Hehku. Kulttuurituottaja Anna Martikaisen mukaan rakkaus on taiteilijoille kiinnostava teema. – Rakkaus herättää myös muita tunteita eikä jätä ketään kylmäksi.
Taidehäät Kannelmäessä
Kanneltalossa vietetään Taiteiden yötä teemalla Hehku eli rakkaudesta. Siellä pääsee myös naimisiin.
Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Esko Jämsä
Kirkon ulkopuolella järjestettävät vihkitapahtumat ovat Kannelmäessä tuttu juttu. Seurakunta on toimittanut kahtena viime vuotena drive in -vihkimisiä paikallisen Prisman parkkihallissa suosittuina hääpäivinä 11.11.2011 sekä 12.12.2012. Taiteiden yönä, 22.8., stressittömien pikahäiden konsepti siirretään parkkihallista Kanneltalon auditorioon, aivan Kannelmäen ostoskeskuksen ja juna-aseman tietämille.
Kannelmäen kirkkoherran ja tapahtuman toisen vihkipapin Sakari Enroldin mukaan erilaisten vihkitapahtumien tavoitteena on madaltaa kynnystä astella vihille ja tarjota vaihtoehto perinteisille kirkkohäille.
– Aina ei ole voimavaroja järjestää isoja prinsessahäitä, ja se voi tuntua korniltakin, jos on oltu kolmekymmentä vuotta kimpassa.
– Maistraattiin verrattuna meillä on pappi, kanttori ja kauniisti koristeltu tila. Monet ajattelevat vieläkin, että vaihtoehtoina ovat pieni vihkiminen maistraatissa tai suuret kirkkohäät, Enrold sanoo.
Kanneltalossa vihille pääsee ilman ajanvarausta tai ennakkoilmoittautumista. Mukaan tarvitaan vain todistus avioliiton esteiden tutkinnasta. Se täytyy panna omassa seurakunnassa vireille viimeistään 14.8.
Varsinainen toimitus noudattelee tavallisen vihkimisen kaavaa. Tärkeitä osia ovat rukous, kysymykset ja avioliiton vahvistaminen. Yksityiskohdista sovitaan jokaisen parin kanssa erikseen samalla, kun täytetään tarvittavat paperit.
Erityistoiveista musiikin suhteen kannattaa olla seurakuntaan yhteydessä etukäteen, mutta tavanomaiset häämusiikkitoiveet ehtii jättää vielä paikan päällä.
Enrold lupaa, että vaikka vihittäviä olisi jonoksi asti, ketään ei lähetetä naimattomana kotiin. Vihkimisiä järjestetään puolen tunnin välein, ja tarvittaessa voidaan vaikka vihkiä useampi pari yhtä aikaa.
– Mennään parien ehdoilla. Tehdään niin kuin heistä tuntuu hyvältä, Enrold sanoo.
Niin ystävät, sukulaiset kuin muutkin Taiteiden yön kävijät ovat tervetulleita seuraamaan vihkimistä. Kanneltalon auditorioon mahtuu yli sata vierasta.
– Tila on kuitenkin sillä tavalla intiimi, ettei haittaa, vaikka paikalla olisi vain pari, todistajat, kanttori ja pappi, Enrold kertoo.
Vihkimisen jälkeen Kanneltaloon voi jäädä viettämään rakkaudentäyteistä iltaa. Tapahtuman aikana voi esimerkiksi osallistua yhteisöllisen rakkaustaideteoksen rakentamiseen, katsella Maaria Oikarisen maalauksia rakkaudesta, osallistua lemmenruokakurssille tai käydä katsomassa Helsingin kaupunginteatterin Rakkaus -tanssiesitystä.
Kulttuurituottaja Anna Martikaisen mukaan rakkausteema sopii taidetapahtumaan täydellisesti.
– Rakkaudesta syntyy usein kaikkein koskettavinta taidetta. Siitä on tehty enemmän kirjoja, elokuvia ja muuta taidetta kuin mistään muusta aiheesta.
Martikainen arvelee aiheen suosion johtuvan siitä, että rakkaus koskettaa jollakin tapaa kaikkia.
– Rakkaus herättää myös muita tunteita eikä jätä ketään kylmäksi. Siksi siihen on varmaan taiteilijoidenkin helppo tarttua, Martikainen arvelee.
Martikainen odottaa tapahtumalta eniten lausuntataiteilija Iiro Kajaksen lausumia tarinoita rakkaudesta. Tarinoita on kerätty kesän aikana Kanneltalon kävijöiltä ja alueen asukkailta, ja niitä voi lähettää edelleen 15.8. saakka osoitteeseen kanneltalo.info@hel.fi tai tuoda Kanneltalon aulan postilaatikkoon. Tarinat voivat olla tosia tai keksittyjä, ja tyylilaji on vapaa.
– Toivottavasti saamme mahdollisimman vaihtelevia tarinoita, Martikainen sanoo.
Taiteiden yö Kanneltalossa torstaina 22.8. klo 12–20. Vihille pääsee ilman ennakkoilmoittautumista klo 12–18. Maaria Oikarisen näyttely Rakkauden maalauksia avoinna 7.8.–24.8. Lisätiedot www.kanneltalo.fi
Jaa tämä artikkeli: