null Taidetta ja hip hoppia Jakomäkeen

Udu-rumpali. Benjamin ”Benkku” Paavilainen esiintyy lauantain festivaaleilla.

Udu-rumpali. Benjamin ”Benkku” Paavilainen esiintyy lauantain festivaaleilla.

Taidetta ja hip hoppia Jakomäkeen

Nuoret otettiin mukaan parantamaan omaa asuin- ympäristöään.

Teksti Miikka Kivinen
Kuva Esko Jämsä

Savi ja puu kaupungissa -hankkeen tuloksia esitellään viikonloppuna järjestettävän Jakomäen Megalauantain yhteydessä. Helsingin kaupungin lähiöprojektin kanssa yhteistyössä toteutettu Savi ja puu kaupungissa -hanke on osa Designpääkaupunkivuoden ohjelmaa. Hankkeeseen kuuluu taiteilijoiden ja nuorten yhdessä tekemät taideteokset sekä työpajoja. Taideteokset sijoitetaan Jakomäestä Alppikylään kulkeviin, Lahdentien alittaviin tunneleihin.

Taiteilija Pekka Paikkarin mukaan projektin avulla oma elinympäristö on tehty tutuksi lapsille ja nuorille.

– Ympäristöstä voidaan tehdä pienillä muutoksilla viihtyisä ja turvallinen. Tunnelialue on ollut synkähkö paikka, joka on kaivannut ehostusta, Paikkari sanoo.

Nyt tunneleihin on tulossa Paikkarin ja Karin Widnäsin teokset. Paikkarin Täältä tullaan elämä -teos on saanut innoituksensa Palefacen kappaleesta Helsinki–Shangri-La. Koululaisten työtä varten piirtämät kuvat kertovat tulevaisuuden kaupungista, ja ne kootaan sarjakuvamaiseksi kuvakollaasiksi tunnelin seinälle. Widnäsin teos ROCK ART puolestaan tuo keramiikkaseinille nuorten kauniita sanoja. Tavoitteena on, että teokset valmistuisivat ensi vuoden kevääseen mennessä.

Savi ja puu -hankkeeseen kuuluu myös keväällä järjestetty työpaja, jossa rakennettiin afrikkalaisia udu-rumpuja. Hip hop -musiikkia tekevä Benjamin Paavilainen , 17, tuli kurssille koulun ohjaamana.

– Udu-rummuissa kiinnosti ennen kaikkea niiden juurevuus. Soundi oli tosi hyvä. Mietin, että tuohonhan voisi räpätä, Benjamin kertoo.

Kurssille tullessaan Benjamin oli juuri saanut uuden kappaleen valmiiksi. Biisissä Who’s to Blame pohditaan sitä, mitä elämällään voi tehdä, ja ketä voi syyttää vääristä valinnoistaan. Työpajalaiset saivat Palefacen mukaan sovittamaan kappaletta ja pääsivät esiintymään Lahteen. Myös Lahti on mukana Savi ja puu kaupungissa -hankkeessa.

– Tämä on ollut ihan mahtava proggis. Tärkeintä on ollut yhteishenki ja uuden tekeminen. Tämä oli mukavaa vaihtelua koulun penkillä istumiseen. On ollut myös hieno huomata, että minuun luotetaan, Benjamin sanoo.

Paras muisto on silti udu-rumpu.

– Soitan sitä rappusissa päivät pitkät ja kehittelen uusia biisejä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.