Iloinen tehtävä. Häämusiikin valitseminen on hauskaa mutta haastavaa.
Tähtien sota alttarilla
Jääkärimarssi, iskelmät ja elokuvamusiikki jakavat mielipiteitä vihkimusiikkina.
Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Jukka Granström
Eräässä helsinkiläisessä kirkossa valmistauduttiin vihkimiseen. Hääparin kanssa oli keskusteltu marssivalinnoista ja sulhasen toivomalle Tähtien sota -elokuvan musiikille oli löytynyt neuvottelemalla vaihtoehto.
Ennen häitä morsiamen äiti kuitenkin soitti kanttorille ja esitti pyynnön: voitaisiinko se Tähtien sota sittenkin soittaa? Muuten sulhanen kieltäytyy vihkimisestä.
Vanhankirkon kanttori Pekka Suikkanen tietää, kuinka suuri merkitys musiikilla voi vihkipareille olla.
– Joskus istumme tunnin urkuparvella valitsemassa sopivaa musiikkia. Merkitys korostuu silloin, kun halutaan jotain perinteisestä poikkeavaa.
Aina kanttorit ja vihkiparit eivät ole samaa mieltä siitä, mikä on kirkkoon sopivaa musiikkia. Kuka silloin päättää ja millä perusteella?
– Kanttori vastaa musiikkivalinnoista, mutta jos tulee ristiriitoja, niistä pyritään selviämään neuvottelemalla, kertoo Tuomiokirkon kanttori Seppo Murto .
Murron mukaan vihkitilaisuuteen sopiva musiikki on juhlallista, iloista ja arvokasta. Mikä sitten erottaa Tähtien sodan teeman esimerkiksi suositusta Prinsessa Ruususen Juhlamarssista ?
– Musiikillisesti ei mikään, sanoo Murto, jolle kappale on tuttu vihkimarssina.
– Totta kai minullakin on maku, eivätkä nämä kappaleet ole mielimusiikkiani. Lähtökohta kuitenkin on, että tilaisuudesta pyritään tekemään vihkiparin näköinen.
Murto huomauttaa, että toivottu kappale saattaa olla esimerkiksi ensimmäisestä elokuvasta, jonka pari on katsonut yhdessä ja sitten rakastunut.
Myös monet perinteisistä häämarsseista ovat olleet alun perin näyttämömusiikkia.
– Jotkut niistä ovat taustoiltaan erittäin arveluttavia, mutta myöhemmin ne ovat saaneet kirkollisen leiman, Suikkanen kertoo.
Kanttorit eivät ole aina keskenään yhtä mieltä siitä, minkälainen musiikki sopii kirkkoon.
– Kyse on lopulta yksittäisestä kirkkomuusikosta, Suikkanen sanoo.
Helsinkiläisissä kirkoissa on kuultu ainakin Beatlesia, Bon Jovia, Guns N’ Rosesia, Tauskia , Leonard Cohenia , Jenni Vartiaista , Rockyn ja MacGyverin tunnusmusiikkia sekä Peppi Pitkätossu . Toisaalta esimerkiksi Dallasin ja Forrest Gumpin teemat ovat jääneet rannalle.
Europen The Final Countdown on kelvannut toisaalla mutta toisaalla ei, samaten Monty Python -elokuvista tuttu The Liberty Bell .
Vaikka Murto suhtautuu musiikkivalintoihin verrattain vapaamielisesti, ihan mikä tahansa ei hänellekään kelpaa.
– Kerran sulhanen toivoi Jääkärimarssia . Kysyin, haluaako hän todella häihinsä kappaleen, joka alkaa sanoilla ”syvä iskumme on, viha voittamaton”.
Toisaalla Helsingissä myös Jääkärimarssi on sopinut vihkimusiikiksi. Useimmiten parit toivovat kuitenkin perinteisiä häämarsseja kuten Melartinia , Kuulaa , Mendelssohnia ja Wagneria .
Vihkimisen aikana esitettävät laulut herättävät marsseja enemmän päänvaivaa. Virren lisäksi saatetaan toivoa esitettäväksi iskelmiä, joiden sisältö ei syystä tai toisesta sovi kirkkoon.
– Ne voivat olla kauniita rakkauslauluja, ja vaikka rakkaus tietenkin sopii kirkkoon, jotkut seurustelukuvaukset eivät. Näiden kanssa ollaan harmaalla alueella, kertoo Murto.
Suikkasen mukaan ei voi tehdä listaa sopivista ja sopimattomista kappaleista, vaan kaikki valinnat käydään läpi henkilökohtaisissa keskusteluissa parien kanssa.
Joskus kanttoreiden vaihtelevat linjat synnyttävät epäoikeudenmukaisuuden tunnetta, kun morsiusparit vaihtavat kokemuksiaan esimerkiksi internetin hääfoorumeilla. Se mikä on kelvannut toisaalla, ei sovikaan omalle kanttorille.
– Tässä on varmaan eroa maaseudun ja kaupunkien välillä. Alueilla, joilla toimii vahvoja herätysliikkeitä, saatetaan musiikkivalinnoissa olla puritaanisempia. Sitten taas suurissa kaupungeissa kuten Helsingissä ollaan rennompia, Murto arvelee.
Aina ei myöskään ole kyse periaatteellisista ristiriidoista, vaan tietyn kappaleen esittämisen saattaa estää resurssipula. Nuottien hankkiminen voi olla hankalaa, eikä kaikkia kappaleita voi sovittaa uruille.
– Urkuri pelaa nuoteilla, ei Youtube-linkeillä, Murto muistuttaa.
Mutta miten kävi sulhaselle, joka kieltäytyi astelemasta alttarille minkään muun kuin Tähtien sodan tahdissa?
– Soitin kappaleen. Toivon, että pariskunta elää edelleen onnellisina yhdessä, kertoo tilaisuudessa soittanut kanttori.
Jaa tämä artikkeli: