoava tähti on oikeasti palava meteoriitti.

Tähdenlentoja näkyvissä

Elokuun lämpimät yöt tarjoavat täydellisen tilaisuuden yhdistää romanttinen piknikretki ja tähdenlentojen tarkkailu. Makuualusta, tyyny ja eväskori valmiiksi, sillä tänä vuonna Laurin päivän meteorit ovat komeimmillaan 13. elokuuta, torstain ja perjantain välisenä yönä heti vuorokauden vaihduttua.

— Tuolloin tähdenlentoja näkyy useita kymmeniä tunnissa, kertoo Turun yliopiston dosentti, tähtitieteilijä Harry J. Lehto Tuorlan observatoriosta.

Jos et tuolloin ehdi tähtitaivaan alle ihastelemaan, ei hätää. Laurin päivän meteoreina tai Pyhän Laurentiuksen kyyneleinäkin tunnettu Perseidien tähdenlentoparvi näkyy taivaalla jo Laurin nimipäivänä 10.8. ja ehkä vielä 15.8.

Pyhän Laurin kirkon nimikkopyhimyksen mukaan nimetyn tähdenlentoparven aiheuttaa meteorisade, joka näyttäisi saapuvan Perseuksen tähdistöstä.

— Pikkukiven kokoiset meteorit kulkevat kovalla nopeudella ja palavat maan ilmakehässä. Tämä näkyy tähdenlentoina yötaivaalla.

Elokuinen Suomi on oivallinen paikka meteorien tarkkailuun, sillä yöt ovat silloin jo pimentyneet ainakin Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa. Perseuksen tähdistö näkyy Suomesta katsottuna aina horisontin yläpuolella.

— Tähdenlentoja voi nähdä missä päin Suomea tahansa, missä vain on pimeää ja taivas näkyvissä, Lehto sanoo.

Tähtitieteilijälle itselleen Laurin päivän meteorien tarkkailu on syksyn tuloon ja töiden alkamiseen liittyvä jokavuotinen perinne.

— Menen koko yöksi tarkkailemaan tähdenlentoja. Perhekin on joskus ollut mukana, hän kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.