Aidan sisäpuolella. Betoniraudoittaja Kari Väre huhki hellepäivänä kappelityömaalla. Kuva: Sirpa Päivinen
Taidetta Kampin kappelin työmaalla
Kampin kappelin rakennustyömaan aitaa värittävät rauhaa kuvaavat maalaukset.
Kampin hiljentymiskappelin rakennustyömaata ympäröivään aitaan on tekeillä erilaisia maalauksia. Asialla ovat Multicoloured Dreams -ryhmän taiteilijat. Satu Kettunen, Sara Multanen ja Heidi Hänninen aloittivat ensimmäisinä maalausurakan, joka kestää ensi sunnuntaihin saakka.
Maalausten teemana on Rauha ja rauhanrakentaminen. Taiteilijoiden mielestä myönteinen teema sopii tähän hankkeeseen. Kahdeksassa työssä on näkyvissä monta eri tyyliä, joten maalauksia on joka makuun.
Multicoloured Dreams sai alkunsa viime kesänä, jolloin ryhmä osallistui Helsinki Design Week -tapahtumaan. Tällä hetkellä ydinporukkaan kuuluu kuusi eri alojen taiteilijaa.
– Rakennustyömaiden aidat ovat otollinen kohde katutaiteelle. Haaveena on, että pääsemme joskus maalaamaan kokonaisen kerrostalon päädyn, sanoo Satu Kettunen.
Heidi Hännisen mukaan katutaide on Suomessa vielä vähäistä, minkä vuoksi ihmiset eivät oikein tiedä, miten siihen pitäisi suhtautua.
– Suomessa ollaan tarkkoja tilan käytöstä, kaikki on siistiä ja valvottua. Tämä on helppo ja laillinen keino tehdä katutaidetta tutuksi.
Työmaa-aidan maalaaminen lähti Helsingin seurakuntayhtymän käyttämän mainostoimisto Dynamon ajatuksesta hyödyntää jo rakennusaikana hienoa tilaa kaupungin keskellä.
– Multicoloured Dreams -ryhmä pyysi taiteilijoita ideoimaan maalauksia rauhan rakentamisen teemasta. Kutsuun vastasi 46 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joiden töistä vain osa mahtuu kappelin aitaan. Loput maalataan Töölönlahdella olevien rakennustyömaiden aitoihin, selvittää kappelin toiminnan suunnittelutyöryhmän sihteerinä toimiva Eeva Salonen seurakuntayhtymästä.
Kun kaikki teemaan liittyvät maalaukset valmistuvat, järjestetään kilpailu, jossa ihmiset voivat äänestää mielestään parasta työtä. Kappelin Facebook-sivuilta www.facebook.com/kampinkappeli löytyy myöhemmin linkki äänestykseen. Eniten ääniä saaneet taiteilijat palkitaan stipendeillä.
Jo aiemmin toteutettiin aidan kauppakeskuksen puoleiseen päähän itkumuuri, jossa on viisi luukkua. Niihin voi jättää ajatuksia, toiveita, tunnustuksia, kiitoksia ja esirukouspyyntöjä. Idea on saatu Jerusalemissa sijaitsevasta itkumuurista, joka on juutalaisten pyhin rukouspaikka.
– Luukkuihin on pudotettu jo melko paljon lappusia. Esirukouspyynnöt luetaan Vanhassa kirkossa torstaisin pidettävissä avoimien ovien illoissa, Salonen kertoo.
Oman vivahteensa kappelin rakentamiseen tuo se, että seurakuntayhtymä on tehnyt yhteistyösopimuksen World Design Capital Helsinki 2012 -projektin kanssa. Puukappeli on siis yksi designpääkaupunkivuoden näyttävistä hankkeista.
Kappelin rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa. Viimeiset viikot on tehty pyhäkön perustuksia ja sen viereiseen ajoluiskaan liittyviä rakenteita. Seuraavaksi on vuorossa kappelin rungon pystytys, jolloin muotoon sahatut liimapuiset runkopilarit tuovat esiin rakennuksen muodon. Sen jälkeen työt jatkuvat ulkoseinärakenteen ja julkisivun valmiiksi taivutettujen vaakarimojen asennuksella.
– Erikoisen muotoisen kappelin rakentaminen on erittäin haasteellista. Hankkeen toteuttaminen edellyttää jatkuvaa materiaalien ja työmenetelmien tuotekehitystä, kertoo rakennusprojektista vastaava hankekehitysinsinööri Niko Parikka seurakuntayhtymästä.
– Kappeliosan jokainen ulkoseinän kohta on muodoltaan erilainen, ja käytämme rakenneosien valmistamisessa avuksi tietokonemallinnusta. Hyödynnämme mallinnusta myös tervalepästä tehtävässä sisäverhouksessa. Kyseistä tekniikkaa ei ole tietääkseni aiemmin käytetty Suomessa puurakentamisessa näin isossa mittakaavassa.
Suunnitelmien mukaan hiljentymiseen ja ihmisten kohtaamiseen tarkoitetun kappelin pitäisi valmistua vuoden 2012 kevättalvella.
Marjo Kytöharju
Jaa tämä artikkeli: