Taideteoksia kahvipöytään
Kakkuleipuri Pia Penttilä kaulii vihreää sokerimassaa ja pyöräyttää sen kätevästi tumman, kinuskimoussella täytetyn kakun päälle. Sitten hän ryhtyy muovailemaan possuhahmon yksityiskohtia. Osa kovetetuista koristeista hän on muovannut jo aiemmin viikolla ja kiinnittää ne syötävällä liimalla pintamassaan.
Pia Penttilän KakkuHelmi-leipomo sai alkunsa harrastuksesta. Hän innostui kotiäitivuosinaan leipomaan kakkuja ja esittelemään niitä blogissaan. Tuiki tuntemattomat alkoivat ottaa yhteyttä ja tilata kakkuja. Luomuksia tilattiin lopulta niin tiheään, että yrityksen perustaminen ja päätoimiseksi kakkuleipuriksi ryhtyminen oli luonteva siirto.
Nykyisin Vallilassa sijaitsevasta leipomosta lähtee asiakkaille kymmenkunta kakkua viikossa tai enemmän, varsinkin näin sesonkiaikoina. Työ painottuu loppuviikkoon, kun ihmiset juhlivat useimmiten viikonloppuisin.
– Olin aiemmalta ammatiltani lastenhoitaja ja töissä päiväkodissa. Sokerimassa on samantapaista työstettävää kuin muovailuvaha, joten ei tämä loppujen lopuksi niin erilaista työtä ole, Pia Penttilä tuumaa.
Hän hallitsee monenlaiset muotoilu- ja koristetekniikat. Kakun voi muotoilla vaikka paloauton tai tietokoneen muotoiseksi ja se voidaan koristella esimerkiksi kultaisella Suomen leijonalla tai taidokkailla kynäruiskumaalauksilla. Mielikuvitus on rajana – Pia Penttilän taidot venyvät vaikka mihin. Hänen kätensä jälkeä voi ihailla facebook-sivujen lisäksi myös viime vuonna ilmestyneestä kirjasta KakkuHelmen juhlakakut , jonka ohjeilla harrastelijatkin voivat kehittää taitojaan.
Noin kaksi kolmesta KakkuHelmen asiakkaasta tilaa valmiin mallin mukaisen kakun ja loput tulevat omien, ainutlaatuisten ideoidensa kanssa. Jokainen kakku suunnitellaan pohjineen, täytteineen ja päällisineen kuitenkin yksilöllisesti. Kakut voidaan valmistaa myös dieettiversioina, esimerkiksi gluteenittomina.
Kakkumieltymykset pysyvät Pia Penttilän mukaan vuodesta toiseen melko samanlaisina.
– Ristiäisiin tulee useimmiten tytöille vaaleanpunaista ja pojille vaaleansinistä, ja kuvamaailmassa vallitsevat erilaiset vauva- ja töppöshahmot. Ylioppilaskakkuihin tulee lakkeja ja lyyroja, tytöille lisäksi kukkia ja pitsiä, pojille usein itse ylioppilas lakkeineen esimerkiksi kirjoituspöydän ääressä.
Kakkujen täytteissä kermavaahto on väistynyt erilaisten moussejen tieltä ja hilloa käytetään enää harvoin. Näyttäviksi koristeiksi taipuva, mattapintaisena huoneenlämmössäkin säilyvä sokerimassa on tullut suositummaksi kuin mantelimassa.
Yhtenä erikoisimmista tilauksista vuosien varrelta Pia Penttilä muistaa hääkakun, joka esitti kattilaa. Sen päällä oli suola- ja pippurisirottimet symboloimassa ruoanlaittoa harrastavaa sulhasta ja morsianta. Toista hääkakkua kiersi autotie, jota pitkin ajeli sulhasen suosikkimerkkiä oleva auto. Morsiamesta muistuttamaan oli tien varteen ripoteltu korkokenkiä.
Lasten kakuissa suosittuja ovat erilaisista peleistä ja elokuvista tutut hahmot.
Entä millaisen kakun mestari laittaisi omiin juhliinsa?
– Minä rakastan vaaleanpunaisella koristettua valkoista. Sellaisella luomuksella juhlin taannoin pyöreitä vuosia.
P.S. Nautin hyvästä ruoasta ja seurasta sekä vapaapäivästä, jos sellaisen satun joskus saamaan.
Vaadin itseltäni täydellisyyttä ja muilta ehdotonta siisteyttä.
Ihmettelen nykymaailman menoa, joka menee yhä hullummaksi. Tuntuu, että maalaisjärki on katomassa.
Salla Korpela
Jaa tämä artikkeli: