null Taide syntyy leikistä

Hassut hatut! Aaron Aguilar leikki Lilian Tanhuanpään kanssa kuvataideleirillä Mikael Agricolan kirkolla viime torstaina. Taustalla lastenohjaaja Mervi Leino-Järvinen, Ruth Striplin ja Saara Backman. Kuva: Jukka Granström

Hassut hatut! Aaron Aguilar leikki Lilian Tanhuanpään kanssa kuvataideleirillä Mikael Agricolan kirkolla viime torstaina. Taustalla lastenohjaaja Mervi Leino-Järvinen, Ruth Striplin ja Saara Backman. Kuva: Jukka Granström

Taide syntyy leikistä

Mikael Agricolan kirkon päiväkerhohuoneessa käy kesäisenä torstai-iltapäivänä iloisen värikäs vilske. Tuomiokirkkoseurakunnan lasten kuvataideleiriläiset valmistelevat seuraavan päivän tärkeää tapahtumaa, taidenäyttelyä. Puisiin valokuvakehyksiin syntyy hauskoja koristeita napeista, mosaiikkipaloista ja pähkinänkuorista.

– Leirillä on ollut tosi kivaa. Eilen kävimme retkellä Suomenlinnassa. Söimme jätskit ja keräsimme luonnosta keppejä, kiviä ja lehtiä yhtä askartelutyötä varten, Erin Striplin, 6, selittää.

Kuvataideleirin päätöstapahtumaan on kutsuttu lasten perheenjäseniä. Esillä on koko leirin anti, parikymmentä työtä jokaiselta leiriläiseltä.

– Moni vanhempi hämmästyy nähdessään, kuinka paljon viidessä päivässä on saatu aikaan, kertoo toinen leirin vetäjistä, lastenohjaaja Mervi Leino-Järvinen.              

Tuomiokirkkoseurakunnassa on järjestetty viikon mittaisia kuvataideaiheisia päiväleirejä päiväkerho- ja ala-asteikäisille jo viiden vuoden ajan. Tämän kesän ensimmäinen leiri kokoontui viime viikolla, toinen on meneillään tällä viikolla.

Molemmille leireille mahtuu noin tusinan verran osanottajia. Leino-Järvisen mukaan paikat viedään käsistä jopa ennen kuin leirejä on ehditty edes mainostaa.

– Mukana on nytkin useita lapsia, jotka ovat olleet leirillä myös aiempina kesinä, hän kertoo.

Kolmatta kertaa leirille osallistuva Lilian Tanhuanpää, 6, on joukon konkareita. Hänen mielestään parasta leirillä on se, että saa opetella uusia tapoja tehdä kuvataidetta. Välillä leikitään.

– Olemme kokeilleet ainakin kangastusseja, vesivärejä ja mosaiikin tekoa, hän kertoo.

                           

Vetäjillä näyttää olevan vähintään yhtä hauskaa kuin lapsilla. Aiemmin seurakuntien lastenohjaajat oli tapana lomauttaa kesäksi, mutta kun työ muutettiin ympärivuotiseksi, he saivat mahdollisuuden suunnitella uutta kesätoimintaa.

– Nämä ovat vuoden parhaat työviikot. Mikään ei stressaa, toinen vetäjä, lastenohjaaja Anne-May Oksanen sanoo.

Leireistä on paitsi huvia, myös hyötyä. Alkukesästä monen lapsen vanhemmat ovat vielä töissä. Leiri auttaa lastenhoitopulmissa, ja lapset saavat myös kevyen lounaan.

Leirin jälkeen on aika toteuttaa perheen lomasuunnitelmia. Tiedossa on muun muassa huvittelua Linnanmäellä, mökkireissuja sekä purjehtimista koko perheen voimin.

– Meillä on mökki Turun lähellä. Aion uida ja kalastaa, Aaron Aguilar, 5, kertoo.

Useat seurakunnat järjestävät lasten päiväleirejä lähinnä kesäkuun alkupuolella. Esimerkiksi Meilahden seurakunnassa lapset ovat viettäneet viime ja tällä viikolla päiväleiriä Helsingin edustalla Mustasaaressa.

 Anu Heikkinen

 

Jaa tämä artikkeli: